Abonner
Poster
Kommentarer

Samefolkets dag!

I dag er det Samefolkets dag – gratulerer!
Jeg feirer med å dele en av mine samiske favorittfortellinger, fortalt av Johan Johnsen Aikio, gjengitt i Brita Pollan sin bok Samiske beretninger fra 2005, s. 225.

En mann gikk en gang alene ut i marka. Da fikk tsjudene øye på ham og satte etter ham. Den stakkars mannen tok flukten og sprang over en bakke, og der så han at det gikk en hule inn i jorda. Han krøp inn i hulen. En edderkopp kom foran hulen og spant nettet sitt så stort som åpningen var. Etter at den var ferdig med å spinne nettet sitt og var gått bort, kom en tsjude frem til hulen og så edderoppnettet. Da gikk han videre til kameratene sine.
Derfor tror gamle samer fremdeles at man ikke skal drepe edderkoppen, for den har reddet livet til et menneske.

Jeg tror edderkopper bringer lykke og dreper dem aldri.

Post et svar