Abonner
Poster
Kommentarer

Gutta 11 og 9 år leser

De som har fulgt bloggen min en stund, vet at jeg har en serie bloggposter som omhandler hva gutta mine leser. De er i skrivende stund 11 og 9 år gamle. Jeg har samlet en oversikt på en ny side som omhandler Barne- og ungdomslitteratur. Begge gutta mine er veldig glad i lydbøker, men synes det er vanskeligere å finne motivasjon til å lese selv. Vi jobber med saken, og erfarer igjen og igjen at det handler om å finne de riktige bøkene.

9- åringen har oppdaget Taynikma bøkene og slukte alle rått. «Terningkast seks, mamma!» sa han i dag morges. For begge gutta har dette vært døråpnere for å lese selv. En fantastisk serie, må jeg bare si. Jeg har skrevet om Taynikma her, og forfatterne har gode og interaktive hjemmesider til stor glede for unge lesere.

Ellers er 9-åringen veldig opptatt av faktabøker. Han er stadig på biblioteket og låner bøker om vitenskap og natur. Det er bra det finnes nye, fine bøker om disse temaene, for de som er fra min barndom er litt avleggs kan man si…..
Gyldendal sin Topp Fakta serie, er et eksempel, samt Mangschou Forlags mange gode utgivelser,  eller Jilly MacLeods bok om oppfinnelser som han har hatt stor glede av. Man må ikke glemme faktabøker som viktige kilder til barns leseglede.

11- åringen har gått veien fra Taynikma og har lest selv med stor glede alle bøkene i Pingleserien, hele Phenomenaserien (han forsøkte seg på den tidligere, men først da han fylte 11 år var han klar for den) og alle bøkene i Drageriddere.

Huck Finn

Det som er morsomt er at en ny verden har åpnet seg på lydbokfronten og det gjelder klassikere. Han har hørt om igjen og om igjen på Tom Sawyer (1876), Huckleberry Finn (1884) og Robinson Crusoe (1719!!). Det er veldig morsomt må sies. Han ELSKER de bøkene – de forsvarer sin klassikerposisjon selv i år 2011. I forordet til Tom Sawyer forteller Mark Twain at mange av de eventyrlige hendelsene han forteller om i bøkene, er basert på virkelige hendelser. Huck Finn er skrevet etter en levende modell og Tom Sawyer er satt sammen av tre forskjellige gutter, han har kjent. Gutten min på 11 år har veldig lyst til å reise til Mississippi etter å ha hørt på lydbøkene.

Ellers har mange andre lydbøker blitt konsumert, og størst glede har begge gutta hatt sammen med Klaus Hagerup sine Markus og Diana bøker. Jeg tror det er utgitt seks bøker om Markus. Gutta mine er ikke gjennom alle enda, men at de faller i smak hos begge to, er helt sikkert!  Jeg hører de humre og le på rommet, og det skinner i øynene deres når de kommer ut til middag. Ekte godbokfølelse!

Rapport følger.

Tips tas alltid i mot med takk!

 

10 svar til “Gutta 11 og 9 år leser”

 1. Jeg er veldig glad i disse innleggene dine, Knirk. Vi har jo selv en seksåring som vi leser for, han klarer å lese litt selv men det blir nok ikke det samme som når vi leser for ham på sengekanten. Etterhvert så kommer jeg til å besøke disse innleggene igjen for lesetips 🙂

 2. Karin sier:

  Jeg har bare en ting å si:
  Herlig!

 3. Mettemor sier:

  Fint med nye tips! Taynikma og Phenomena er også vi ferdige med. Nå leser 10-åringen min Hardy-guttene.

 4. knirk sier:

  Hardyguttene ja. Kanskje vi skulle prøve det?

 5. Silje sier:

  Jeg har en 11-år gammel bonus-sønn som er glad i å lese. Han sluker Percy Jackson og nå for tiden Septimus Heap, og uttalte for noen år siden at Astrid Lindgren måtte være den beste forfatteren i verden:-) Andre bøker han har lest i det siste og likt er Ormeøyet av Tore Aurstad, Historien om vulkanar av Solveig Hareide og Kirkegårdsboken av Neil Gaiman. Kanskje jeg skal kjøpe noen av de nevnte klassikerne og så skal jeg sjekke ut bøkene fra Mangschou, som er et nytt forlag for meg som virker å ha mange spennede utgivelser.

 6. bai sier:

  Så kjekt at dei gamle klassikarane framleis er levande. Eg høyrde Gullivers reiser på lydbok med VG2-elevar, då vi hadde om opplysningstida i fjor, og det er morsomt at desse over 200 år gamle bøkene framleis kan fenge ungdom.

 7. Mai Lene sier:

  Har ikkje lese den første boka, men eg har lese alle Markus bøkene (og dei er kanonkjekke, forstår at dei vil lese dei) og Tom Sawyer. Tom Sawyer går aldri av moten er og er like kjekt kvar gong. Hadde eit bildebok med Tom Sawyer då eg var mindre, men i fjor las eg origianlen. (trur eg) Det er ei kjempekjekk forteljing.

 8. knirk sier:

  Gullivers reise ja! Den må bli den neste.

  Var innom bloggen din, Mai Lene – den var fin. Er du registrert på Bokbloggene?

 9. knirk sier:

  Og takk for tips Silje! Jeg skal låne på biblioteket!

 10. Marte sier:

  Dette stemmer veldig med kva eg såg var populært på biblioteket i sommar. Tanikma-bøkene var alltid utlånt 🙂
  Det har kanskje blitt lese allereie, men eg vil no påstå at Harry Potter er perfekt å byrja å lese når ein er 11 år gammal. For litt mindre barn er kanskje Roald Dahl noko å prøve? Det var i alle fall mine favorittbøker.
  Det er forresten veldig kjekt å sjå at klassikarane framleis gjeld 🙂

Post et svar