Abonner
Poster
Kommentarer

Så har jeg lest den. På svensk.

Biografien til Per Olov Enquist, han som har skrevet meg fra sans og samling med Kaptein Nemos bibliotek og Nedstörtad ängel. Boka handler om hans liv som forfatter og den er delt i tre deler. Barndom (‘Oskuld’), suksesshistorien som forfatter (‘En starkt upplyst plats’), helvetet som alkoholiker (‘In i mörkret’). Fortellingen avsluttes våren 1990, da Enquist begynner «et annat liv». Boka er utleverende, men oppleves ikke som privat. Han skriver om å være forfatter og livet han har levet som skrivende menneske. Så går det selvsagt ikke an å skille levd liv fra forfatterskapet. Men Enquist er en mester, en dramtaturg, og han klarer balansen gjennom hele boka.

Det er mange ting jeg sitter igjen med etter 530 sider. Først og fremst en stor leserpopplevelse, en av de største, men det hadde jeg regnet med. Dette er en bok som trenger en påske, en ferie, en fordypning. Det passer fint å lese boka i påsken; den handler om oppstandelse, gjør den ikke? Jeg sitter igjen med lysten til å lese alt han har skrevet; særlig Kaptein Nemos bibliotek en gang til. På svensk denne gangen.

Det er fascinerende å se hvor mye av hans eget liv som er integrert i noen av bøkene han skriver. Det han skriver om, motivene han bruker, er så ofte plukket fra hans egen barndom: De døde kattenes grotte, forvekslingen av to guttebarn, oppstandelsen, Velgjøreren og andre personer – plukket ut fra egne erfaringer. Men så skriver han også historiske romaner; av dem er det mange (f.eks. Boken om Blanche og Marie), og også her går setninger og motiver igjen. Men vilka vore vi, om vi inte försökte?

Jeg gjør meg også tanker rundt hans store litterære selvtillit. Den får seg en knekk i den mørke perioden, men fra han debuterer i 1961 og fram til midten av åttitallet, så virker det så lett for ham. Han skriver og skriver, og alt han tar i blir fantastisk; når han debuterer som dramatiker, settes stykket (Tribadernas natt, 1975) opp  over hele Europa  og seiler rett inn på Broadway. Kan hende det er derfor han faller? Fallet er langt. Enquist er befriende blottet for psykologiserende skriving; han er en forteller som har en historie på hjertet, og det holder i bøtter og spann. Han skriver utelukkende om seg selv. Lite om andre. Hadde boka vært enda bedre hvis betoningen hadde vært lagt på flere av relasjonene i livet hans? Kan hende. Han har så inn i granskauen godt språk. Og han er ekstremt god på oppbygning, og dramaturgi. Han vet hvordan han skal vente i tre hundre sider, og så skrive to setninger som gjør at opplevelsen blir så sterk. Han er morsom, tørrvittig, til tider selvironisk.

Boka er fra 2008, og kom ut på Gyldendal i oversatt utgave i 2010. Jeg fant noen fine intervjuer med ham på YouTube, der Suzanne Brøgger som intervjuer ham i forbindelse med lanseringen av Et annat liv i Danmark.

8 svar til “Ett annat liv – Per Olov Enquist”

 1. Ingalill sier:

  Han forbeholder seg
  – retten til å prate skit om seg selv –
  fantastisk, det sitatet vet jeg flere som burde ta til sitt forsvar. Hørte gjennom begge klippene og boka, som er den eneste Enquist jeg har i hylla, raste oppover på lista.

  Jeg har ikke lest den da jeg hadde tenkt å lese romanene først, men nå har jeg ombestemt meg, takket være omtalen din og youtube.

  (Brøgger derimot, som jeg alltid har vært en stor fan av, synes jeg var altfor dominant som intervjuer.)

 2. Rose-Marie sier:

  Ja, var ikke denne boka ganske enkelt fantastisk!!!!!! Og du skriver så vakkert om den! Dette er en bok man virkelig burde lese før man gir seg i kast med romanene hans. Fordi det er så tette bånd mellom det livet han har levd og de bøkene han har skrevet, er det lettere å forstå bøkene hans etter å ha lest selvbiografien. Måtte maaaaaange oppdage Enquists fantastiske verden!

 3. bai sier:

  Denne har eg veldig lyst til å lese, ein gong.

 4. knirk sier:

  Ingalill – helt enig. Jeg skrev en passasje om det, men tok den bort. Men jeg får kløe av Brøgger her – litt usikker på hvorfor.

 5. Unge Dreierstad sier:

  Heisann, dette har ikke noe som helt med Enquist å gjøre, men jeg må bare få dette ut på bloggen din Knirk!

  http://www.youtube.com/watch?v=hcf6cwr9TnY&feature=share

  Traileren til HPDHP 2 har ENDELIG kommet 😀
  Og jeg gleder meg som en unge på julaften til å se den!

 6. knirk sier:

  Snaaaaaaaaaaaaaape! Dreierstad – takk, det blir stort. Forsøkte å legge traileren inn som egen bloggpost, men det har de reservert seg mot. Hmpf.

 7. […] (Dagbladet): Gi oss en barnebokpris – om Nordisk Råds ignorering av barnelitteraturen KNIRK: Ett annat liv – Per Olov Enquist – omtale Oversetterblogg: Flatfyll i Flandern – et lite innblikk i hvordan en […]

 8. har du lest sier:

  Enquist på svensk– imponerende!! Jeg har den (på norsk ;-)),- har ikke fått lest den enda, men gleder meg enda mer etter anmeldelsen din. Interessant å høre at han integrerer så mye i sitt eget liv i bøkene hans. Har lest flere av bøkene. Livlegens Besøk var så bra, original, poetisk…praktfull!! Jeg kjøpte flere kopier etterpå og ga vekk i gave for jeg likte den så godt..

Post et svar