Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg har lest Tomas Espedals ‘Imot naturen’, og den har jeg ikke tenkt til å skrive så mye om. Det er noe med de bøkene som blir så mye omtalt – jeg synes ofte det er vanskelig å si noe vettugt, og særlig når det lugger. Jeg har likt han godt før, likte denne også, men det var noe….kanskje bare ubehaget over å være så nær. Å følge så tett på i hans utleverende tekst som handler om å eldes. Jeg tenkte plutselig på Harald Voetmanns ‘Vågen’ mens jeg leste, og det er pussig, for bøkene er helt ulike, og Voetmann er et helt annet sted enn Espedal, men så handler begge om forråtnelse. På en måte. Men det er vel nettopp derfor han er så god, fordi han berører, selv om det er ubehag.

Jeg skal ikke skrive særlig mer om denne boka, men jeg skal stanse på side 157. For der skriver Espedal en side om Marguerite Duras. Hun interesserer meg. Mormoren min leste Duras i alle år. Snakket om henne, uten at jeg kan huske hva hun sa. Moren min snakket om Duras, og nå leser jeg om henne på denne lille siden. At hun drakk opp til fem liter vin om dagen. Espedal siterer henne: «Så snart jeg begynte å drikke, ble jeg alkoholiker. Jeg drakk med en gang som en alkoholiker.» Seinere står det at hun hadde en elsker som var 38 år yngre enn henne. Det husker jeg å ha hørt før. Jeg husker plutselig at jeg har vært nysgjerrig på henne lenge. At jeg ikke har lest noe av henne. Jeg har hørt andre ting også, sett bilder….. Jeg vil lese henne. Se filmene hun har laget.

8 svar til “Marguerite Duras – kjenner du henne?”

 1. Elisabeth sier:

  Ja! Les!
  Duras er en av mine absolutte favoritter, jeg synes hun skriver glitrende prosa. Favoritten blant det jeg har lest av henne må være Moderato Cantabile. Historien om et forhold uten å nevne selve forholdet med et ord.

 2. Janicke sier:

  Hun er spesiell! jeg leste mye av henne da jeg var veldig ung, rundt 20 år. Da var jeg ikke så begeistret, men jeg har flere ganger tenkt å ta henne frem igjen.

 3. Karin sier:

  Jeg leste Duras i sommer (-ish) i forbindelse med boksirkel hos Line. Jeg ble nysgjerrig på forfatteren og fikk et veldig ambivalent forholdt til boka vi leste (Elskeren):
  http://karinleser.blogspot.com/2011/05/lesesirkel-1001-bker-elskeren-av.html

  Jeg fant flere av de andre romanene på loppis i høst, men kjøpte de ikke. De var på engelsk og jeg liker å lese oversettelser på engelsk (fra et annet språk) hvis de finnes på norsk (en rar greie jeg har). Hun skriver i en klasse for seg, selv om man ikke alltid liker det hun skriver.

 4. Karin sier:

  Jeg mente liker ikke å lese engelske oversettelser…

 5. Solgunn sier:

  Jeg hørte imot naturen på flyet over til new York for noen dager siden. Det blir veldig nært, og det fra en om kritiserer knausgård. Men samtidig er det jo bra også – har klart å glemme passordet til bloggen min, så jeg får ikke skrevet noe på dn før jeg kommer hjem om noen uker, men tenkte jeg skulle skrive litt om min opplevelse av boka. Duras leste jeg for mange år siden og jeg husker ingenting. Kanskje på tide med litt gjenreisning? God jul!!! Og så håper jeg vi treffes i 2012 🙂

 6. Ingalill sier:

  Jeg er en av de som likte Elskeren.
  Leste den i ungdommelig lidenskap og så filmen omtrent samtidig,
  får derfor hodet fullt av vakre skyggefulle elskovscener hver gang jeg tenker på boka.
  Har også lest Lol V Stein, uten at den gjorde større inntrykk.

  (Det har sikkert med skolegang og overteoretisering å gjøre, men jeg har vanskelig for å forestille meg Duras, uten å tenke fransk feminisme, brystmelk og penispenner. Farlig, maskulin og franskfeminin på samme tid. Montro om man ikke trenger et oppfriskningskurs.

 7. knirk sier:

  Ha ha, her var det mange gode innspill. Penispenner!? Wut?

 8. Jenny sier:

  Jeg har veldig lyst til å se filmen India Song, som Duras laget. Men det har ikke vært mulig for meg å oppdrive filmen ennå, hvilket er synd. Jeg så åpningen en gang for mange år siden, det var en lærer jeg hadde som brukte den som eksempel på mer spesielle franske filmer. Jeg synes den så kjempefascinerende ut. Og etter det har jeg ikke klart å få den ut av hodet.

Post et svar