Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg jobber som utøver i Den Kulturelle Skolesekken og kursholder, hovedsaklig for ungdom, lærere og andre pedagoger. Jeg har vært heldig å få være med på et bokprosjekt sammen med Beate Børresen og Sigrun Svenkerud, og resultatet er denne rykende ferske boka: Muntlig kompetanse, utgitt på Fagbokforlaget.

Det er en bok som henvender seg til lærerstudenter, lærere og andre interesserte. Boka er praktisk, med en tøtsj av teori, og tar for seg de muntlige ferdighetene lytte, argumentere, spørre og vurdere,  samt de tre muntlige sjangrene samtale, fortelling og framføring. Det er kapittelet om muntlig fortelling som jeg først og fremst har skrevet. Jeg har forsøkt å samle erfaringer fra arbeid både med elever og lærere, og legger fokus på elevens muntlige ferdigheter. I boka er det mange praktiske øvelser og eksempler på hvordan man kan jobbe i klasser med elevene. Alt fra språkimprovisasjon, klassesamtaler, gjenfortelling, lytteøvelser, og filosofiske samtaler. Boka er proppfull av ideer til arbeid som forankres i læreplanen, og jeg synes selv at det ligger et godt læringssyn til grunn – hvor elevene er aktive hele veien, men med konkrete rammer og struktur for arbeidet. Viktig er også perspektivet om at de muntlige ferdighetene skal gjennomsyre alle fag man jobber med i skolen.

Det var dagens selvskryt. Ikke mer å si om den saken.

12 svar til “Jeg har vært med å skrive fagbok om muntlig kompetanse i skolen”

 1. Siljeblomst sier:

  Så gøy, Lise! Dette er en bok som passer ypperlig for meg og min jobb, så den skal bestilles 🙂

 2. Janicke sier:

  Gratulerer – så flott! dette er et viktig tema, denne skal jeg lese! Og skrevet sammen med skjønne Sigrun. I like!

 3. Groskro sier:

  Så gøy Lise!! 🙂

 4. Espen Holm sier:

  Gratulerer.

  I min omgangskrets kryr det av bedriftsledere og konsulenter, de skriver og leser nesten ikke, mange er dyslektikere. De får jobben gjort ved å lytte og å fortelle.

  Håper boken får mange lesere.

  PS; burde den ikke vært laget som lydbok?

 5. bjorgmi sier:

  Gratulerer! Godt jobba.

 6. bentebing sier:

  Gratulerer! Boken må så klart anskaffes og leses og kanskje tilogmed praktiseres(?)

 7. Takk for tipset! Denne skal eg skaffe meg!

 8. knirk sier:

  Takk for hyggelige kommentarer.
  Espen – det var et interessant innspill. Jeg lurer på om det er vanlig å gjøre fagbøker til lydbøker? Det må jeg spørre forlaget om.

 9. Geir Isaksen sier:

  Det er ihvertfall ikke helt uvanlig, knirk! Både ex. phil og førerprøvens teori-kurs finnes jo som lydbøker.

 10. knirk sier:

  Mmm…men nå fikk jeg e-post av redaktøren på Fagbokforlaget, og han skriver at de akkurat har gitt ut sin første lydbok, og er veldig spent på hvordan markedet tar den i mot.

 11. Gratulerer med bokutgivelsen, knirk. Jeg håper boken deres blir en suksess 🙂

Post et svar