Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg er alltid på jakt etter lesestoff til gutta på 11 og 8 år. Den yngste gutten min har blitt oppfordret til å lese mer fra skolen. Han er positivt innstilt, men sliter med å finne bøker som passer ham. «Jeg klarer å lese, men jeg forstår ikke hva de handler om» sier han om bøker som er hakket for vanskelig å lese selv, f.eks. Roald Dahl. Han har lest noen leseløver med stort hell. I går dro vil til biblioteket for å finne lettleste, men spennende bøker til guttungen. Vi var fulle av pågangsmot, men jeg kjente piffen gikk litt ut av meg da vi kom til hyllene med lettleste bøker. Der sto de – på rekke og rad – hyllemeter etter hyllemeter. Leseløver (Cappelen Damm), Lesehester (Aschehoug), Lesestart (Gyldendal) osv. Guttungen så på meg, og jeg så på ham. Hvordan velge? Vi begynte å kikke litt på bøkene, og da husket jeg plutselig at jeg hadde akkurat samme følelse da jeg sto foran de samme hyllene noen år før med storebroren. Det er bare en eneste lang rekke med titler, og det er utrolig vanskelig å skille den ene boka fra den andre.

La oss sammenligne med voksenlitteraturen. Der er det også mange titler, men likevel har jeg i bevisstheten mange knagger å henge titlene på. Ikke minst hjelper bokhandlere og biblioteker til med å rydde unna gamle titler, eksponere nyheter og godbiter, samt å  gjøre hyllene mere oversiktelige og motiverende.  Når det gjelder voksenlitteratur så leser jeg om titler i aviser, blader, på nettet og jeg diskuterer litteratur med folk jeg kjenner. De siste årene har det heldigvis blitt mer fokus på barne- og ungdomslitteratur og det er bra. Men jeg tror de lettleste bøkene ikke nødvendigvis er en del av dette. Det er fremdeles en stor usortert ‘masse’ i form av hyllemetere med gamle, nye, gode og mindre gode titler etter hverandre. Og omslagene ser også mistenkelig like ut på de fleste.

Hvordan skal vi velge? Sønnen min så på noen, vi så litt sammen, men snart mistet han interessen. Jeg spurte bibliotekaren om tips, men hun virket ganske blank når det gjaldt innhold i de forskjellige bøkene. Hun smilte og sa at «de er veldig populære» og med «de» så viste hun til fire stappfulle hyller med sikkert hundrevis av titler. Det endte med at jeg fant noen forfattere jeg kjente fra før; Cornelia Funke og Arne Svingen. Men det var liksom ingen hipp hurra bibliotekstur (som det ellers ofte er – jeg digger biblioteker og kompetente bibliotekarer).

Hmpf. Jeg kunne selvsagt lest på nettet før jeg dro. Det er oversiktelige sider med titler hos alle forlagene. Jeg ser også i ettertid at det finnes mange kjente forfattere i disse seriene, så jeg mistenker de to bibliotekene jeg har vært på å være lite oppdaterte. Jeg skulle likevel ønske det var lettere å orientere seg, blir kjent med og velge titler og bøker fra de lettleste seriene.

Det hadde vært morsomt å høre med dere som jobber på bibliotek og bokhandel: Hvordan kan det gjøres? Hvordan vise fram lettlest bøkene på best mulig måte? Hva slags informasjon får dere? Føler dere at dere har oversikt over innhold i de forskjellige bøkene og kan anbefale? Kjenner dere til ‘perlene’ er i de lettleste seriene? Er lettlestseriene stemoderlig behandlet? Eller har jeg bare hatt litt uflaks med de to bibliotekene som jeg har besøkt?

15 svar til “Anonyme leseløver på biblioteket”

 1. Randi sier:

  Kanskje du var litt uheldig og ikke traff på rette person da du var på biblioteket? Ikke alle som jobber på biblioteket har like god peiling på barnelitteraturen, ikke alle er fagutdannete bibliotekarer, heller. Jeg er selv bibliotekar, og har alltid noen enkelte titler/forfattere jeg kan anbefale. Barnebibliotekarene er spesialistene, har ofte lest mye av det som står i barneavdelingen, og vet mye om hva som er pop i tiden og er oppdaterte på det meste av det nye, det er lurt å spørre ham/henne.
  Hvis gutten din er helt i startgropa på lesing, så er det en egen serie som heter «Min første leseløve», der det er lite tekst på hver side og bare store bokstaver. Bøkene om Stian og – aller mest – faren hans, av Jørn Jensen er humoristiske og med enkel, ytre handling. Men siden gutten din er 8, så har han antakelig kommet lenger i lesinga?
  Jørn Jensen har også en del Fotball-løver om Kasper, om gutten din har interesse av fotball, og Håndball-løver om Mette og Mia.
  Personlig liker jeg veldig godt Arne Svingens bøker om Hubert – humor for store og små 🙂 Men de er kommet i en annen lettlest-serie enn Leseløver. (Bokormen fra Gyldendal).
  Bøkene om Svein og Rotta av Marit Nicolaysen er ganske lettleste, men står kanskje ikke sammen med de lettleste bøkene, da det ikke er markedsført som lettlest fra forlaget. Bøkene om Rampete Robin av Francesca Simon er også lettleste og populære.
  Det er mange gode bøker i lettlest-kategorien, og jeg er enig i at det kan virke uoversiktlig. Neste gang du er på biblioteket, håper jeg du treffer en/ei som har noen gode tips til dere!

 2. HildeSol sier:

  Jeg hadde for å være ærlig ikke særlig oversikt da jeg jobbet i folkebibliotek, men jeg la jo etterhvert merke til hvilke som var mest populære og kunne anbefale litt ut fra det -fotballserien til Jørn Jensen og Jon Ewos bøker om Otto Monster, for eksempel. Litt av problemet er også det at omslagene er så like. Jeg har relativt god bokhukommelse -når jeg katalogiserer en ny bok, leser jeg baksideteksten, ser på omslag, tittel og forfatternavn, og sannsynligheten for at jeg hvertfall kan hoste opp noen ord om boka hvis jeg ser omslaget noen måneder senere er ganske stor. Men leseløvebøkene er så like at den knaggen forsvinner, de blir fort én stor, anonym masse som handler litt om fotball og vennskap og dyr og monstre og sånt. Når man ofte i tillegg -selv på veldig konkrete spørsmål -ikke får vite stort annet om den potensielle leseren enn kjønn og alder, blir anbefalingene fort ganske vage…

 3. Janke sier:

  Diary of a Wimpy kid har slått an her hos oss, tror de finnes på norsk. Mye tegninger og fin lesevennlig tekst.

  Det er veldig vanskelig å finne noe bra til barna, vi har akkurat samme problemet her hos oss. Blir mye jalla-litteratur. Prompebøkene til Nesbø skal være bra, men mine er for store.

 4. ellikken sier:

  Kanskje kunstdetektivserien til Bjørn Sortland hadde vært noe for 8-åringen?

 5. Bjørn Veen sier:

  Et problem med lettlestbøker er jo det at det trengs ofte en del bokstaver for å snekre sammen en god historie. Lettlestbøkene faller mellom to stoler: Tekst og bilde er ikke like godt samspilt som i bildebøker, og det er ikke nok tekst til å spinne en interessant fortelling. Ofte blir foreldre og barn vist dit for å «gresse», det blir mer for lesetrening enn litteraturopplevelse. Selv om slvsagt er unntak, Av de mest lettlest må jeg innrømme at min personlige favoritt er Egil og pappa treffer elgen. Jeg lo selv høyt av denne. I løve-pluss-serien er det mer «å bite i». Tore Aurstad har skrevet bra spenning og Science fiction-bøker i denne serien.

  Utover lettlest kan bøker som Drageherren, Drageridderene, Sarin, og Sigge Svinedreng eller Taynikma (blanding roman og tegneserie) kan fort fungere som lettlest. Her om du liker fantasy. Tegneserier i seg selv gir jo også god lesetrening.

  Du er en fæl mann, Herr Grim og Mammutskolen er to gjennomillustrerte, morsomme bøker.

  Kanskje noen her faller i smak?

  Bjørn Veen, Gjesdal folkebibliotek

 6. ET sier:

  Av Roal Dahl sine bøker, tror jeg Georges Magiske medisin er den letteste å lese på egenhånd. Den har ganske store bokstaver og mange bilder, men kan nok være greit å drøye den litt ja. Jeg antar at han allerede har lest Svein & rotta serien? Det er i hvert fall morsomme bøker, og jeg mener at de er skrevet med greie, store bokstaver også? Ellers har Lise Blomquist kommet med en del Taekwondo-bøker i Leseløveserien som feks «Taekwondo er tøffest!». Jeg har ikke lest dem, men jeg digga flere av Lise Blomquists utgivelser da jeg var liten (Taekwondo-bøkene var ikke kommet ut enda da :-P). Husker broder’n digga «Otto er et nesehorn» av Ole Lund Kirkegaard (som også har skrevet «Gummi-Tarzan»), mener den også har kommet som leseløve? Bøkene om «Otto monster» av Jon Ewo er i hvert fall leseløve-bøker som jeg mener å huske har slått an hos mange. Ellers kan du jo sjekke http://www.barnebokkritikk.no/index.php for flere tips 🙂 Lykke til!

 7. Unge Dreierstad sier:

  Hei!
  Jeg kan ikke hjelpe deg med bibliotekene, men jeg kan fortelle deg hva jeg og søsknene mine likte/liker på den alderen 🙂

  Som liten leste jeg en del Hadyguttene og Frøken Detektiv, men det er mulig at han er litt liten for de bøkene ennå. Jeg lese også en serie jeg ikke husker navnet på, som var sånn grøsserbøker for barn. Den første boka het i alle fall skrekkens cirkus.

  Broren min leste bl.a. Markus-serien av Klaus Hagerup, og den vet jeg at det var mange av vennene mine som leste da jeg var på den alderen også. Bøkene om svein og rotta av Marit Nicolaysen har også slått an hos lillebror.

  Lillesøster har lest Taynikma, men det vet jeg at dine liker også. Samt serien som heter marg og bein som nok en gang er en grøsserserie for barn har hun lest flere ganger. Nå har hun begynt å bevege seg litt mot Harry Potter, men jeg tror hun syns det er litt mye. Men de to første bøkene har gått bra. Hun har også lest noen av bøkene om Tsatsiki, og de har hun likt veldig godt!

  Og det var vel det jeg hadde å si om barnebøker 🙂 Lykke til!
  (Håper Jasper Fforde boka har kommet også) 😀

 8. Anita sier:

  Hva med bøkene om Svein og Rotta?

 9. knirk sier:

  Takk for mange gode tips! Nå blir det lettere å finne fram.

 10. […] This post was mentioned on Twitter by Kristin Storrusten, Lise Grimnes. Lise Grimnes said: Vanskelig å orientere seg i lettlestbøker for barn; http://bit.ly/dU7EsI #blogg #barnelitteratur #barnebøker […]

 11. Jeg jobber på bibliotek, og synes av og til det kan være vanskelig når jeg får slike spørsmål. Det er vanskelig å ha oversikt over bøkene hvis en ikke jobber spesifikt med barnelitteratur (nå snakker jeg om vi som jobber på biblioteket). Men egentlig burde vi alle kunne svare godt på slike spørsmål.
  8-åringen min har likt bøkene om Carl-Gustav av Rose Lagerkrantz. De er morsomme og lettleste. Det er slett ikke alle lettlestbøker som er lettleste.

 12. Eli Frisvold sier:

  Ad «hvordan kan det gjøres». JO DET skal jeg fortelle deg! Det kan kun gjøres på den måten at bibliotekaren leser bøkene, i hvert fall mesteparten ( kanskje ikke nødvendig å lese absolutt alle av samme forfatter). Bare på den måten kan han/ hun skille veien fra vellinga.

  Å lese forlagsinfoen har jo liten hensikt. Det er (naturlig nok) bare reklame. Skrevet av en på markedsavdelinga som muligens ikke har lest bøkene sjæl.

  Stappfull hylle sa du? Huff!
  Det hadde sikkert ikke gjort noe å luke ut litt på hylla heller.

  Dessuten er ikke Leseløve noe kvalitetstegn i seg selv. Selv om noen ( f. eks lærere) later til å trod det!

 13. anita vk sier:

  Høres ut som om 8-åringen din er på nivå med 10-åringen min. Skjønner ikke hva Roald dahl skriver om, men greier fint å lese dem.
  Tips:
  Herr Grimm (3 bøker, mye tull)
  Rein-bøkene (vi har ikke fått begynt på dem, men de er veldig gode visstnok)
  Mary Pope Osborne: bøkene om Jack og Annie. Veeeeldig lettleste, men har en rød tråd som fenger veldig godt.
  Bjørn Sortlands mysterier.

 14. knirk sier:

  Herr Grimm har jeg hørt om. De må vi prøve på. Eldstemann har lest noe Bjørn Sortland, men det har ikke fenget. Takk for andre tips!

 15. Elli sier:

  Serien «Den vesle vampyren» av Angela Sommer-Bodenburg likte jeg godt da jeg var mindre. Mener å huske at det var relativt store bokstaver og greie å lese, men de er kanskje litt for lange for en 8-åring enda?

Post et svar