Abonner
Poster
Kommentarer

Tasha Tudor’s Garden

212Det prikker i ansiktet. Det er SOL! Vår! Fugler. Snø som drypper. Hestepels som slipper. Asfalt. Vått. Varmt. Fint.

I går satt jeg på trappa ute i sola og drakk kaffe. For første gang dette året. Jeg så ut i hagen min som er dekket med masse snø, og så tenkte jeg plutselig på hagebøker. En gang i tida var jeg ganske flink i hagen. Det har gått fullstendig over. Nå er det et villniss med veldig mange gode bringebær og en fin løpeplass for hunder. Men det var en tid hvor jeg var skikkelig inspirert og ganske flink, og da var Tasha Tudor min største inspirator og forbilde. Hun var en kjent barnebokillustratør med over 100 utgivelser bak seg da hun døde i 2008. Hun er også kjent for gården der hun bodde og hagen hvor hun dyrket vakre blomster i et slags organisert kaos. Dama var kanskje splitter pine gal, det vet jeg ikke, men hun gikk alltid rundt i gammeldagse klær fra begynnelsen av 1800-tallet. Hun så egentlig ut som hun har trådt rett ut fra sine egne barnebokillustrasjoner. Tudor var visst eksentrisk og vanskelig å ha med å gjøre,  hun var alenemamma for fire barn, lagde mat fra egne geiter og høner, hadde aldri elektrisitet, og hun har visst til sammen hatt mer enn 100 corgihunder i løpet av et liv. Hennes form for romantisering av nybyggertilværelsen i New England tok verden med storm, særlig visstnok japanere er fullstendig ville Tudorfans.

fdcb1d72f090952561a1be9dce7ee9f3-500x358Det finnes flere bøker om henne og blomstene, men «Tasha Tudor’s Garden» fra 1994 er kanskje den mest kjente. Her blir vi med henne ut i hagen, og de blomstene hun dyrker er også mine favoritter; peoner, roser, valmuer og revebjeller. Ååååå, det er virkelig så fine blomster. Mer hardføre enn man kanskje tror. Superromantiske. Boka er ført til pennen av Tovah Martin og bildene er tatt av Richard Brown. Den er full av praktiske tips, nydelige bilder og et innblikk i denne merkelige damens liv. Høner, hunder, baking, matlaging, blomster, klær. Jepp. Alt sammen. Hvis du liker stilen så anbefaler jeg deg boka. Den er ikke oversatt til norsk, men du får kjøpt den på utenlandske nettsider.

imagesTudor-familien har egne nettsider hvor du kan lese mer.

Jeg har forresten en favoritt hagebok til fra den tiden jeg var aktiv hagebruker. Den har en helt annen innfallsvinkel og var til mye inspirasjon.

Kommer snart!

8 svar til “Tasha Tudor’s Garden”

 1. Heidi sier:

  Jeg flyttet til hus med hage for et snaut år siden og leser meg opp på hage for harde livet nå i vinter. Takk for boktips!

 2. Désirée sier:

  Har ikke hørt om Tasha Tudor, og ble vel først og fremst nysgjerrig på illustrasjonene hennes. Den annerledes livsstilen hennes, som også setter seg i tegningene (fulgte linken du hadde lagt ut til Tudor-familien sitt eget nettsted), gjorde at jeg tenkte på en ballett (husker ikke i farten hva den heter) som vises på TV hvert år ved påsketider, med dansende dyr i kostymer. Minner også om Beatrix Potter sin stil – hun var i likhet med Tasha Tudor opptatt av naturen – dyr og planter.

  Takk for boktips og inspirerende innlegg : ) Heldige du som har hage : )

 3. Aina sier:

  Tasha Tudor si hagebok er ei av hagebøkene eg er mest glad i. Sannsynlegvis fordi eg er «fødd 100 år for seint», og romantiserer levemåten hennar 🙂 Veldig kjekt med lenka til nettstaden til familien hennar – gler meg til å studere den nærare. God helg 🙂

 4. Lille søster sier:

  Jeg kjente ikke til denne boka. Så nydelig!

 5. Solgunn sier:

  Sol -vår – prikking i ansiktet – det høres helt nydelig ut!

 6. knirk sier:

  Hmmm….etter å ha skrevet dette innlegget har jeg bare tenkt på blomster. Kan hende det blir litt mer ut av hagen i år. Takk for svar.

 7. Clementine sier:

  ..og etter å ha lest innlegget ditt ser jeg også bare blomster for mitt indre øye! Takk for herlig innlegg om litt av en dame! Holder på å anlegge en bitteliten hage nå i vår og all inspirasjon mottas med takk! Gleder meg til å høre om favoritt hageboken din 🙂

 8. Heidi sier:

  Over 100 hunder! Helt utrolig, og så mange bøker hun har gitt ut da! Sykt.

Post et svar