Abonner
Poster
Kommentarer

Da var nesten 800 sider slukt, og ja – vi snakker fantasy. The Well of Ascension (2007) er bok nummer to i Mistborn-serien til Brandon Sanderson. Jeg leste bok nummer en for en stund siden og likte den veldig godt. Så er altså dette den vanskelige andre boka. I fantasy er det så utrolig vanskelig å skrive den, og jeg synes ofte den blir mer snublende, og fungerer som en bro til tredje bind. Også her er bok nummer to ikke like god som bok nummer en, men han klarer seg, den godeste Sanderson. Språket er hans største svakhet, men det plager ikke leseren mye annet enn ved noen få scener. Hans største styrke er absolutt plottutviklingen. Han holder et godt grep om et stort univers og overrasker stadig underveis. Universet er godt utviklet med mange kule konsepter. Jeg liker også at han legger stor vekt på relasjoner i historien, Vin og Elend sin kjærlighetshistorie er troverdig og fin. Han har gode karakterskildringer, selv om de er ganske enkle, men med mye karakterutvikling. Så kunne boka med hell være kuttet hundre sider, men det er jo fantasy – sjangeren der det er umulig å fatte seg i korthet. Til slutt kan nevnes de religiøse aspektene ved bøkene. Det er helt klare paralleller til Bibelen i flere av de store handlingslinjene. Jeg har lest at Sanderson er mormoner. Forløpig er det gjort på en spennende og interessant måte, men det blir spennende å se hvilke intensjoner Sanderson har angående dette.

Og hva boka handler om? Vi følger hovedpersonen Vin, en jente som er født og oppvokst som simpel tyv i en stor by. Nå har hun blitt en mektig Mistborn, en slags rogue, en tyvemagiker. Hun er kjæreste med Elend, som er Konge i byen Luthadel. Hun er med å beskytte byen når den blir angrepet fra tre forskjellige hærer. Vi introduseres for en ny karakter, Zane, en Mistborn med sykt sinn (veldig kul karakter). Vin dras mellom å være en fri mistborn som bestemmer sitt eget liv og å være et våpen for kongen og landet. Vin tror stadig sterkere på at hun er The Hero of Ages, en helt som er spådd at skal redde verden. Eh…kort fortalt. Sånne fantasyplott høres alltid så utrolig teite ut når man kjapt skal beskrive handlingen.

Serien anbefales! Tredje bind blir definitivt juleboka i år.

2 svar til “The Well of Ascension – Brandon Sanderson”

  1. Elisabeth sier:

    Haha, du har rett i at fantasyplot ofte høres håpløst banale ut om man skal oppsummere dem med noen få setninger. Enten det, eller umulige å forklare uten samtidig å forklare så mye annet.

    Du fikk meg nysgjerrig på Mistborn-serien med ditt innlegg om den første boka, og det kan godt være dette blir mitt neste fantasyprosjekt. Men akkurat nå er jeg totalt opphengt i et annet univers, og er redd for at uansett hva jeg velger etter Steven Erikson, kommer det til å bli en nedtur. Antar det er ulempen med å finne noe som treffer blink.

  2. […] Du kan lese min omtale av første bok i serien her, og andre bok i serien her. […]

Post et svar