Abonner
Poster
Kommentarer

De beste bøkene i 2011

Det ble mange gode leseropplevelser i 2011. Her er noen av de bøkene som har satt seg fast, som gikk under huden min – som jeg vil huske. Først noen norske – deretter ut i verden. Følg lenkene for å lese omtalene jeg har skrevet.

Norske utgivelser – alle fra 2011:

Alltid Nyheter av Monica Isakstuen: Lyrikk. Dette var en av årets store leseopplevelser. Isakstuen skriver om det nære, men samtidig skriver hun med dristig hånd om gruvearbeiderne i Chile og om massemordere fra Amerika. Befriende ekspansjon UUUUT fra lille Norge og vår egen lille navle. Det er nært, personlig, men likevel med fortellingens distanse.

Tørst av Ellisiv Lindkvist: Forfatteren har mye å by på: Gode karakterskildringer, viktige tema om kvinners forhold til kropp, seksualitet, kunstfeltet og mennene der, skam! hun klarer å skrive godt om skam, den er romantisk uten å kategorisere folk som homo eller hetero, og har til tider gnistrende gode passasjer.

Mellom oss av Ruth Lillegraven: Denne leste jeg helt på begynnelsen av året, men den huskes godt. Lillegraven gjør menneskene fulle av motsetninger og overraskelser, og hun skildrer menneskene så utrolig godt. Så nært, så nært, men samtidig uten å avsløre for mye.

Korea av Lars Mæhle: Denne er så fin! Det er kort vei mellom fortellingen, språket og følelsene – det er ikke kjølig og distansert med et tilbakelent, catchy språk. Det er nært, beina på bakken, henda i jorda – det er en veldig liten distanse mellom meg og de personene det skrives om. Det liker jeg veldig veldig veldig godt.

Klassikeren av Ola Jostein Jørgensen: Boka har stil, den gir litt britiske overklassevibber, samtidig som den er original, godt skrevet, en smule filosofisk anlagt og ikke så alt for tjukk. Alt man trenger fra en god debutant.

Utenlandske utgivelser:

I skuggan av ett brott (2004) av Helena Henschen: Boka har en grusom og spennende historie som bakgrunn. Forfatteren gjør en vandring tilbake i sitt eget liv og til sin egen mor. Moren til Helena Henschen var nemlig lillesøster til Fredrik Von Sydow, adelsgutten som den 7. mars 1932, av uvisse grunner, drepte sin far og to tjenestejenter hjemme på godset. Deretter tok han med sin like unge kone ut på en halsbrekkende reise i ett døgn før han skjøt sin kone og seg selv i respsjonen på Hotell Gillet i Uppsala. Helena Henschen skriver godt, hun er knapp og uten føleri av noen sort, men likevel med både ydmykhet og respekt ovenfor familiemedlemmer.

No One Belongs Here More Than You (2007) av Miranda July: Boka er full av rare, private, kloke, fine og ikke-fine situasjoner fra hverdagen. July tipper aldri inn i klisjeene, kanskje mest fordi språket hennes er enkelt og bisart og det hun skriver så gjenkjennelig – men også fordi hun av og til beveger seg inn i det mørke, nesten uten at vi merker det.

Et annat liv (2008) av Per Olov Enquist: Han som har skrevet de aller beste bøkene – dette var en nødvendighet å lese. Så fin så fin.

Beste fantasy:

Her er det litt å velge mellom. Jeg falt for både Joe Abercrombie og Brandon Sanderson. Abercrombie avsluttet trilogien på en måte jeg ble skuffa over, mens Sanderson holder stilen i bok to – jeg har til gode å lese bok tre. Jeg avsluttet også Robin Hobbs The Farseer trilogi, og den likte jeg godt. Du kan følge min lesning av fantasy på en egen side.

11 svar til “De beste bøkene i 2011”

 1. Sesselja sier:

  Her har jeg ikke lest annet enn Julys samling, så takk for tipsene! Og godt nytt leseår! 🙂

 2. Ingalill sier:

  Godt Nyttår til deg.
  Overrasker meg at jeg ikke har lest ei eneste av de bøkene du trekker fram. Enquist står i hylla, men noen rådet meg, (var det du?), til å lese noen romaner før jeg leste biografien. Har skaffet meg Kaptein Nemos bibliotek, men noen (var det du?) sa det var hjerteskjærende trist, så foreløpig har jeg ikke maktet.
  Satser på at det skjer i 2012. Fikk litt sansen for han etter jeg hørte
  Magnetisørens Femte Vinter.

 3. Anita sier:

  Godt nyttår! Her var det mye spennende!

 4. Groskro sier:

  Godt nytt år Knirk 🙂 Jeg har kun lest Korea av Mæhle, og jeg likte den veldig godt.

 5. Akeleiedamen sier:

  YES, da var det hvertfall en bok som jeg også har lest. Et annat liv gjorde dypt inntrykk. Men jeg leste den et annet år, altså. Godt nytt leseår, Knirk!

 6. Kristine sier:

  Fin liste. Jeg har ikke lest oss i mellom, men kan anbefale diktsamlingen til Ruth Lillegraven. Liker også Monica Isakstuen.

 7. Janicke sier:

  Godt nyttår til deg!!
  her var det mye spennende som jeg ikke har lest.

 8. […] Her kan du se hele innlegget og hvilke andre bøker hun liker. Share Ellisiv Lindkvist, forfatterliv, kultur, skjønnlitteratur, Tørst […]

 9. Sigrid sier:

  Her er det faktisk ingen bøker jeg har lest. Et par jeg planlegger og lese, riktignok. De fleste etter anbefalinger på din blogg, vil jeg tro! Godt nytt leseår!

 10. Tone sier:

  Mange ukjente bøker for meg her også, men en ukjent bok er et nytt boktips og en potensiell ny venn. 😉
  Jeg er midtveis i bok 2 i trilogien til Abercrombie akkurat nå, og ser at du har skrevet at nr. 3 avsluttet på en måte som skuffet deg. Krysser fingrene for at det ikke vil gjelde meg, men… Vi får se. Jeg er i alle fall imponert over serien så langt, og det er du som skal ha mesteparten æren for at jeg plukket opp nr 1, etter å ha lest den gode anmeldelsen din.

 11. knirk sier:

  Så bra Tone! Gleder meg til å høre hva du synes!

Post et svar