Abonner
Poster
Kommentarer

Dette var rett og slett fornøyelig. Ikke for Rasmus Bech kanskje, som blir drept på side 11, men for meg som ikke har lest en krimbok på år og dag. Krim er absolutt ikke min sjanger, mest fordi jeg aldri forstår plottet. Jeg er den som sitter igjen til slutt med mange spørsmålstegn fordi jeg ikke har forstått sammenhengene. En smule pinlig kanskje, men helt sant.

Rasmus Bech er organist i Bryn kirke og blir drept mens han sitter og spiller. Det er unge Kamilla Kaspersen som finner ham, og politimann Brede Monsen starter den møysommelige oppnøstingen av Bech sitt liv og relasjoner, og underveis dukker det selvsagt opp ett og annet av interesse. Boka heter «Forglemmegei» og er debuten til Kurt Hanssen.

Jeg liker at det starter med et mord, og at det er det hele handlingen konsenterer seg om. Det er litt klassisk krim, tenker jeg. Ikke seriemord, kvalme detaljer, barn som blir drept, horror og fælt fælt fælt. Mer Agatha Christie følelsen; et mord skal oppklares, og så følger vi hovedetterforskerens utspørring av personene rundt offeret. Jeg satt meg tidlig ned og tegnet kart over personene, og for første gang i mitt liv forsto jeg hvem morderen var. Kan hende det ikke er et pluss for Hanssen, tatt i betraktning min historie med krimsjangeren, men jeg likte det. Jeg likte også at det handlet om orgelmusikk, og jeg likte at Hanssen inkluderer aspekter ved mange av personenes privatliv som små bihistorier. Hanssen skriver godt nok, og er ganske morsom innimellom.

Så kan man si at politiet er litt treige i oppfattelsen, at Brede Monsen er litt vel klassisk sliten politimann og således lite original, at boka tidvis har litt lite framdrift, men likevel likte jeg godt Kurs Hanssen sin debut, og tenker jeg gjerne leser mer fra den kanten når den tid kommer. Vårt Land  og Dagbladet var begge begeistret, sistnevnte noe mer lunken. Det er noen bloggere som også har omtalt boka; Line likte den ganske godt, Bokelskerinnen likeså.

God påskelesning.

9 svar til “Forglemmegei – Kurt Hanssen”

 1. Så gøy at du også likte boken!

  Det er så mange forskjellige krimromaner å velge mellom for tiden at jeg tror det gjelder å oppdage hvilken type man kan like. En god del krimbøker er faktisk veldig fornøyelig lesning, i likhet med Forglemmegei (og Agatha Christie). Man må bare finne dem:-)

 2. Jeg synes det er veldig fint at det fortsatt finnes forfattere som fokuserer på mindre blodige og sensasjonelle drapsmetoder i sine kriminalromaner. Det virker nesten som om det, i krimuniverset, er blitt om å gjøre om å komme opp med den mest bestialske seriemorderen og de mest bloddryppende drapene – det ene verre enn det andre.

  Og takk for at du linker 🙂

 3. Ps: Jeg må innrømme at jeg synes Vårt Land går litt for langt i å røpe sentrale deler av handlingen i sin anmeldelse.

 4. drengen sier:

  Denne må jeg skaffe meg før påske. Spørs bare om jeg får lest så mye.
  første saulam kom igår og hun er nå døpt Knirk!

 5. knirk sier:

  Drengen! Det er jo helt fantastisk!

 6. knirk sier:

  Drengen, jeg forsøker å komme inn på bloggen din, men det er noe feil der….

 7. […] begynte med Kurt Hanssen sin bok Forglemmegei. Denne boken er det flere som har blogget om og boka har fått bra omtaler både her og der. Forfatteren er journalist og […]

 8. […] Det skrives mye krim, det er nesten inflasjon i krimromaner. Men vi trenger litt fornying, sjøl omdet finnes mange “gamle, gode”! Og mange av de nye er faktisk også gode! Her er tre:   Kurt Hansen: Forglemmegei. Gyldendal 2011   Kurt Hansen er krimanmelder i Dagbladet og har studert orgelspill i Tromsø. Han bruker disse erfaringene i debutromanen “Forglemmegei”, som starter med at organisten i Bærum kirke blir drept. Sjalusi, pengespill og en orgelkonsert er sentral i handlingen. Politietterforsker Brede Monsen blir introdusert, og boken slutt forteller at vi kommer til å få hører mer om Brede Monsen. Prøv denne! Les hva Knirk skriver om denne boka i sin blogg […]

 9. […] Kurt Hanssen har kommet med ny bok i år, Nattegjest. Jeg har omtalt den første boka hans, Forglemmegei, tidligere og den likte jeg godt. […]

Post et svar