Abonner
Poster
Kommentarer

På tirsdag klokka 12.30 får vi vite hvem som får Nordisk Råds Litteraturpris, og jeg må si jeg er spent. Vi er mellom ti og femten bloggere som har lest sju av de nominerte romanene. Til sammen har vi skrevet 62 omtaler av bøkene. Omtalene er samlet her. I dag er dagen for oppsummering.

Først og fremst må jeg si at det har vært en utrolig positiv opplevelse å samlese. Det å dele opplevelsen umiddelbart med så mange andre som samtidig har lest samme bok er veldig fint. Som blogger skaper det også mye diskusjoner og liv i kommentarfeltene. Opplevelsen rundt bøkene vokser og forandrer seg også etter at man har lest ferdig boka. Man kan f.eks. avslutte boka og synes den var ganske dårlig. Deretter leser man andres omtaler og bidrar i diskusjonene, og merker at opplevelsen forandrer seg. Det liker jeg.

Når det gjelder akkurat å lese seg opp på Nordisk Råds Litteraturpris har det vært en ganske selsom opplevelse. Først og fremst fordi det har vært så mye motstand, og for å si det rett ut: Så få bøker jeg har likt. Jeg leser mye og synes det er merkelig at ingen av bøkene tilfredsstiller meg som leser. Samtidig har ikke lesningen gjort meg uberørt. Det har som før nevnt skapt mye refleksjon. Det virker som om landene har en ulik profil mht nominasjonene. Danmarks nominasjoner er eksperimentelle og omdiskuterte, mens Norge har vært mer innenfor en tradisjonell linje. Det har vært interessant å diskutere nominasjonene fra små land som Åland og Grønland. Hva kan man forvente i forhold til kvalitet fra et land som Grønland med 57 000 innbyggere (kontra Sverige sine 9 millioner)? I hvilken grad skal man ta hensyn til kultur og språk fra landet nominasjonen kommer fra?

Det er også interessant å se at så mange av de nominerte bøkene ikke er tilgjengelige fordi de ikke er oversatt til skandinavisk (f.eks. samisk, islandsk og finsk nominasjon). Hva gjør jurymedlemmene? De er vel ikke så språksterke? Når det er sagt har det vært utrolig fint å lese bøker på skandinaviske språk, det gjør vi for lite, og å bli kjent med nordisk litteratur gjennom dette leseprosjektet.

For meg har det vært en bok som har utpekt seg som den beste leseropplevelsen og det er Beate Grimsrud sin ‘En dåre fri’ – det var en fantastisk opplevelse å lese, og min klare favoritt. Det er langt fra Grimsrud til neste bok. Jeg har spekulert litt på en videre liste, en nummer to og nummer tre plassering, men det er jamen ikke lett. Jeg tror jeg drar til med danske Voetman som nummer to. Boka var helt grusomt kvalm, men jeg har diskutert den så mye og bærer den med meg enda – dessuten er det et interessant formprosjekt. Klougart og Nordenswan synes jeg begge er for tamme og kjedelige. Olsen aaju er den merkeligste – og jeg er enig med Moshonista som et sted skriver at den bør få kultstatus. Helt klart. Det er den nye kultboka.

Fantastisk har det vært. Jeg må si tusen takk til alle dere som ble med meg da jeg lanserte ideen om samlesning. Sprekt må jeg si – og vi har tidvis slitt oss gjennom bøkene. En bumpete vei, eller for å si det på Klougersk; mye stigninger og fald. Nå snakkes det om nye samlesningsprosjekter – Bookerprisen er en het kandidat – jeg tar gjerne opp tråden, men gir den også gjerne videre, hvis noen andre har lyst til å være organisator.

Ha en fin søndag!

12 svar til “Samlesning – en oppsummering”

 1. knirk sier:

  Nei nei nei, jeg ombestemmer meg! Ikke Voetmann som nummer to. Men hvem? Wahlström kanskje? Han har så godt språk! Men jeg forsto ingenting av boka hans. Hm. Hvem? Hvem? Vet ikke. Jeg tror jeg har Grimsrud som favoritt, og alle de andre er interessante å ha lest, men ingen utpeker seg som en nummer to. Ja, tror det må være konklusjonen.

 2. Så vidt jeg har forstått dette med minoritetsspråklige nominasjoner, i hvert fall fra samisk språkområde, så er det sånn at det skal foreligge en oversettelse på et skandinavisk språk, men den behøver ikke være publisert.

  Dermed får juryen lese også de minoritetsspråklige bøkene på språk de behersker, men tekstene er ikke nødvendigvis tilgjengelige for publikum ellers. Det burde de jo selvfølgelig være, men slik ståa er nå, ville det antakeligvis bety at samiske bøker bare kunne nomineres til NRL minst et tiår etter at de forekom på samisk, om de nå noensinne kunne nomineres i det hele tatt.

 3. Solgunn sier:

  Hahaha, ombestemmer deg liksom…..Ja, jeg har ikke Vågen som nummer to ihverthfall! Men nå skal jeg snart få skrevet min oppsummering. Men jeg blir med på neste samlesning (selvfølgelig). Det har vært mest stigninger, men det er jo når man står på toppen at man har best utsikt ikke sant?

  Hvis vi venter til høsten kan vi ta for oss ungdommens kritikerpris…

 4. Ingalill sier:

  Best utsikt på toppen – helt klart.
  Grimsrud kommer til å vinne, men Tiller er best.

  . og tatoveringsolsen er god nr.3, den burde filmes -)

 5. guiritana sier:

  Stor takk til deg som har tatt initiativ og organisert det hele 🙂
  Deler absolutt opplevelsen din av samlesingen, så jeg er gjerne med på bookerprisen.
  Lurer også på hva juryen gjør med de språkene de ikke forstår???

 6. ziarah sier:

  Hva med Carl Frode Tiller?

 7. predikeren sier:

  Dette har vært morsomt å følge litt med på fra sidelinjen!
  Takk for flott initiativ!
  Blir spennende å se hvem juryen plukker ut.

 8. knirk sier:

  Jeg har ikke lest Tiller, Ziarah – derfor har jeg ikke kommentert ham. Jeg får inntrykk av at de som leste ham enten elsker ham (den nye favoritten!) eller hater ham (jeg gadd ikke lese ut boka). :o)

  Sideopp – takk for innspill – nyttig å vite.
  Ingalill – filmes! omg.

 9. Karin sier:

  Det er rart hvordan de bøkene som gav oss motstand vokser etter at vi er ferdig med de. Boken fra Åland feks, som var enkel og grei har jeg knapt nok tenkt på etter at jeg ble ferdig med den, mens de andre, spesielt Vågen og Wahlström, har kvernet rundt i hodet.

  Ja til flere samlesninger og takk for organiseringen:-)

 10. drengen sier:

  Liker konklusjonen din!!
  Er nok litt sent ute, men en liten oppsummering er laget. Nå står vårens eventyr for døren og da blir det lite tid til annet.
  Følger Karin; takk for organiseringen og blir gjerne med på flere samlesinger.

 11. bentebing sier:

  Setter du igang med samlesing av Bookerprisen, så er jeg med!

Post et svar