Abonner
Poster
Kommentarer

Korea – Lars Mæhle

Det hele begynte litt pussig. Jeg satt der med Lars Mæhles nye bok «Korea – noveller om kjærleik» og bladde opp på første side. Jeg leste to sider før det slo meg at det var noe kjent, akkurat som om jeg hadde lest Lars Mæhle tidligere. Men det har jeg ikke. Så jeg leste en side til. Jeg har da virkelig lest han før, tenkte jeg – det er noe med setningene som er så faste i feelingen. På nettet fant jeg en liste over bøker han har skrevet – nei, jeg har ikke lest noe av ham. To sider til – jeg HAR lest ham! Tenke, tenke. Plutselig slo deg meg: Kan det være han som skrev den novella jeg likte så godt i ungdomsboka Nesten som før? Jeg gikk inn på min egen bloggomtale fra oktober  i fjor. Bingo! Sitat egen blogg: «Jeg kan jo si til slutt at det var flere historien jeg likte godt, for eksempel Linde Hagerup og Annette Münch, men den som traff meg i hjertet var den siste; Den store ulykka av Lars Mæhle. Den hadde en form for blyghet, ærlighet – den forstiller seg ikke. Den var fin. Jeg ble rørt.»

Så er det vel noe i måten Mæhle skriver på som har satt seg fast hos meg. Det er faktisk en veldig merkelig opplevelse å lese ‘Korea’. Tidvis rører fortellingene meg så dypt at jeg må ta små pauser, og jeg forstår egentlig ikke helt hvorfor. Det er noen setninger innimellom som gjør at små ord får stor slagside. Mæhle skriver med et blottlagt språk, han virker uredd i forhold til å skrive så nært, direkte og åpent. Han tar en slags risiko ved å gjøre det, han blottstiller seg på en måte som er ulikt andre norske samtidsforfattere (som jeg har lest). Det er kort vei mellom fortellingen, språket og følelsene – det er ikke kjølig og distansert med et tilbakelent, catchy språk. Det er nært, beina på bakken, henda i jorda – det er en veldig liten distanse mellom meg og de personene det skrives om. Det liker jeg veldig veldig veldig godt.

Slik jeg har forstått det, så er dette Lars Mæhles første bok for voksne. Det er en novellesamling, eller kanskje en slags novelleroman, for alle historiene henger sammen og føres sammen i et klimaks i den siste novella, Vinden. Handlingen er lagt til Sunndalsøra, der forfatteren vokste opp selv, så miljøet er kjent for ham. Selv om boka er tynn, er det et bredt persongalleri som gis liv gjennom de sju novellene boka rommer. Favoritten min er Bengle, som har grodd fast i bygda, som er rånern, narren, han med billig parfyme og platt humor. «Bengle, Bengle, Bengle. Og den same stinkande, brune Audien har du enno. Herregud.» Bengle er så fin, han er så snill tror jeg. Det finnes så mange som han, han bør forresten få seg en kjæreste umiddelbart. Det fortjener han. Det er mange andre gode karakterer i boka, de er allsidige og godt skildret. Språket er gjennomgående veldig godt, replikkvekslingene det samme. Novellene samler seg om små øyeblikk som er viktige, avgjørende, og som staker ny kurs for de som er til stede.

Jeg synes siste novelle, som også fungerer som bokas klimaks, ikke er god nok. Det skjer for mye på en måte, Mæhle gaper for høyt. Plutselig dukker Benjamin opp, som er bokas dårligst fungerende karakter og som byr på bokas eneste direkte dårlige scene (den fremmede innvandreren som ingen har lagt merke til som reiser seg og lirer av seg halvkvedede jesusaktige visdomsord), ny tematikk introduseres knyttet til dagsaktuell terrorproblematikk, ungdom/rus, og det hele blir fortalt fra vindens synspunkt. Njtja….fungerer ikke helt optimalt (men faktisk ikke helt på trynet heller). I den siste novella synes jeg han mister litt grepet på voksendebuten sin, det ender i ungdomsromanen med tendenser mot melodrama og malplassert action. 

Men alt i alt er jeg SUPERBEGEISTRA for Lars Mæhle, og jeg har funnet ut at han har skrevet en fantasyroman! O store vestlending, det er jo helt utrolig! Den skal jeg spise og sluke ved første anledning.

16 svar til “Korea – Lars Mæhle”

 1. Fin anmeldelse 🙂

  Ungdomsromanen hans fikk UPrisen 2010, så den er helt sikkert vel verdt å lese. Et flertall av 180 niendeklassinger mente at det var den beste ungdomsboka i fjor. Jeg har også lyst til å lese den.

 2. Det er litt fint med slike opplevelser, – du bare vet du har lest han før, – og så hadde du det! Fin omtale av boken og den gjorde meg nysgjerrig.

 3. ellikken sier:

  Niiiice! Sunndalsøra er rett i nærheten av stedet jeg vokste opp, så denne føres glatt inn i må-lese-lista mi. At du i tillegg er superbegeistret burde være et godt tegn på at jeg ikke bør hviske den ut fra listen før jeg faktisk har lest den selv 🙂

 4. kasiopeiia sier:

  Jeg har ikke kommet lenger enn til andre novellen – jeg er så dårlig til å sette meg ned å lese noveller! Nå skal jeg virkelig gjøre det, veldig snart…

 5. Synne sier:

  Jeg har lest Landet under isen, anbefales:)
  http://synne77.blogspot.com/2009/10/mer-intens-spenning.html
  Og barnebøkene hans om Harry og Ivar er veldig bra.

 6. Groskro sier:

  Veldig god omtale av boken! Denne boken har jeg også lest og har skrevet min opplevelse av den. Jeg likte den veldig godt. Og Sunndalsøra er jo nesten hjemme for meg, så det var ekstra gøy at handlingen var lagt dit 🙂

 7. Groskro sier:

  Hei,

  jeg skvatt litt da jeg så du anmeldte denne boken i dag, siden jeg visste at jeg skulle gjøre det i ettermiddag 🙂

  Ang. Benjamin så skjønte jeg faktisk ikke hvorfor han var med. De sidene med han og Aina kunne ha vært klippet bort, for Aina var heller ikke en karakter som var sentral.

  Og den siste novellen ble litt for lang i forhold til de andre, syntes jeg. Men jeg likte at det var lange setninger. Altså at det var en hel side uten punktum, det syntes jeg var et bra virkemiddel for vinden. Men den kunne med fordel ha blitt kortet ned, og det ble dessverre ikke den «finalen» jeg hadde håpet på.

  Og helt ærlig så hadde jeg aldri hørt om Lars Mæhle, fryktelig dårlig, men det har ikke vært så mye skrevet om han i lokalavisen heller…

  🙂

 8. Marie sier:

  Du skriver så fint, Knirk, at jeg får lyst til å lese.

 9. bai sier:

  Eg har lese alle utanom den siste novella nå, og eg liker dei også veldig godt. Som du seier, det er noko som rører veldig djupt.

 10. Landet under isen kan du glede deg til, knirk!
  Morsomt at du gjenkjente stilen til forfatteren, selv om du ikke husket hvor du hadde lest ham før med det samme.

 11. RandiA sier:

  Fin blogg og mange interessante bøker du skriver om..mange tips å ta med seg her, også litt «utenfor alfarvei» ser jeg.

 12. sunebib sier:

  Denne omtalen var så bra at jeg vil legge link til den i vår blogg. Håper det er OK 🙂

  Anna Marie for Sunndal og Nesset folkebibliotek

 13. […] Klikk HER for å lese hva bloggeren Knirk skriver om boka og les mer om forfatteren og bøkene hans HER hos Samlaget from → Boktips, Ungdom, Voksne ← “Utstøytt” av Heidi Hjorteland Ingen kommentarer ennå […]

 14. […] jeg leste Korea av Lars Mæhle forsto jeg at Mæhle også har skrevet en fantasyroman. Siden jeg er fan av både forfatteren og […]

 15. […] Korea av Lars Mæhle: Denne er så fin! Det er kort vei mellom fortellingen, språket og følelsene – det er ikke kjølig og distansert med et tilbakelent, catchy språk. Det er nært, beina på bakken, henda i jorda – det er en veldig liten distanse mellom meg og de personene det skrives om. Det liker jeg veldig veldig veldig godt. […]

 16. […] har skrevet om Mæhle tidligere. Korea var en av de beste bøkene jeg leste i 2011, jeg var ikke like begeistret for Landet Under […]

Post et svar