Abonner
Poster
Kommentarer

Morgenbladet har igangsatt platekåring hvor Norgeshistoriens 100 beste plater skal kåres og det av 100 av Norges fremste musikere. Det er en kåring som skal skje utover høsten, og 11. november avsløres de ti øverste plassene. Så langt så bra. Så skal også 44 skribenter bidra med miniessayer, eller minibøker som Christer Falck kallte det på radioen (han er en av utvelgerne sammen med Morgenbladet) som omhandler artistene og låtene som er stemt fram. I siste nummer av Morgenbladet leser jeg lista med skribenter. Det er musikere, professorer, forfattere, lektorer og mange av Morgenbladets faste og ikke faste journalister. Av 44 navn er det 6 kvinner som skal dokumentere Norges 100 beste plater. Er det bare jeg som synes det er en litt pussig fordeling? Var det så få å velge mellom? Finnes det ikke nok kvinner med nok musikkkompetanse/skribenterfaring til å bidra?

9 svar til “Skriver kvinner dårligere enn menn om musikk?”

 1. Jenny sier:

  Hm… interessant. Har ikke hørt om dette prosjektet, så vet ikke så mye om det. Trist at skribentfordelingen er så skjev, men jeg er ikke overrasket. Riktignok tror jeg at mange kvinner sitter på mye kunnskap om særlig pop, jazz og klassisk. Men etter min erfaring er det ikke like vanlig eller «akseptert» at kvinner er lidenskapelig opptatt av rock. (Mange kvinner liker musikken parnteren liker, men går ikke alltid like aktivt ut for å finne egne favoritter.) Dessverre. Dette kan ha hatt følger for kvinnelig skribentvirksomhet på feltet. Jeg har ingen tro på at kvinner skriver dårligere, de skriver bare enten sjeldnere eller om musikksjangre som ikke er like tydelige i det generelle nyhetsfeltet.
  Det er i hvert fall min teori.

 2. […] KNIRK: Skriver kvinner dårligere enn menn om musikk? Books Blogs (The Guardian): Should authors be critics, too? Av en annen verden: Har du Nasjonalt […]

 3. guiritana sier:

  Jeg likte ideen til Morgenbladet, har ikke finlest enda, men tenkte jeg skulle sette meg ned med spotify mens jeg leste. Du har et veldig godt poeng her. Det finnes mange kvinnelige musikkvitere i landet, og flere av dem har tatt for seg populærmusikkvitenskaplige tema. Om de skriver om musikk etterstudiene er et annet spørsmål. Tror nok Jenny har et poeng med dette lidenskaplige forholdet til musikk. Det er noe med rock og fotball som fenger menn og som utløser et eller annet patriotgen. Ikke vet jeg…. High Fidelity er f.eks. ei bok som mange menn kjenner seg igjen i, og kvinner kjenner igjen menn i.
  Interessant diskusjon er det… Bra at du trekker det fram 🙂

 4. guiritana sier:

  Kanskje vi skal begynne med samlytting? 😉

 5. Ingalill sier:

  Kanskje er det så enkelt som at vi ikke er like enspora?
  Det finnes jo mange bøker om damer og musikk, men mange av dem dreier mer om crush på bandmedlemmer enn gitarriff -)
  (ikke tror jeg alle disse er skrevet av damer heller?)

 6. elri sier:

  JA! Det var rart.

 7. Ane Bjerkan sier:

  Takk for utfordringen! Jeg synes absolutt det burde vært flere kvinner blant skribentene.

 8. Marius sier:

  Hei, sammen med Christer var det jeg (jobber i Morgenbladet) som skaffet forfattere til bøkene og skribenter til de hundre miniessayene. Vi har fra begynnelsen vært klar over at dette ikke er ideelt. Vi ønsket oss en mye jevnere fordeling. Men etter som vi gikk i gang med arbeidet, oppdaget vi at mye flere kvinner enn menn takket nei til å skrive. Mens kanskje halvparten av mannfolkene sa ja med en gang, svarte kanskje en av fire kvinner positivt (rundt regnet). Kombinert med at «poolen» med mannlige skribenter er større enn «poolen» med kvinnelige, førte dette til at det ble som det ble. Å samle inn forfattere til 110 tekster i løpet av et par uker, var en gigantisk og vanskelig jobb. Skulle vi holdt oss til målsetningen om minst 30/70, ville vi rett og slett ikke klart å få i stand alle tekstene i tide. Men vi er ikke fornøyde på det punktet.

  Hilsen Marius i Morgenbladet

 9. knirk sier:

  Takk for svar! Det var veldig oppklarende. Og interessant – lurer på hvorfor jentene sier nei. Prestasjonsangst? Hm.

Post et svar