Abonner
Poster
Kommentarer

Ruth Lillegraven debuterer denne uka som skjønnlitterær forfatter med boka Mellom oss. Hun har skrevet en diktsamling tidligere.

NRK sine nettsider har jeg allerede trukket fram Lillegraven som en favoritt. Det er lenge siden jeg har lest noe som har truffet meg så veldig i hjertet. Alt er på plass i denne boka, den rommer så mye. Forfatteren har et godt språk, det er ganske poetisk, men samtidig ujålete. Det er fine og sammensatte karakterer i boka. Det gjør at vi kan lese om tematikken på nytt (vi har kanskje lest nok fortellinger om 2. verdenskrig og motstandskampen uten at nye perspektiver introduseres). Lillegraven gjør menneskene fulle av motsetninger og overraskelser, og hun skildrer menneskene så utrolig godt. Så nært, så nært, men samtidig uten å avsløre for mye.  Her finner vi mesterlige og komplekse karakterskildringer. Samtidig forteller hun en spennende historie. Jeg klarte ikke å legge boka fra meg. Det handler om tre generasjoner og historien fortelles fra både krigens dager, fra -70 tallet og fra nåtiden. Det handler om en forsvunnet sønn, et barnebarn villspor og to besteforeldre som en gang var unge, som trekkes mot hverandre og fra hverandre gjennom et langt liv.

Nei. Jeg tror ikke du har forstått hvor bra denne boka er. Jeg må si det igjen: Ruth Lillegraven har skrevet en fantastisk god bok. Alt henger på greip; det er gjennomført; utrolig vakkert og sanselig, men samtidig en ytre handling som bergtar meg fullstendig. Jeg blir berørt av boka på en måte som sjeldent skjer. Jeg er helt sikker på at Ruth Lillegraven er et navn vi kan skrive opp med store bokstaver; i framtida er hun en av våre beste forfattere.

Løp og lån eller kjøp; les les!

Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget (Tiden).

13 svar til “Mellom oss – Ruth Lillegraven”

 1. Synne sier:

  Vil gjerne lese denne, takk for inspirert tips!

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Vidar Skeie. Vidar Skeie said: RT @LiseGrimnes: Jeg liker den nye boka til Ruth Lillegraven veldig godt: http://knirk.no/2011/01/11/mellom-oss-ruth-lillegra … […]

 3. Takk for inspirerende omtale av interessant forfatter!

 4. monica sier:

  Den er knallgod!

 5. Lena sier:

  Dette er noe for meg. takk!

 6. Jeg synes du har fått frem veldig mye av det som er bra med boken, og jeg er helt enig med deg: det er en kjempegod bok. Jeg klarte heller ikke å legge den fra meg.

 7. Ladybug sier:

  Strålende anmeldelse! «Mellom oss» er en av de norske bøkene jeg har satt meg som mål å lese i år. Jeg tror ikke jeg kommer til å angre på det. Lysten ble ikke mindre av å lese din anmeldelse for å si det slik.

 8. Vib sier:

  Super anmeldelse 🙂 Jeg har hørt om forfatteren, men ikke om boka, men den må jeg lese nå merker jeg.

 9. Ingalill sier:

  Notert,
  – på livets leseliste!

 10. beate sier:

  Superfint anmeldelse 🙂 Jeg venter på denne i posten, gleder meg.

 11. Mammadamen sier:

  Jeg leste din uttalelse om boka på NRK, og interessant å lese denne anmeldelsen nå. Jeg synes forøvrig det er flott å bli vist vei til debutanter, bra at du bidrar.

  Karianne:-)

 12. Anonym sier:

  Ei godt skriven bok!

 13. […] Mellom oss av Ruth Lillegraven: Denne leste jeg helt på begynnelsen av året, men den huskes godt. Lillegraven gjør menneskene fulle av motsetninger og overraskelser, og hun skildrer menneskene så utrolig godt. Så nært, så nært, men samtidig uten å avsløre for mye. […]

Post et svar