Abonner
Poster
Kommentarer

Hva leser barn og ungdom?

Jeg fant en liste i dag – utviklet av Bibliofil – en liste som viser de 100 mest utlånte barnebøkene de siste seks månedene. Listen tar utgangspunkt i utlån fra 60% (892) av alle folkebibliotekene i Norge. Det var morsomt å lese fordi dette er jo en indikator på hva norske barn egentlig leser. Av 100 titler, er 32 norske. Er det noe vi skal være fornøyd med? Hm…. hadde ikke gjort noe med en litt jevnere fordeling, eller? De 32 titlene er fordelt på 11 ulike forfattere. Den suverene vinneren er Bjørn Sortland med 10 titler inne (vups…det forandrer seg hele tiden – tydeligvis oppdateres lista jevnlig), fulgt av Lise Blomqvist med 4 titler og Unni Lindell med 4 titler. Sortland ligger på 2. plass totalt sett akkurat når jeg er inne nå (etter….guess who? Rowling selvsagt! 15 år etter!). Noen for meg ukjente navn går igjen mange ganger: Jørn Jensen (dansk barnebokforfatter) og Martin Widmark (svensk). Ellers er Rampete Robin overalt (og jeg som ikke liker de bøkene) og Pinglebøkene (som jeg derimot liker veldig godt).

Personlig liker jeg veldig godt at Nina Grøntvedts dagbokroman Hei, det er meg! fra 2011 er på 10. plass. Den er så fin!

Vel, det var dagens oppdagelse – som mange av dere sikkert kjenner veldig godt – men pytt sann!

Tilsvarende liste for voksenlitteratur finnes også her – den kan du kikke på selv (men Jo Nesbø er et stikkord).

11 svar til “Hva leser barn og ungdom?”

 1. astridterese sier:

  De listene hos Bibliofil er fine. Jeg ser av og til på dem i forbindelse med utstillinger ol. Jørn Jensen har skrevet en haug med lettlest bøker (mange om Kasper som spiller fotball) og Martin Widmark skriver mysterier/spenningsbøker for 1-4 kl.

  Listen: De 100 mest utlånte bøkene er fin når en sliter med å komme på en god roman å anbefale. 🙂

 2. Randi sier:

  Statistikk er alltid spennende!
  Bare en liten kommentar til forfatternavnene du skriver at du ikke kjenner:
  Jørn Jensen skriver lettleste barnebøker om Stian og faren hans (I serien Min første leseløve, der teksten er satt med bare store bokstaver), han står også bak Fotball-løvene om Kasper og Håndball-løvene om Mia og Mette.
  Martin Widmark står bak de lettleste bøkene om LasseMajas detektivbyrå, samt serien om Monsteragenten Nelly Rapp. Kanskje lettleste bøker, sammen med serie, også er stikkord i forhold til hva som er populært blant barn og unge?

 3. knirk sier:

  Takk for innspill og kommentarer.
  LasseMajas detektivbyrå kjenner jeg jo til, har bare ikke kjent forfatteren. De lettlestbøkene kjenner jeg i det hele tatt dårlig til. Og det er jo dumt, for det er viktige bøker. Men har også hørt at det er utrolig mye dårlig i de seriene.

 4. Kasiopeiia sier:

  Jeg merker jeg har et veldig nostalgisk forhold til barnebøker – og det varmer om hjertet å finne Roald Dahl på listen, men det burde selvfølgelig vært enda fler!

 5. Anette sier:

  Tusen takk for titten hos meg i dag 🙂 Moro med så mange positive tilbakemeldinger på innlegget mitt! Spennende å lese om listen du har tittet på, jeg var ikke klar over at en slik en fantes. Klem fra Anette 🙂

 6. Elin sier:

  Jørn Jensen og Martin Widmark skriver bøker som er lettleste. Førstnevnte en megde Leseløve-bøker. Begge er veldig populære å låne inn til klasser, blant annet.

  Hilsen tidligere barne- og ungdomsbibliotekar, som nok alltid vil være det i hjertet. 😉

 7. Silje sier:

  Jeg kjenner ikke så mange av de nye titlene, men veldig interessant lesning. Jeg hørte nylig på en leseformidler for barn og unge som påpekte at utlånstallene var mer interessante enn salgstallene siden det er voksne som kjøper bøker, men ofte barn som låner.

 8. Bentebing sier:

  Lister er gøy! – og de gir en god indikator på hva barn leser og hva de får tilgang på. Du nevner at det er mye dårlig av lettlest bøker og det er det, men når det dukker opp en skatt så blir jeg helt happy! Sverre Henmo har skrevet og Øyvind Torseter har illustrert: Ha deg vekk! Om Jon som skal gå alene hjem fra skolen for første gang. Den er helt herlig og jeg har pushet den på flere lærere som kommer tilbake og sier: har du mer?

 9. Isabel sier:

  The Lies of Locke Lamora, har du lest den? 🙂
  Evt, var den så god som de sier???

 10. Synne sier:

  Jørn Jensen har også skrevet en spenningsserie, Kaldt blod, som blir utgitt i samleboks, og fantasyserien Speilslottet. Begge typisk lettleste.
  Når det gjelder lister over bøker som blir mest utlånt, så er det spennende å sammenligne listene over bøkene de voksne låner til barna og bøkene barna låner selv – slett ikke alltid de samme;)

Post et svar