Abonner
Poster
Kommentarer

Veien opp til Børli

Forrige helg var jeg på motorsykkeltur til Finnskogen. Vi kjørte rundt på små veier og opplevde vår, skog og finnekultur på nært hold. Da vi var i Kongsvinger så vi på kartet at langt inni skogen ligger det en plass som heter Børli. Herr Knirk mente at Hans Børli kom fra området, så vi spurte oss litt rundt. Hotellbetjeningen var helt blanke (hmpfr!), men en søt dame på den hippe kafeen ved elva i Kongsvinger kunne leksa si. Joda – det var han selveste Hans Børlis fødested. Langt til skog, men fint å se. Vi hoppet på sykkelen og skumpet oss gjennom skogen til vi kom til vannet Børen – og jeg må si at vakrere sted på jord finnes ei. Ikke vanskelig å forstå at tømmerhoggeren ble poet når han vokste opp der han gjorde. Oppe på en topp ligger husmannsplassen Børli, det er hogd reint rundt stedet og utsikten over vannet er upåklagelig. Det som gjorde det spesielt vakkert denne gangen var teppene med hvitveis som løftet husmannsplassen opp mot den blå himmelen.

Hvitveisen og meg

Hans Børli selskapet har også gjort en fin jobb med å henge opp litt informasjon, og ikke minst små dikt av Børli på tømmerstaur rundt omrking på tomta.Vi var mutters alene, den eneste vi traff på var en padde på tur mot vannet.

Da jeg kom hjem fant jeg fram boka ‘Med øks og lyre’ fra hylla. Det er tekster Børli skrev om sitt eget liv og oppvekst. Jeg har alltid vært glad i Hans Børli sine dikt – og nå leste jeg boka på nytt – om den unge gutten med sult for det skrevne ord og med stor kjærlighet til naturen, gården og ikke minst moren sin. Det er en utrolig fin bok jeg anbefaler alle å lese. Kan hende den er vanskelig å få tak i, den er gitt ut på Aschehoug i 1997. Og ikke minst anbefaler jeg ALLE å ta med picknickurven og reise til Børli inne i skogen – det er ikke mer enn en og en halv time fra Oslo. Her følger et lite utdrag fra boka som viser radioens betydning for omgangen med resten av verden i mellomkrigstida – og ikke minst er kjærlighetserklæring fra sønn til mor:

Jeg husker spesielt én episode: Det var en dag i slåttonna en sommer. Svarte regnskyer tok til å bunke seg opp over åsrendene, og vi hadde liggende tørrhøy som måtte reddes i hus før regnet satte inn.
– Kom nå da, kjæring! maste far. Men mor sto urokkelig bøyd over den vesle folkemottakeren og nilydde på nyhetene. Det var på den tida Chiang Kai-shek med sine kuomintang-styrker sloss som verst mot kommunistene til Mao.
– Je vil høre håss det går i Kina, sa mor.
– Puh, Kina!
– Ja, je tenker ofte på kinesera, je, svarte mor stillferdig.
En verdensborger var hun, den utslitte gamle plasskona innpå grenseskogen. (s. 14)

9 svar til “Hans Børli – et lite turtips.”

 1. annebloggen sier:

  Den boka har jeg! Og jeg husker så godt det om mora og Kina. Det er ganske sterkt. Jeg startet også bloggdagen min i dag med et dikt av Børli. Dessverre er det litt for langt fra Vadsø til «Børliland» til at jeg kan ta picknick der i dag. Men kanskje jeg skal ta med en av diktbøkene ned til fjæra ved Varangerfjorden…

 2. bai sier:

  Høyrest ut som eit funn av ein plass. Det er jo ikkje langt frå Oslo heller. Takk for tips.

 3. Magnus sier:

  Høres flott ut. Jeg leser ikke så mye dikt, men har ei bittelita bok med børlidikt i topplokket på en dagstursekk. Den later jeg som jeg har glemt, også oppdager jeg den tilfeldigvis når jeg er på tur, og leser litt. Jeg tror det er den beste boka jeg har.

 4. Solgunn sier:

  For langt fra Alta til Børliland også – men det hørtes fint ut med skogstur og hvitveis 🙂

 5. knirk sier:

  Alta og Vadsø – pyttsann!
  Og Magnus – det var en veldig fint det du skrev om den sekken og den boka.

 6. akeleiedamen sier:

  Børli- en av mine favorittpoeter. Et lite dikt i seg selv å komme dit på motorsykkel med hvitveis som neier for deg…;)

 7. Anita sier:

  Aah, Finnskogen… Mine hjemtrakter.

 8. mittsnitt sier:

  Takk for tips både om tur og bok! Boka er lett å få tak i på antikvariat.net. Jeg bestilte akkurat et eks. – inspirert av deg 🙂

 9. knirk sier:

  Takk for tips om Antikvariat.net!

Post et svar