Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg har en leverandør av svenske bøker, en som har peiling, og hun har gitt meg en liten bunke. Lundbergs Yarden var en av dem. Den har vært snakket om i sommer, blant annet var Lundberg på Litteraturhuset i juni.

Boka er selvbiografisk. Kristian Lundberg var en etablert og anerkjent forfatter som i en alder av 43 år plutselig skyldte mye penger. Han oppdaget snart at som ufaglært forfatter er du ikke mye verdt på arbeidsmarkedet, og endte opp som timearbeider og løsarbeider på havnen i Malmø. Han parkerte biler på en plass (Yarden) før bilene ble fraktet videre ut av Sverige. Han havnet nederst på rangstigen i et arbeidsfelleskap uten andre svensker. Boka forteller om tida på Yarden og om hva det gjorde med ham som menneske, «klassehatet veltet opp i meg», sier han til Dagsavisen. Ikke særlig oppløftende lesning, verken om Lundbergs arbeiderliv eller om Sverige som velferdsstat. Boka tar oss med fra Lundbergs egen oppvekst, med en psykisk syk mor og en far som fornekter familien sin, til framveksten av en slags solidaritet mellom arbeiderne på havnen på Malmø. Det er ingen idyll, det er en hard virkelighet med mobbing, utstøting og rasisme blant arbeiderne.

Boka er fin, den handler om et liv, et forfatterskap, en periode – sammenklemt i en liten pocketbok. Fortetta – poetisk. Jeg undres over om det samme kunne skjedd i Norge, jeg kjenner ikke velferdsordningene godt nok. Det er merkelig at boka visstnok ikke har klart å vekke politisk debatt i Sverige og at situasjonen på Yarden er helt lik i dag. Fast ansatte som får sparken for å fylle på med timeansatte med elendige vilkår.

Boka anbefales, den finnes også på norsk, utgitt på Flamme forlag. Bokdama, Ingrid Svennevig Hagen, Bokmerker.org og Inger Merete Hobbelstad er andre bloggere som har skrevet om boka.

6 svar til “Yarden – Kristian Lundberg”

 1. anette sier:

  Heisann! Tusen takk for titten hos meg! Jeg hoppet av Havets Katedral jeg også, for en koloss – og ikke en bok for meg i det hele tatt. Noen ganger tenker jeg at som bokblogger burde jeg lese bøkene ferdig, for så å anmelde dem på ordentlig vis, men det er jo helt umulig!! Det kribler og klør i meg etter å starte på en ny bok, og mine gode forsetter smuldrer opp i tusen biter. Så sånn er jeg bare – og det er godt å høre at jeg ikke er alene 😉

 2. knirk sier:

  Hei Anette. Det jeg alltid tenker er at vi bokbloggere ‘omtaler’ bøker, vi ‘anmelder’ ikke. I det ligger da friheten til å kunne legge fra oss bøker, skrive rart om bøker, skrive personlig om bøker – og så får kvaliteten på teksten bedømmes av leseren. Deilig befriende spør du meg.

 3. […] for noen år siden. Boka er gitt til meg av Frøken N som supplerer meg med svensk litteratur. Som Yarden. Nå Henschen – jeg har fått begge bøkene hun har skrevet, men så langt er det bare ‘I […]

 4. […] Kristian Lundberg og Karl Ove Knausgård. To menn med et granskende blikk på eget liv. Lundberg har jeg lest tidligere (Yarden), og likt godt. Boka jeg leste nå heter ‘Og alt skal være kjærlighet’, og er […]

 5. Solgunn sier:

  Og nå har jeg også lest Yarden og er helt enig med deg i at det er en god bok. Jeg begynte å kjenne litt på at min store begeistring for DHL for eksempel kanskje må vike litt. Å si opp fast ansatte for å hente inn dagarbeidere gir jo billigere tjenester for meg som forbruker, men blir prisen for høy likevel?

 6. […] på fabrikken. Hun tar opp kampen mot autoritetene og flere ganger mens jeg leste gikk tankene til Kristian Lundberg, uten sammenligning for øvrig. Anmelderen i VG likte boka og gjør andre sammenligninger: «Boka […]

Post et svar