Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg har ikke språk eller begreper for å omtale dikt. Jeg leser så sjeldent poesi, og det eneste jeg kan ta utgangspunkt i er opplevelsen av å lese ordene, hvordan de går inn i meg, og hvilken gjenklang de finner der. Ofte skjer det lite, det må innrømmes.

I 2009 skrev jeg om den skjønnlitterære debuten til Monica Isakstuen, Avstand2. Jeg likte boka godt, men synes språket virket noe bundet og kontrollert. Det var som om noe av formen på teksten hindret fortellingen å nå helt fram til meg.

Det er forandret i ‘Alltid nyheter’.

Å lese Monica Isakstuens diktsamling (2011, flamme forlag) var en stor opplevelse. Helt overraskende traff hvert ord meg i magen, og det var en intensitet mellom diktene og meg selv som virket nesten ute av proporsjoner. Maken har jeg sjeldent opplevd. Kan hende fordi Isakstuen skriver om faren som døde, og i fjor døde plutselig mora mi, og da ble alle ordene til sannhet og utrolig sterke. Isakstuen har stålkontroll, og språket henter hun fra under huden. Det er nært, personlig, men likevel med fortellingens distanse – og rytmen, ordene – herregud – det er så fint!

Isakstuen skriver om det nære, men samtidig skriver hun med dristig hånd om gruvearbeiderne i Chile og om massemordere fra Amerika. Befriende ekspansjon UUUUT fra lille Norge og vår egen lille navle. Så evner hun, og tør hun, å gå inn i den staute gruvearbeideren 650 meter under jorda og si noe om hans væren. På en måte som angår oss og som tar oss med tilbake til vår hverdag og vårt liv.  Strikken tøyes ut og inn og det liker jeg veldig veldig godt. Diktene er kløktig bundet sammen av nyhetssendinger fra dagene som samsvarer hendelsene i diktene.

Det er så bra. Det er så bra. Det er så BRA BRA BRA. Denne skal bli årets gave fra meg til mange jeg kjenner. Anbefales!

9 svar til “Alltid nyheter – Monica Isakstuen”

 1. Skal leses! Har du lest den første flammesingelen hennes? Den er også veldig bra.

 2. knirk sier:

  Nei, det har jeg ikke. Takk for tips!

 3. Geir Isaxen sier:

  Knirk: Så har du flyttet på deg, og fått eget domene. Ikke verst, men er det noe vits i det, da ? Koster penger gjør det også.

 4. Knirk sier:

  Hei Geir – 100 kroner i året for å være min egen sjef er greit nok synes jeg. :o)

 5. Geir Isaxen sier:

  Jøss! Koster det ikke mer enn en hundrings !? Da skal jeg sannelig vurdere å gjøre det samme.

 6. Leselykke sier:

  Wow! Flott anmeldelse – ga meg veldig lyst til å gi disse diktene en sjanse. Jeg leser ellers (nesten) kun dikt om de står på pensumlista… Da gjør jeg det til gjengjeld med glede, fordi det alltid er en enkel formel for hvordan man skal skrive om dem på eksamen. :-S Form, virkemidler, tema, tolkning. 😉

 7. StineMa sier:

  Avstand2 likte jeg veldig godt, og venter i spenning på mer fra hennes front. Jeg er glad i dikt, men sjelden jeg tar meg tid til å lese slike samlinger. Kanskje jeg dog bør gjøre det, siden det er Isakstuen som har skrevet den. Fristende anmeldelse! 🙂

 8. elri sier:

  Veldig fint skrevet! Jeg skal lese denne.

 9. […] Alltid Nyheter av Monica Isakstuen: Lyrikk. Dette var en av årets store leseopplevelser. Isakstuen skriver om det nære, men samtidig skriver hun med dristig hånd om gruvearbeiderne i Chile og om massemordere fra Amerika. Befriende ekspansjon UUUUT fra lille Norge og vår egen lille navle. Det er nært, personlig, men likevel med fortellingens distanse. […]

Post et svar