Abonner
Poster
Kommentarer

Å lese ny norsk dramatikk er ikke noe jeg gjør mye. Med andre ord lite. Med andre ord ikke i det hele tatt. Det er nytt og uvant og jeg uttaler meg uten særlig tyngde. Maria Tryti Vennerød har skrevet Nasjonal Prøve for Den Unge Scenen (DUS) i 2011, og boka er utgitt på Cappelen Damm. DUS bestiller annenhvert år sceniske tekster fra etablerte dramatikere. I 2011 blir Nasjonal Prøve spilt av 14 ulike ungdomsgrupper over hele landet.

Bare å vite det, at 14 grupper skal spille dette stykket, gjør det morsomt å lese. Jeg får lyst til å se alle oppsetningene, se hvordan de ulike gruppene velger å iscenesette teksten. Vi er i et klasserom og klassen skal ha nasjonal prøve. Vidar, uromomentet i klassen, er utvist og flyttet til Den store skolen. Plutselig får klassen vite at Den store skolen er utsatt for trusler om skolemassakre – er Vidar involvert?

Det er ubehagelig at skolemassakre er et tema som bør tas opp blant unge (bør det?) – selv om stykket inndirekte handler om frykt, samhold og relasjoner. Å lese stykket er kaotisk, uvant, men det gir mening. Da Joanna åpnet munnen første gang fikk  jeg sterke bilder fra The Breakfast Club i en ny tid. Teksten gir få holdepunkter når det gjelder scenografi, miljø, karakterskildringer osv. Jeg vil tro det må være morsomt for regissøren å få mye handlerom. Jeg tenker at stykket bærer med seg mange muligheter i arbeidet med unge skuespillere; å knytte den fragmenterte teksten sammen til helhet må være spennende arbeid hvor de unge kan være delaktige i prosessen.

Om Tryti Vennerød, sakset fra DUS sine sider: «Maria Tryti Vennerød (f. 1978) debuterte på Norsk Dramatikkfestival i 2002. Ho slo gjennom i 2005 då ho vann Ibsenprisen for DAMA I LUKA og fekk oppført FRANK, som var vinnarstykket i Svensk-norsk dramatevling 1905-2005, arrangert av Det Norske Teatret og Stockholm Stadsteater. Seinare har Maria skrive for teaterproduksjonar der ho òg har hatt regi, seinast i operaen KOK i 2009. I 2010 vart stykket hennar NEVERLAND oppført på Det Norske Teatret.»

Post et svar