Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg har akkurat lest Sirkelens ende som jeg synes var veldig bra. Jeg var spent på fortsettelsen om Bjørn Beltøs liv som fortelles i Paktens voktere. Dessverre ble opplevelsen ikke like god. Egeland har konstruert et kjempeplott og jeg synes (til forskjell fra Sirkelens Ende) at det blir store opphopninger av historiske fakta som gjør at fortellingen forsvinner i en slags historieundervisning som er både rotete og kaotisk. Det virker som om plott og bakgrunnsstoff blir viktigere enn både handling og personer. Egeland introduserer for eksempel en ”fallen forsker”, en mann han beskriver som en eksentrisk og alkoholisert engelskmann fra overklassen, en mann som en gang var en framgangsrik forsker, men som nå har tapt all sin anseelse. For en karakter i en bok han kunne vært! Men forfatteren følger ikke opp karakteristikken av mannen, han blir kun en brikke som skal fôre oss med informasjon om bibelske tekster, egyptiske faraoer og norrøne seilaser. Det er ekstremt mye informasjon og fakta trykket inn mellom permene og jeg synes romanen og fortellingen forsvinner. Selv for meg som liker historiske romaner – jeg synes plottet og slutten blir søkt, og det hele virker alt for komplekst for å lage en god historie. Men likevel er jeg nysgjerrig på resten av serien, så jeg gir meg ikke. Og dessuten er mange uenige med meg for boka fikk gode anmeldelser i Aftenposten, Dagbladet og delvis i VG.

5 svar til “Paktens voktere – Tom Egeland”

 1. labben sier:

  Nei, nå ble jeg lei meg. Jeg valgte å kjøpe Paktens Voktere heller enn Sirkelens Ende. Den virket mer spennende der og da. Nå kunne jeg ønske jeg hadde valgt motsatt.

 2. knirk sier:

  Ja, men den har jo fått så gode omtaler, så det er fremdeles håp. ;o)

 3. Anita sier:

  Interessant anmeldelse. Selv har jeg aldri kommet så langt at jeg har lest noe av Egeland, men kommer sikkert til å gjøre det en eller annen gang.

 4. ellendahl sier:

  Einig med deg. Handlinga og intrigane kommer i skuggen av dei historiske faktaene som stadig skal understrekast.

 5. […] hemmeligheter som jeg har nå har fulgt gjenom tre bøker. Sirikelens Ende var en leserfest, i Paktens Voktere tryna jeg, men nå har jeg lest siste boka og er godt fornøyd. Tom Egeland er knallgod på […]

Post et svar