Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg fant et spørsmål i kommentarfeltet mitt for noen dager siden. Det lyder som følger:

Hei.

Jeg har bodd i Sverige i 21 år og undervist bla i svensk på mellomtrinnet. Nå flytter jeg til Stavanger i sommer og skal ha norsk på vgs. Hvilke 5 böker skal jeg lese for å komme i fatt  med utviklingen i norsk litteratur, syns du? Eller hva syns dere andre?

Mvh Audun

Et spennende og vanskelig spørsmål. Da jeg begynte å tenke over det, kom jeg egentlig bare på hvor lite norsk litteratur jeg har lest (og hurra for bokbloggerprisen hvor jeg får et spark bak til å lese mer norsk) – så jeg spiller ballen over til alle dere der ute. Hvilken bok eller hvilke bøker tenker dere at Audun bør lese?

19 svar til “Hvilke fem bøker synes du Audun skal lese?”

 1. karinleser sier:

  Tiller sin Innsirkling 1 og 2, finnes det noe bedre i norsk litteratur?

 2. Oi, spennende spørsmål. Hmm… «Haiene» av Jens Bjørneboe. «Egalias døtre» av Gerd Brantenberg. Gobi-serien til Tor Åge Bringsværd. «Sofies verden» av Jostein Gaarder. Noe av Erlend Loe. Gjerne «Doppler». Herbjørg Wassmo. Av flunkende ny litteratur kan jeg anbefale «Nesten for alvorlig» av Mari Stokke Bakken. 🙂

 3. knirk sier:

  Dette er bra innspill. Jeg tenkte umiddelbart Knausgård – men han har jo ikke dere nevnt. Det er litt morsomt.

 4. Espen Holm sier:

  Vidunderbarn av R. Jacobsen
  Maskeblomstfamilien av LSC
  Doppler av E. Loe
  Elskede Poona av K. Fossum
  Journalisten av Niels Fredrik Dahl

 5. Karete sier:

  Jeg lurer jo litt på hvem Audun er…sånn i alder?
  Ca 45?
  Siden han skal være lærer i Stavanger så bærer mine forslag litt preg av dette.

  Kanne-kvartetten av Einar O. Risa
  Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg
  Snømannen av Jo Nesbø
  En dåre fri av Beate Grimsrud
  Ute av verden av Karl Ove Knausgård

 6. Dez sier:

  Tenkte også på Knausgård, samt Erlend Loe, Knut Hamsun, Tor Åge Bringsværd, Tore Renberg, Jo Nesbø, Levi Henriksen, Johan Borgen, Gerd Brantenberg, Helga Flatland for å nevne noen.

 7. Artemisia sier:

  En tid for alt, Karl Over Knausgård.
  Før jeg brenner ned av Gaute Heivoll
  Bovara av Jan Roar Leikvoll
  100 år av Herbjørg Wassmo
  Lasso rundt fru Luna av Agnar Mykle
  Jenny av Sigrid Undset
  Frihetens øyeblikk av Jens Bjørneboe

  Krim: Stormen av Frode Granhus

 8. knirk sier:

  Jeg aner ikke hvor gammel Audun er – kjenner han ikke.
  Veldig mye bra forslag her. En dåre fri er et møst ja. Og nå kom jeg på flere bøker jeg har lyst til å lese selv, f.eks. Elskede Poona og Heivoll – har enda ikke lest noe av Heivoll.

 9. Linea sier:

  Som norskstudent ser jeg på disse som god (og viktig) norsk litteratur:

  Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land. (Dag Solstad)

  Vildanden (Henrik Ibsen)

  Kjærlighet (Hanne ørstavik)

  Mengeles zoo (gert nygårdshaug)

  Beatles (Lars Saabye Christensen)

 10. Ingeborg sier:

  Oi, det er jo et vanskelig- og veldig åpent spørsmål. Alder spiller jo en rolle her, og utvikling i norsk litteratur kan jo bety så mye. Ser at det nesten er lettere å anbefale engelsk/utenlandsk litteratur. Men skal jeg foreslå noen verk må jeg si:

  Kompani Orheim – Tore Renberg
  Garman og Worse – Alexander Kielland
  Min Kamp – Knausgård (ikke kommet meg gjennom den siste)
  Hvis man skal ha med et drama også:
  Et dukkehjem – Ibsen (evnt noe av Jon Fosse for å finne noe nyere og med annen stil)
  Ut og stjæle hester- Per Petterson

 11. Karete sier:

  Jeg er sikkert litt dust her, men jeg bare syntes det var vanskelig å gi Audun tips.
  Dersom han f.eks. har bodd i Norge og er utdannet lærer her for så å ha reist til Sverige etterpå og bodd der i 21 år så er det «bare» bøker fra disse årene man trenger ha med liksom… Men jeg har kanskje laget Audun til en person han muligens ikke er (he-he).

  Filler’n at jeg glemte Heivoll…
  Et utrolig vanskelig spørsmål dette. Og hadde det vært spørsmål om å velge ut fem norske bøker gjennom tidene så ville ikke lista mi sett lik ut.

  Spennende 🙂

 12. knirk sier:

  Vanskelig ja – nettopp derfor litt morsomt.
  Og Hanne Ørstavik – lyst til å lese.
  Man kan jo lage leseliste ut fra dette.

 13. knirk sier:

  La ut spørsmålet på facebook også, og her svarene som så langt har kommet fram der, jeg har anonymisert så det ser kanskje litt rart ut:

  Han bør vel lese litt Vesaas og Hamsun. Og i alle fall Ibsen.

  Audun er norsk og skal flytte tilbake etter 21 år, har jeg fortsatt riktig? Da syns jeg han må lese noe av Hanne Ørstavik, Få meg på for faen av Olaug Nilsen, Ragnar Hovland, med Stille natt eller Sveve over vatna, Tomas Espedal så klart, Gå eller Brev eller Biografier. Og selvsagt Kristin Ribes Syn.

  «Fuglane» og/eller «Isslottet» av Vesaas, «Vildanden» og «Peer Gynt» av Ibsen, «Markens grøde» av Hamsun ….

  Ta med Bjørneboe, så blir det bra. Særlig trilogien hans.

  Lars Mæhle!

  Enig, Lars Mæhle skriv bra!

  Han skal jo lese norsk samtidslitteratur og hvorfor alle disse gamle eller døde mannfolkene?. Litt mer kvinner takk – og da foreslår jeg; Vigdis Hjorth, Kjersti A. Skomsvold, Beate Grimsrud og Britt Karin Larsen.

  Mæhle var ihvertfall verken gammel eller død sist jeg sjekka

  Nei – huff, det ble jo helt feil. Men Ibsen, og Hamsun og Bjørneboe og Espedal og Hovland og Vesaas…..er jo enten gammel elller død.

  Wassmo . Hun setter fingeren på nordnorsk liv .

  Mine forslag var tre dyktige damer, og jeg holder fortsatt på Hovland og Espedal. De er absolutt samtidsforfattere. Stille natt kom i 2011 eller 2012. Masse svart humor, vestlandshumor. Skulle ikke Audun til og med til Vestlandet? Og om Ikke Espedal er en stilist av klasse, vet ikke jeg. Og Kristin Ribe er den mest eksperimentelle forfatteren jeg vet om – som skriver sabla godt.

  Bjørnebo og Hamsun er vel vanskelig å komme utenom. Erlend Loe så ungdommene får noe muntrere. Ambjørnsen. Og Karin Fossum, gjerne novellene hennes.

  Ola Bauer: Humlehjerte

 14. beroene sier:

  Eg tolkar det slik at denne Audun no er tilbake etter tjue år i nabolandet, og treng å bli oppdatert på norsk litteratur frå omlag 1993. Han treng eit innblikk i det som er BRA og han bør absolutt lesa seg opp på det som «folk flest» les. Altså krim.
  – Tore Renberg: Kompani Orheim (og gjerne resten av Jarle Klepp-serien)
  – Carl Frode Tiller: Innsirkling 1 (og 2)
  – Jo Nesbø: Snømannen (og gjerne resten av Harry Hole-serien)
  – Vidar Sundstøl: Drømmenes land (og dei to andre – De døde og Ravnene – i ‘Minnesota-trilogien’)
  – Tom Egeland: Sirkelens ende (og dei andre bøkene med Bjørn Beltø som hovudperson. B. B. er jo kåra til Norges mest sexy krimhelt )

 15. knirk sier:

  Jeg liker Sirkelens ende veldig godt, men Bjørn Beltø er IKKE sexy!

 16. Else Ness sier:

  Eg føreslo Lars Mæhle, fordi han skriv på ein måte som treff ungdomar, kanskje spesielt gutar, og moglegens gutar som har hatt litt tøffe opplevingar. Mæhle er god på å skildre menneskesinnet, og han har ofte eit driv i historiane sine som gjer det uimotståeleg å lese vidare! Eg vil framheve «Fuck off I love you» og novellesamlinga «Korea». Viss Audun skal jobbe i vidaregåande, må han ha innsikt i litteratur for ungdom, og difor Mæhle etter mi meining. Og så skriv Mæhle på nynorsk óg då, og på ein slik måte at ein gløymer det er på nn, viss det er nøye…

 17. Mettemor sier:

  For videregåendeelever tror jeg Tiger Gartes Burnout passer bra, og Lars Mæhles Korea. Og fortsatt holder jeg på Olaug Nilsens Få meg på for faen, jf. facebook. 🙂

 18. knirk sier:

  Lars Mæhle er en favoritt hos meg også – og da særlig Korea.

 19. knirk sier:

  Slenger på resten som kom på facebook, så er alt samlet her:

  Jon Fosse: Andvake

  Tillers Innsirkling, Renbergs Mannen som elsket Yngve, Myttings Hestekrefter, Gartes Burnout og Steens Vekten av snøkrystaller.

  Knausgårds Ute av verden.

  Tiller anbefales på det sterkeste. Og Knausgård. Nå er min favorittbok av sistnevnte «En tid for alt».

  Mengele Zoo, hele trilogien, pluss Chimera. Stadig mer aktuelt, dessverre.

Post et svar