Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg kunne egentlig brukt store deler av livet mitt sammen med forfatterne som Brit Bildøen presenterer i sin litterære salong. Å åpne denne boka, på sine skarve 150 sider, er å åpne et univers av utrolige forfatterskap. Det burde ha vært flere bøker som denne. Små anekdoter og refleksjoner som fungerer som pirring i en litterær nerve hos leseren. Dette er ikke biografier, men små tverrsnitt og fragmenter fra unike forfatterskap – samlet rundt de litterære dydene: Stormannsgalskap, tydeliggjøring, dobling, distraksjon, forsvinning, intonasjon, bevegelse, råskap, spiritualitet, skamløshet. En utrolig vellykket disposisjon.

Jeg kjenner flere av forfatterne fra før. Carol Shields har gitt meg noen gode leseropplevelser (særlig The Stone Diaries som jeg skriver om her), og mitt møte med Doris Lessing har jeg kommet tilbake til gjentatte ganger i denne bloggen (om mitt første møte eller om Martha Quest). Bildøen tar utgangspunkt i Lessings Shikastakvintett – bøker jeg enda har til gode å lese. Amalie Skram har jeg lest for lenge siden. Det var fint å komme tilbake til henne, jeg fikk lyst til å ta opp igjen forfatterskapet. Halldis Moren Vesaas har jeg et spesielt forhold til, siden hun var så god venninne med mormoren og moren min. Jeg husker enda førtiårsdagen til moren min da Halldis satt i hagen i rekkehuset vårt og resiterte dikt. Lenge siden nå. Gertrude Stein er en jeg ikke har lest noe særlig av, men jeg har lest om henne (f.eks. her)  – hun er en fascinerende skikkelse. Det er mange flere forfattere i boka, noen jeg har hørt, andre jeg ikke kjenner: Jean Rhys, Joan Lindsay, Mercè Rodoreda, Adrienne Rich og Elfriede Jelinek. Jeg blir rått nysgjerrig på disse forfatterne – noterer de på min mentale venteliste. Flere bøker er bestilt allerede.

Det er ikke mange bøker jeg tenker er et møst for folk der ute, men Bildøens Litterære salong er virkelig det. Det er ingenting å vente på. Denne må du ha. Min begeistring deles av andre bloggere som hos Jeg leser og hos En verden full av bøker. Boka kom ut i 2009, men har kommet i pocket i år. Omslaget er utrolig mye bedre på sistnevnte – jeg kan ikke se meg mett på fotografiene.

10 svar til “Litterær salong – Brit Bildøen”

 1. Løper og kjøper boken med en gang!!!! Dette hørtes ut som midt i blinken for meg.

 2. Liv sier:

  Takk for et flott tips. Denne er helt sikkert noe for meg. Håper den står på hylla.

 3. Helt enig med deg Knirk! Dette er en veldig inspirerende bok. Jeg leste den med stor glede da den kom. Jeg skrev hovedoppgave om Jean Rhys en gang i tiden og anbefaler alle å ta en titt på hennes forfatterskap! Du og Bildøen fikk forresten meg til å lese Doris Lessing, så vet du det!

 4. Kathleen sier:

  Fragmenter, det liker jeg, for å bli kjent med folk i stdet for rene biografier. Denne skal leses!

 5. Janicke sier:

  Denne boken er helt gull!! Helt enig med deg! Det er flere i samme sjanger, jeg har blogget om noen av disse. Det er helt supert med forfatterportretter som dette!

 6. Kasiopeiia sier:

  Så fint jeg har denne boken stående – jeg gleder meg!

 7. astridterese sier:

  Takk for tips! Dette så ut til å være en bok jeg må lese.

 8. […] Shields: Unless. Denne boka fikk jeg så utrolig lyst til å lese da jeg leste Bildøens Litterær Salong om seks ulike forfattere, deriblant Shields. Bildøen tok utgangspunkt blant annet i Unless, og jeg […]

 9. […] av Katharine Kerr, Tilfeldigvis av Fretheim & Vada, The Sense of an ending av Julian Barnes og Litterær salong av Brit […]

 10. […] og går videre. Dumblvl; 3. (Pst: sjekk ut disse fine og reflekterte omtalene i stedet: Karin, Knirk, […]

Post et svar