Abonner
Poster
Kommentarer

Av en eller annen grunn har jeg trodd at Ellisiv Lindkvist er flink og veldig smal og skriver sånne ting som alle applauderer mens jeg står bakerst og ikke forstår noenting.
Og så får jeg denne boka (fersk i høst) som jeg er nysgjerrig på, og så er den så fin og virkelig!
Den handler om Verena og Kristin som vokser opp sammen, som er venninner, kjærester, og som har drømmer om framtida. Ja, så kommer framtida, og da vet vi jo alle at den ikke blir som vi har drømt. Selv om både Verena og Kristin har mer gøts enn de fleste, så blir ting mer komplisert enn de har planlagt. Ja, dette kjenner jeg meg igjen i! At det handler om kunstnerfeltet er også gjenkjenbart, så historien fant mange knagger hos meg. Det er en kronglete vei for de to, men Lindkvist er ikke sentimental. Overhodet ikke. Hun har et språk som minner om tømmerhogst, ord og setninger fyker av gårde som fliser fra en øks – det er kort og konsist. Men bevares, her fortelles en historie – fra start til slutt. Forfatteren har mye å by på: Gode karakterskildringer, viktige tema om kvinners forhold til kropp, seksualitet, kunstfeltet og mennene der, skam! hun klarer å skrive godt om skam, den er romantisk uten å kategorisere folk som homo eller hetero, og har til tider gnistrende gode passasjer. Som:

Dusjen. Hun vil vekk. Inn i rusen, vekk, inn i galskapen, vekk, dra til Syden, vekk, til hvorsomhest, vekk. Hvis jeg bare hadde noen å rømme til. Det kommer ei jente kledd i trengingstøy inn i garderoben. Hun har trent i styrketreningsrommet. Hun er kraftigere enn meg, tenker Kristin. Hun er muskuløs. Jenta kommer inn i dusjen og smiler til henne. Kristin forsøker å smile tilbake, det lå ikke et smil klart i henne, det ble mer en grimase. Hun tørker seg. Det er bare de to i hele garderoben. Tanken tenner henne. Kanskje hun kan redde meg. Ta meg med bort herfra, vekk fra livet mitt, tankene mine. Kristin ser på jenta. Jeg kunne elsket deg, tenker hun, uten å ane noenting om deg. Jeg elsker deg, tenker Kristin. Hun ser på jenta som dusjer med ryggen til, plutselig er hun ferdig, snur seg  kommer mot Kristin, tar hannduken sin, tørker seg. De går inn i garderoben begge to, som om de hører sammen, har garderobeskap innerst begge to, som om de er der sammen. Kristin leter etter noe å si til jenta. Jenta virker tilsynelatende usjenert. Kristin tar på seg undertøy. Jenta har en kjempetøff boksershorts, maskulin, androgyn. Kristin tenker: sånn vil jeg ha! Bjørn Borg står det på kanten, Kristin klarer ikke huske hvem Bjørn Borg er, hun vet det er noe kjent, sikkert en skuespiller eller en fiktiv person. Jenta smiler til Kristin, denne gangen håper Kristin hun smiler tilbake. (s. 64)

God bok – jeg står helt foran og applauderer – boka anbefales varmt. Serendipity Cat og Kasiopeia er andre bloggere som har omtalt boka.

9 svar til “Tørst – Ellisiv Lindkvist”

 1. That’s a pity. I was going to use the title Tørst for my modern day version of Hamsun’s Sult.

  Like the look of your blog. I’ll add it to my blogroll.

 2. Ingalill sier:

  Jeg tror det er navnet. Ellisiv med poetisk svensk etternavn. Det er uungåelig at hun ikke skriver smale, intelligente, vanskelig tilgjengelige bøker, eller ihvertfall noe lyrisk med bondsk tvist.
  Så var det ikke umulig likevel -)
  Boka høres fint ut.

 3. Janicke sier:

  Takk for tipset!

 4. Denne boken har jeg hatt lyst til å lese siden jeg ramlet over Ellisivs blogg. Godt å høre at det er en god historie. Denne passasjen leste forfatteren opp på Cappelen Damms presentasjon av høstlisten(den som ble streamet på nettet), det var så fantastisk og jeg tok meg selv i å ønske at hun leste hele boken.

 5. egon ryllik sier:

  Ei herlig bok!
  Minner meg om den franske boka som kom ut i min tidlige ungdom «Farvel vemod». Forfatteren slo igjennom med den.

 6. knirk sier:

  Ingalill – kanskje det er navnet ja! Det er god, og morsom, teori.

  Mari – det var jo litt morsomt å lese, jeg må ha en vanvittig litterær teft siden jeg plukket samme sitat. HA HA!

  Egon – Farvel vemod – jeg googlet den uten noen treff, så det må nok ha vært en ikke alt for kjent bok?

 7. […] Videre har Knirk skrevet noe som er så godt sett og lest og ikke minst hyggelig og smigrende for fo… […]

 8. […] Tørst av Ellisiv Lindkvist: Forfatteren har mye å by på: Gode karakterskildringer, viktige tema om kvinners forhold til kropp, seksualitet, kunstfeltet og mennene der, skam! hun klarer å skrive godt om skam, den er romantisk uten å kategorisere folk som homo eller hetero, og har til tider gnistrende gode passasjer. […]

 9. […] Tidligere skrev hun dette om tørst. […]

Post et svar