Abonner
Poster
Kommentarer

En människa består av flera skikt, ett lager som vibrerar i vardagens brus och andre som lever ett annat liv. ( s. 122)

Nytt bekjentskap! Helena Henschen. Hun debuterte i den herlige alder av 62 år og rakk å skrive to bøker før hun døde for noen år siden. Boka er gitt til meg av Frøken N som supplerer meg med svensk litteratur. Som Yarden. Nå Henschen – jeg har fått begge bøkene hun har skrevet, men så langt er det bare ‘I skuggan av ett brott’, som jeg har rukket å lese.

Boka har en grusom og spennende historie som bakgrunn. Forfatteren gjør en vandring tilbake i sitt eget liv og til sin egen mor. Moren til Helena Henschen var nemlig lillesøster til Fredrik Von Sydow, adelsgutten som den 7. mars 1932, av uvisse grunner, drepte sin far og to tjenestejenter hjemme på godset. Deretter tok han med sin like unge kone (begge 23 år gamle) ut på en halsbrekkende reise i ett døgn, blant annet spiste de det berømte måltidet bestående av champagne og kaviar, før han skjøt sin kone og seg selv i respsjonen på Hotell Gillet i Uppsala. Dette er en historisk hendelse og går under betegneslen Sydowmordene i Sverige.

For Helena Henschen har det vært spesielt å vokse opp med denne historien i nær familie. Den ble tiet i hjel og ikke snakket om. Moren ville ikke snakke om broren sin, og om faren som hun mistet i så ung alder. Hun var traumatisert og skamfull over det som hendte. Henschen forsøker å nøste i trådene, hun ønsker å finne ut hva som egentlig skjedde. Hendelsene er innspunnet i mysterier, både i forfatterens eget liv, men også som drapsgåte for det svenske folk. Så mange svar man aldri fikk.

Henschen begynner å nøste i egen familiehistorie. Mye er glemt, det meste er borte. Brev er brent, minner kastet. Hun finner noe, men ikke alt. Derfor er boka, ‘I skuggan av ett brott’, en  rekonstruksjon, en gjenfortelling av hva som kunne ha vært bakgrunnen for mordene. Hun spinner en historie, men er selv alltid tilstede som kommentator til sin egen gjendiktining.

Det er rett og slett en både spennende og gripende bok. Helena Henschen skriver godt, hun er knapp og uten føleri av noen sort, men likevel med både ydmykhet og respekt ovenfor familiemedlemmer. Gabriella Håkansson skrev om boken i Dagens Nyheter: «Som roman betraktad är «I skuggan av ett brott» lysande. Som dokument över ett familjeöde gripande. Och som debutbok, ja, vad ska man säga? Enastående.»

Nettopp! Denne må du lese. Jeg gleder meg til å lese den andre boka hennes, den handler visst om farmoren hennes, og den har den vanvittig nydelige tittelen «hon älskade».

4 svar til “I skuggan av ett brott – Helena Henschen”

 1. mittsnitt sier:

  Dette ser veldig spennende ut! Den må jeg snarest få tak i. Takk for tips 🙂

  PS. I sommer har jeg kost meg med Børli-selvbiografien du anbefalte. Den er nydelig. Jeg har aldri sett noen skrive om sitt eget liv på den måten: På armlengds avstand, og likevel så nært, så nært.

 2. knirk sier:

  Så fint du likte Børliboka. Han er spesiell, ja. Få med deg Henschen også.

 3. Solgunn sier:

  Høres ut som en fin bok -men føler meg skikkelig på etterskudd med høstens nyutgivelser, så dette må bli en bonusbok en gang jeg har skikkelig god tid 🙂

 4. Karoline sier:

  Oj, denne må jeg også lese! Gleder meg 🙂

Post et svar