Abonner
Poster
Kommentarer

Noen har kanskje fått med seg at jeg har en ny favoritt i fantasyverden: Brandon Sanderson. Nå har jeg lest debuten hans fra 2005, Elantris.

Jeg vet ikke hvorfor jeg koser meg så veldig med Sanderson, men det gjør jeg altså, også når det svikter litt her og der i denne boka. Det har noe med kjærlighet å gjøre, og da tenker jeg ikke mann/kvinne, men mer at Sanderson skriver med varme og kjærlighet, og at håpsdimensjonen alltid er til stede i det han skriver. Ikke klissete og rosenrødt, på ingen måte, det er mye mørke og vi mister folk underveis, men fordi han skriver med et alvor som trenger forbi underholdningsdimensjonen som også er til stede i bøkene hans. Han skriver innefor sjangeren episk fantasy – og det er det jeg liker best. Han er nyskapende; han lager utrolig kule konsepter og plott, og personene hans er tydelige og klare. I denne boka møter vi Prins Raoden og hele boka begynner med følgende setning: «Prince Raoden of Arelon awoke early that morning, completely unaware that he had been damned for all eternity.» Bra start! Raoden har fått The Shaod, en merkelig sykdom som gjør folk til undeads, og han kastes inn i Elantris – en by hvor alle som er angrepet oppbevares. Også i denne boka, som i Mistborn-serien, er kvinneskikkelsene sterkt til stede. Det er to hovedpersoner; Raoden og Sarene. Sistnevnte et politisk geni. Hun er høy, mye høyere enn alle menn i boka, og bruker digre sko. Samtidig er hun vakker og feminin. Mmm…liker at Sanderson alltid utfordrer. Så skal det sies at fortellingen ikke hele veien oppleves helt troverdig – noen løsninger er for enkle – jeg tror ikke helt på det, men Sanderson innfrir likevel, og slutten er kanonbra – skikkelig fantasybra!

Magikonseptet er spennende og gjennomarbeidet, akkurat som i Mistbornserien. Noen av karakterene er komplekse og de overrasker underveis. Andre, feks. Raoden, blir litt for helteaktig på en litt kjedelig måte.

Det er morsomt å merke seg at man kan skrive gode enkeltstående fantasyromaner, og at det ikke alltid trenger å være en trilogi eller en serie. I denne boka viser Sanderson hvordan man vever sammen flere nasjoner og et stort plott i en og samme bok, i en og samme avsluttende fortelling.

Neste jeg skal lese av ham er The Way of Kings, den nyeste boka som er første bind i en planlagt serie. Det sies at den er det beste han har skrevet, kan nesten ikke vente!

Ps. Brandon Sanderson er forresten veldig morsomt å følge på Facebook. Han reiser rundt i verden og hele tiden inviterer han folk til å være sammen med ham; å spille  magic i hotellobbyen, å komme for en prat på den og den kafeen –  i går satt han på en flyplass og gikk inn i en bokhandel og begynte å signere bøkene sine som han fant der – samtidig som han inviterte folk til å komme å kjøpe dem. Fin fyr, tror jeg.

18 svar til “Elantris – Brandon Sanderson”

 1. Karinleser sier:

  Sjeldent man kommer over enkeltstående fantasyromaner. Nå ble jeg litt nysgjerrig, jeg synes det ofte blir sånn tiltak å starte å lese en serie. Takk for tipset, som alltid blir man nysgjerrig på det du har skrevet.

 2. Elisabeth sier:

  Du har overbevist meg. Sanderson får bli neste fantasy-bekjentskap. Hvis jeg ikke sniker inn noe norsk i mellomtiden, som jeg lovte meg selv å gjøre.

 3. Sanderson er en forfatter jeg har på «skal lese en gang»-listen min. Det er Mistborn-bøkene jeg har merket meg, men det ser ut til at det bare er å begynne på første Sanderson bok og nyte forfatterskapet. Tusen takk for en flott omtale, Knirk 🙂

 4. Tone sier:

  Oi, spennende, jeg blir nødt til å kikke mer på den boka etter hvert jeg også. Må bare lese ferdig den siste i Abercrombies serie først.
  Artig det med Facebook og kontakten med fansen. Høres ut som en fin fyr ja. 🙂

 5. knirk sier:

  Blir spennende å høre hva dere synes – og Elisabeth – det der med å lese norsk fantasy, det burde vi gjøre sammen. Jeg har ikke lest noe.

 6. astridterese sier:

  Dette var en så fin omtale om en, for meg, ukjent forfatter at jeg måtte titte litt mer på han. Jeg ser at fylkesbiblioteket har Mistborn-serien så jeg setter den på skal lese listen min.
  Takk for tips, dette var spennende 🙂 Ha en riktig fin dag!

 7. Elisabeth sier:

  Jeg har foreløpig bare lest Song for Eirabu, så om du er på null er jeg bare én foran. Men gjør det gjerne sammen. Kanskje vi kan prøve å tromme sammen en samlesning. Det kan jo være flere som er interesserte…

 8. Så flott med en ny fantasy forfatter! Jeg gleder meg, en stund siden jeg leste fantasy nå (hvis ikke Jenta som dykket til jordens indre… nei, den er bare bittelitt magisk) Norsk fantasy er ikke voldsomt omfattende, så det hadde vært spennende 🙂

 9. knirk sier:

  Det var en god idè Elisabeth. Kanskje vi skulle lage en liten samlesning på norsk fantasy. Men hvilke titler og forfattere kunne vært aktuelle da?

  Og Siv Marit – Jenta som dykket til jordens indre – er ikke det et eventyr?

 10. Det er det kanskje, men også en rar liten bok om en autistisk jente 🙂

 11. Elisabeth sier:

  Jeg tygger litt på den og kan lage et forslag over helga. Jeg har ihvertfall planer om å lese Eirabu om igjen før nummer to kommer i juni. Det er jo allerede to bøker for min del. I tillegg har jeg to andre norske fantasybøker i hylla jeg ikke har lest ennå (Andreas Bull-Hansen og Silje E. Fretheim), og har samlet meg opp noen tips.

 12. Nina C. sier:

  Hørt utrolig mye flott om Brandon Sanderson! Venninnen min gav meg «Warbreaker» til jul i fjor:) Gleder meg til å lese den!

  SV;Helt enig med din kommentar! Jeg så ikke den slutten komme,men skjønner at det er nødvendig slutt. Jeg har vært vært litt litt «happy endings» ifht til fantasy bøker osv. Men likte bokserien til suzanne collins kjempegodt. Må få den i bokhyllen min snart. Lånte bøkene på biblioteket:)

 13. Ciuva sier:

  Veldig bra omtale 🙂 Jeg leste Elantris i fjor, og må si meg helt enig i det du skriver. Når jeg får råd blir det nok flere Sanderson-bøker på meg i løpet av året…

 14. knirk sier:

  Ååå, jeg blir glad når jeg hører om andre som har lest Sanderson.

 15. […] karakterer. Kaladin i denne historien er egentlig en kopi av Raoden, hovedpersonen i debutboka hans Elantris. De er klin like. Og jeg kjenner igjen mange sider fra Eland i Mistbornserien også, særlig […]

 16. Anitra sier:

  Hei, om du er interessert, ligger en av Brandons forelesningsserier om fantasy/science-ficton skriveteknikk ute. http://www.writeaboutdragons.com (se fanen: «Learn») . Veldig bra og artig. Anbefales.
  Han driver også en ukentlig podcast om skriving i samarbeid m flere. http://www.writingexcuses.com. Nyttig og underholdende.

 17. knirk sier:

  Oj oj oj!!! Tuuuusen takk for tips Anitra. Der gikk det flere timer vips!

 18. […] lest først Mistborntrilogien til Sanderson og elsket den. Deretter har jeg lest både Elantris, The Way of Kings i to bind, og nå den enkeltstående romanen Warbreaker. Og jeg sliter – […]

Post et svar