Abonner
Poster
Kommentarer

Dette er debutromanen til svenske Ronnie Sandahl. Den har vekket begeistring, men også debatt i Sverige. Boka kalles en generasjonsroman og et innspill i kjønnsdebatten. Vi møter fire unge gutter som har vokst opp på en liten plass i Sverige. Forventningene for framtida er store, og fallhøyden er stor. I boka tryner de fleste – det er en særdeles mørk roman.

«Men så kjem laurdagen, og Frippe ringer. Og før han veit ordet av det, står han der med telefonen i handa og hugsar kor herlig det er når alkoholen kryp innanfor huda med ein varme som innimellom, i alle fall som korte ilingar, minner om noko som han for lengst har mista. Så kjem søndagen, og han vaknar i eittromsleilegheita med alle følelsane som blei til overs. (s. 85)»

Det er mye tomhet mellom sidene, vanskelige relasjoner, svik, maktspill og sex. På bokelskere.no skriver Erlend Risvik Paulsen: «Boka var over all forventning når det gjelder å skape leseglede hos mine 3IFA-elever, mange formelig slukte boka. Tror vi kan si at «sex selger – også på nynorsk»!» Jeg synes det er fascinerende hvor godt Sandahl beskriver den seksuelle relasjonen som et maktspill, og ikke minst at det også er  jenta som er den kyniske; den som styrer relasjonen og tidvis knøvler gutten i brutale, nesten voldtektsaktige scener. Sjelden vare. Historien og personene framstår som ekte gjennom hele boka.

Ronnie Sandahl skriver utrolig godt, språket er spenstig og knapt, oversettelsen til Ingelin Røssland er god. Selv historien er dyster og mørk, ligger en melankolsk undertone i teksten som løfter boka til å være noe mer enn en actionspekka ungdomsroman. Anbefales! Janke skrev om boka for noen dager siden, og omtalen kan du lese her.

4 svar til “Vi som aldri sa hore – Ronnie Sandahl”

  1. […] Eiriks forfatterblogg: Er Bokskya så forbrukeruvennlig? KNIRK: Vi som aldri sa hore – Ronnie Sandahl – bokanmeldelse> Boksøk.no: Årets best tilrettelagte bok – mer om kåringen […]

  2. Janke sier:

    Jepp – jeg er enig med deg, dette er en kjempebra bok!! Og det er veldig interessant hvordan han gir mye av den seksuelle makten til jentene.

  3. Geir Isaksen sier:

    Hei, knirk! Som du kanskje har sett på bloggen min, så har jeg til nå intervjuet Jørn Roeim og Aina Basso. Vil du bli nestemann? Det blir ikke akkurat de samme spørsmålene, – men noe i samme dur. Harmløse saker.

  4. Lars sier:

    Det er mye gull i denne boka som lett kommer i skyggen av det seksuelle. Men klart, alt hører med.

Post et svar