Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg har vært veldig begeistra for Abercrombies to første bøker i serien The First Law. Han har en sjelden god fortellerstemme, øyne for nyanser og detaljer, humoristisk vinkling og bøkene hans balanserer på en knivsegg når det gjelder det groteske og mørke. Så langt har jeg tenkt han strekker strikken langt, men ikke for langt.

Jeg har vært spent på tredje bok og finale. Kan han holde hele linja ut? Vil storyen forløses i noe som har glimt av lys, eller tar han dypdykket ned i mørket?

Han velger det siste….dessverre. Ikke det at jeg så for meg en rosenrød avslutning. På ingen måte. Men at han velger så inn i hampen den mørke veien, har jeg problemer med. Kanskje med 22/7 litt for friskt i minne, men 600 sider med slakting er litt voldsomt selv for en fan. Og det blir tidvis kjedelig. For mange kamper, for mye slossing. Og det aller dummeste, han forlater humoren og det blir lite finesse av den typen man finner i de to første bøkene. Mannen min er enig: Abercrombie skyter skivebom i siste bok og vi er ikke fornøyd. ÆSJ også!

En annen ting er at i å velge den slutten han gjør, så resulterer det i at ingen av karakterene har gjennomgått en utvikling i løpet av bøkene. Vi tok for oss en og en i etterkant av lesningen, og alle de omkring ti-tolv hovedkarakterene er eksakt de samme etter endt trilogi, som de var halvveis i bok 1 (hvis de ikke er døde da…).

Jeg har hele tiden anbefalt denne serien, men må dessverre på bakgrunn av bok tre alene, trekke anbefalingen tilbake. Eller: Hvis du er en sucker for mørke bøker, så kanskje du vil like den. Jeg hadde håpet på et glimt av solskinn. Så feil kan man ta.

15 svar til “Last Argument of Kings – Joe Abercrombie”

 1. Ellikken sier:

  Bittelitt off topic, men vet du at du fikk spaltemeter i gårsdagens VG på litteratursidene deres? 🙂

 2. Knirk sier:

  Jeg fikk et lite tips om det fra Solgunn på morgnen i dag, men jeg har ikke sett det. Veldig morsomt egentlig. Mon tro om man får tak i VG fra i går?

 3. Ellikken sier:

  Har VG hjemme, kan sende deg avisen til deg i morgen? Eventuelt scanne til deg? ellikken@gmail.com

 4. Knirk sier:

  Å, snille deg – men bensinstasjonen hadde den så jeg fikk sett. Veldig moro! Takk for tilbudet!

 5. Så morsomt med spalteplass i VG da 🙂

  Denne serien blir nok alt for mørk for meg, jeg får holde meg til A Song of Ice and Fire, som så mange andre leser jeg nå A Game of Thrones av George R.R. Martin.

 6. knirk sier:

  Ja, George Martin er et prosjekt jeg har store planer om å begynne på. Men da får jeg på en måte ikke lest så mye annet….

 7. Monica sier:

  Joe Abercrombie var den som fikk øynene mine opp for fantasy. Jeg har jo lest det tidligere, med drager og trollmenn og alt det der, men det var ikke akkurat slik at jeg ble en fan. Disse bøkene kan jeg ikke engang mene noe om de gikk så rett inn i hjertet at jeg er og blir ordløs og stum av beundring.

  Boka «Best served cold» er også en høydare. Jeg pleier å sammenligne den med «Kill Bill i et slags middelalderunivers».

 8. knirk sier:

  Hei Monica. Jeg er veldig nysgjerrig på Best served cold. Skal nok prøve meg på den også.

 9. Monica sier:

  Så flott! da jeg var ferdig med Abercrombie begynte jeg å lete som besatt etter noe som lignet og jeg ble ganske fornøyd med Brent Weeks «The Night Angel Trilogy». Det gikk litt tregt i starten, men så falt brikkene på plass. Synes Abercrombies sterke sider er persongalleriet hans, mens Brent Weeks er god på selve fortellinga. Du har sikkert en leseliste som er like lang som et vondt år, men så har jeg i allefall fått avlevert tipset mitt. 🙂

 10. Elisabeth sier:

  Hadde tenkt å kommentere denne da jeg leste den, glemte det, og kom på det nå.

  Jeg er ofte forferdelig enig i det du skriver, så egentlig er det litt deilig å være skikkelig uenig for en gangs skyld. Ikke for det. Jeg synes nok også den siste halvdelen av denne boka hadde litt for mye slagscener, eller ja, regelrett slakting som du ganske så treffende kaller det. Men i motsetning til deg likte jeg at boka er skikkelig, ordentlig mørk helt til «the bitter end», jeg liker at ingenting går som man håper og tror jeg hadde blitt skuffa om det var motsatt.

  Jeg synes for øvrig Best Served Cold var bedre enn trilogien. Kanskje mest fordi den some enestående bok er strammere komponert. Nå leser jeg Heroes, som er den nyeste boka, og er ikke helt sikker på hva jeg synes. Her her nemlig hele boka bare ett slag fordelt på tre dager. Skal bestemme meg for hva jeg synes før jeg er ferdig.

  Og noterer meg lesetips fra Merete. Stadig på jakt etter noe som ligner.

 11. knirk sier:

  Mmmm…. Bra vi er uenig av og til Elisabeth! ;o)

 12. Bjørn Veen sier:

  Må bare si meg enig med Knirk her. Jeg er stor fan, men bok tre skuffet.
  Så det er fint at Better served cold var knakende (eller Knirkende?) god. Og Hereos står og lokker i bokhyllen.

  Men tips til fantasy ala dette er Richard Morgan sin The Steel Remains. Han er den beste action skildreren jeg har lest. Og hovedpersonen er sjarmerende skjev. Han er en homofil Conan, og sexen er skildret i detalj.

  Og nevnes igjen er Glen Cook sin Black Company-serie. Uhyre sterkt persongalleri, og en fantasyverden du får sett fra fotfolkets vinkel. Han skriver spesielt, jeg får litt noir-følelse av språket hans.

  Bjørn

 13. […] falt for både Joe Abercrombie og Brandon Sanderson. Abercrombie avsluttet trilogien på en måte jeg ble skuffa over, mens Sanderson holder stilen i bok to – jeg har til gode å lese bok tre. Jeg avsluttet […]

 14. Tone sier:

  Jeg leste ferdig Last Argument of Kings nå i natt, og må langt på vei si meg enig jeg også. Og denne boka synes jeg var seig å komme gjennom i motsetning til de to første, spesielt i den siste halvdelen. Mye av det samme fra start til slutt når det kommer til slossing, dreping, slag, lemlesting osv., mollstemt og dyster handling (akkurat hva jeg trodde, bare enda mer tragisk og mørk) og en like dyster slutt. Jeg hadde ikke ventet meg en rosenrød slutt over hele linja jeg heller, men denne gangen synes jeg ikke at jeg satt igjen med en eneste liten brødsmule til trøst engang. Ingenting gikk som jeg håpet eller ønsket. Uventet at man fikk denne avrundingen, det hadde jeg ikke sett for meg, men også kjipt og skuffende…

 15. […] of Kings. Og også denne gangen må jeg langt på vei si meg enig i det Knirk har skrevet i sin omtale; vi er ikke fornøyd med hvordan Abercrombie ror dette i […]

Post et svar