Abonner
Poster
Kommentarer

Dyktige Solgunn anbefalte meg denne boka, og jeg er alltid sugen på bøker som kretser rundt fantasy, historie, mysterier – så boka ble kjøpt og lest. Jeg kan nok ikke dele Solgunn sin begeistring, dessverre. Først og fremst merker jeg at jeg er lei av vampyrer. Det er akkurat som om Stephenie Meyer i løpet av sin trilogi sakte vaksinerte meg mot vampyrer. Det glemte jeg nok da jeg kjøpte denne boka; jeg er lei av kalde, posessive, sterke, overvakre vampyrmenn. Nei takk og ferdig med den saken liksom. I denne boka lever både vampyrer, demoner og hekser i vår verden, vi bare tror at de er vanlige mennesker. Det er litt kult konsept egentlig, og heksene er et godt grep og demonene skulle jeg gjerne hørt mer om. Høres deilig kaotiske ut.

Men så er det denne vampyrromansen da. Kort fortalt handler boka om professor Diana Bishop som egentlig er en heks, men som fortrenger den siden ved seg, som ved en tilfeldighet kommer over en forhekset bok i et bibliotek. Hun er den eneste som klarer og åpne den, men hun interesserer seg ikke for den og sender den tilbake. Men hennes oppdagelse setter hele underverden i ubalanse og en horde med demoner, vampyrer og hekser oppsøker henne i biblioteket på leting etter manuskriptet. En av dem er vampyren Matthew Clairmont, også han interessert i boka…og etterhvert Diana. Selv om Harkness har den originale historiske vrien (som er ganske kul, Harkness er selv professor i historie – absolutt en av bokas styrker), så er det for meg rart at andre ikke påpeker at dette virkelig er en rip-off av Twilight. Det er samme greia – vampyrene er konstruert helt likt (Edward – Matthew: Hva er forskjellen?) og lovestoryen beveger seg rundt de samme temaene.

Det som gjorde at jeg til slutt ga opp hele boka, er den usannsynlig lite sympatiske egentskapen som disse vampyrene har (også Edward); at de er så overbeskyttende. Herregud! Så irriterende! Diana Bishop er ansatt på universitetet og en er svært oppegående kvinne. Etter at hun treffer Matthew forandrer hun seg ganske raskt til en initiativløs, alltid trøtt (hun sover hele tiden jo), passiv kvinne som Matthew med rovdyrets instinkt beskytter. SÅÅÅÅ TEIT! Vil jenter virkelig ha en mann som til de grader passiviserer henne? Etter at jeg hang meg opp i dette, begynte jeg å legge merke til Dianas handlinger i boka og i hundrevis av sider tar hun INGEN initiativ selv. Det er Matthew som forteller henne hvor hun skal gå, hva hun skal spise, hva hun skal gjøre, og hun gjør som han vil! Hele tiden! Det er syyykt provoserende og jeg tror lesere ofte ikke legger merke til det. Noe mer usexy enn Matthew vampyr skal du lete lenge etter. Han irriterte meg så mye, at etter hvert overskygget hans kvinnefiendtlige holdninger alt annet, og etter 530 sider lest, la jeg vekk boka.

Nå blir det ‘no more vampires’ her i gården. Gi meg noen damer med gøts som styrer livet sitt sjæl!

Ps. Det skal sies at jeg er ganske alene om oppfatningen min. Alle elsker boka. Både på Bokelskere og andre bloggere enn Solgunn, f.eks. BiblioteKari, Hersitterjeg, Det skrevne ord,

17 svar til “Alle sjelers natt – Deborah Harkness”

 1. ha ha ha underholdende lesning. Men også interessant. Jeg pløyer meg igjennom sagn disse dager og to relevante observasjoner:

  1. norske sagn er fri for vampyrer (skjønt det vel her referer til den populærkulturelle skapte vampyren og ikke den folkloristiske).

  2. Heks er vel noe av det mest kraftfulle kvinnfolk du kan komme utfor i sagnene.

  Hilsen Heidi

 2. Mari sier:

  Helt siden jeg først leste om denne, har jeg tenkt at den sikkert bare er møl (tittelen oser jo av alt som er galt med sånne bøker), nå har du helt klart overbevist meg om at jeg skal styre langt unna.

 3. knirk sier:

  Heidi, jeg har også tenkt på det der – at norske sagn er fri for vampyrer. Det er så mange ting man deler i folketro, men vampyren er ikke hos oss. Hekser er på vei inn nå forresten – Samlaget kommer med en ungdomsserie av Lene Kaaberbøl som handler om villhekser. Jeg har lest den første – og likte den godt!

 4. Eli Frisvold sier:

  «530 sider lest, la jeg vekk boka.» Hæ! Leste du 530 sider av en bok du ikke liker! Du er en sann helt! Ellers er jeg som deg drit lei chiclitt vampyrer!

 5. Så fint å lese anmeldelse fra deg igjen 🙂 Jeg likte denne boken godt, selv om jeg ser poengene dine. Med fare for å virke veldig lite politisk korrekt så har jeg en teori om at vi elsker disse bøkene fordi vi lever i et samfunn hvor likestillingen har kommet langt. Det er absolutt ikke noe negativt med det, men mange kvinner liker å drømme seg bort med at menn er de sterke. De vil ikke ha det slik i virkeligheten, og da er det fint å leve seg inn i det gjennom bøkene.

  Det jeg reagerte mest på i Twilight var mer det at jeg opplevde Edvard som destruktiv på grensen til psykopatisk. Bella fikk hele tiden høre at det og det fikset hun ikke osv.

 6. knirk sier:

  Ja men Eli, det var liksom litt tenning der hele tiden, det var liksom litt gøy med hekser og litt spennende handling, og 50% irritasjon som vokste og vokste og ja, det er jo helt superirriterende å ha lest så mye og så gi seg når det er 100 sider igjen, men plutselig var det nok.

 7. knirk sier:

  Bokelskerinnen – greit det – at menn er sterke – men ikke greit at kvinner blir så passive. Det er vel ingenting å drømme seg bort i? Passivitet?

 8. Man kan like eller mislike det , men det er tydelig at dette selger. Hvis du ser på romantiske bøker ala Harlequin eller Superstar så har mange av titlene i disse seriene det til felles at kvinnen fremstilles som hjelpeløs, ganske passiv og mannen som den sterke og den som tar kontroll. Disse bøkene selger som hakka møkk og det har vært skrevet flere artikler om at dette er noe kvinner tydeligvis vil ha. Og da tenker jeg at det kan ha sammenheng med at vi lever i en verden hvor likestillingen er kommet langt.

  Det blir på samme måte med krim. En forfatter jeg intervjuet påpekte at krimromaner ikke selger spesielt godt i land hvor det er store og voldsomme konflikter. I vår rolige del av verden derimot er slik litteratur populær, vi behøver ikke forholde oss til voldsomheter IRL og kan derfor lettere oppsøke det i bøkene.

 9. knirk sier:

  Gode poeng, Bokelskerinnen.

 10. Tone sier:

  Alle sjelers natt står på ønskelisten min, og jeg har så langt bare lest rosende, positive omtaler av boka. Så det var veldig kjekt å få høre noe helt annet, fra «kjerringa mot strømmen» også. 🙂

 11. Mikkel sier:

  Fin bokomtale.
  Du er flink til å trekke frem både det du liker og det du ikke liker ved bøkene og det gir god informasjon til meg som leser.

 12. knirk sier:

  Takk for veldig hyggelig tilbakemelding Mikkel!

 13. Solgunn sier:

  Jeg smiler ganske bredt her jeg sitter langt nord for moralsirkelen og mimrer over hvor utrolig godt jeg likte boka, og hvor jeg gleder meg til nummer to kommer. Jeg føler meg overfora på de norske forfatternes selvutleveringer og terapiskriving og roper hurra til diktning og fantasi og historiefortellinger som ikke tar utgangspunkt i egne opplevelser. Men når det er sagt så skjønner jeg kritikken altså 🙂

 14. BiblioteKari sier:

  Jeg elsket boka, og noe av det som gjorde at jeg likte denne var at det var voksne som var hovedpersoner og ikke ungjenter. Nå skal det sies at jeg ga opp Twilight i bok 2 eller 3 av nettopp samme grunn som du gav opp denne. Bortsett fra at det ikke var vampyren jeg fikk i vrangstrupen men den hersens varulven som manipulerte henne med stort hell….. Og når Bella lot seg manipulere så til de grader så ble jeg irritert nok til å gi opp hele greia. (Jeg har likevel kost meg med filmene 🙂

 15. Isabel sier:

  Fikk denne boka i gave jeg.. Fikk ikke så veldig lyst til å lese den. Og ja!! Jeg irriterer meg grønn over typer som Edward og Matthew, herregud. Vi greier å gjøre ting selv!!

 16. […] så mye annen litteratur jeg har slitt med (f.eks. Stephenie Meyer, PC og Kristin Cast og Deborah Harkness) handler det om materielle verdier og om hovedpersoner som er løftet over alle oss andre; det er […]

 17. […] Eeugenides, Jotnens hjemkomst av Andreas Bull-Hansen, The Way of Kings av Brandon Sanderson og Alle sjelers natt av Deborah Harkness. Så får jeg påpeke at flere av disse bøkene er godt skrevet, men det er […]

Post et svar