Abonner
Poster
Kommentarer

Charlotte Glaser Munch har skrevet mange ungdomsbøker. Lenge trodde jeg hun og Annette Münch var samme person, greit å få ryddet opp i det egentlig. Jeg har ikke lest noe av Glaser Munch tidligere, så ‘Nødinngang’ er mitt første møte med forfatteren. Boka er rykende fersk, sluppet i disse dager.

Det er Julie vi følger, hun er 19 år og er kjæreste med Martin. De skal studere juss, de skal etablere seg, lykken er komplett. Eller…? En nagende uro i magen sender Julie til London i fem uker den sommeren. Hun sier det er en test. Hvis hun klarer den, så kan høsten komme. Martin og jusstudiet. Men først London for å finne ut av hva grumlingen i magen betyr. I London bor hun sammen med venninna Ida, og de jobber på en Geishaklubb (visstnok selvopplevd fra forfatterens side, ikke veldig skitten business altså, mer å konversere, fylle whiskey glass for rike japanere).

Jeg liker boka godt. Glaser Munch har et kompakt språk med mye punch og klare bilder. Forholdet mellom de to venninnene er godt beskrevet. Det er enkle dialoger og ikke komplisert, men likevel akkurat så komplisert som venninneforhold er. Det ligger en del under overflaten som forteller at dette ikke er et dypt vennskap som skal vare livet ut. Akkurat som en jobbferie i London når man er 19 år. Det er noe med å seinere se tilbake på de sommerene, er de ikke egentlig de mest magiske sommerne i livet?, og se hvor mye som egentlig var banebrytende og viktig for den man seinere ble. Det er noe stort, men samtidig noe kjapt og skarpt i kantene. Vet ikke om jeg klarer å være tydelig på dette, men poenget er at jeg synes forfatteren klarer å få fram denne dobbeltheten godt. Hva som kjennetegner de årene der – de er kanskje ikke så ofte beskrevet i litteraturen? – de årene hvor man er voksen, men helt ytterst på springbrettet, fjærlett, alt er så intenst og på en måte så overflatisk, men likevel så ekstremt viktig. Alt man har samlet opp som peker framover, men som spriker. Noe sånt.

Jeg likte boka godt, og anbefaler den gjerne videre til voksne og ungdom. Av begge kjønn. Forfatteren har en fin blogg som du finner ved å følge denne lenken.

9 svar til “Nødinngang – Charlotte Glaser Munch”

 1. Labben sier:

  Nå har de offentliggjort kortlisten til Bookerprisen. Blir det ny samlesing? =)

 2. Knirk sier:

  Ååååå….kuuuult. Har du lenke?

 3. Labben sier:

  Jeg har skrevet et innlegg på bloggen min, også kan du finne all info på http://www.themanbookerprize.com =)

  Jeg gjør et forsøk på å lese alle, uansett om jeg må lese alene eller om noen blir med!

 4. knirk sier:

  Hei Labben,

  jeg ser det er såpass snart til, at jeg ikke har kapasitet denne gangen. Søren og! Men hvis du har lyst til å organsiere samlesning, så kjør på! Kan hende jeg blir med på en tittel. :o)

 5. Fin bokomtale, knirk. Nødinngang kan jeg tenke meg å lese, det høres ganske fjernt ut i fra min hverdag men en god historie om det å bli voksen og å ta valg for fremtiden.

 6. Vib sier:

  Hei knirk! Fin omtale!
  Og apropos samlesning: jeg hååååper det blir nordsik samlesning i år også? 😉 Det var veldig gøy sist og godt organisert, ikke minst!

 7. Eirin sier:

  Heia! Takker for kommentar på bloggen min:-) Det er ikke jeg som har laget den fantastiske headern på bloggen min. Det er Katrine Kalleklev. Hun er kunstner/illustratør og web designer. Så hun har laget nettsidenene mine på eventyrdamen.no. Bloggen hennes er her: http://magifabrikk.blogspot.com

 8. […] annen blogger som har skrevet om boka er Knirk. Dette innlegget ble publisert i Bokbloggturneen. Bokmerk permalenken. ← […]

 9. […] Glaser Munch: Nødinngang, Alt jeg vil er å kysse […]

Post et svar