Abonner
Poster
Kommentarer
Jeg har begynt på to bøker samtidig. Det er biografien om Gertrude Stein og Alice B. Toklas, Two lives, og det er den så mye omtalte Min Kamp 1. To utrolig forskjellige bøker, tre så ulike mennesker. Men likevel – noen likhetstrekk er det. Fra boka om Stein og Toklas:

If it can be said of any celebrity artist, one must also say of Stein that if she had not been as interested in herself as she was she would not have written what she wrote. She wrote almost exclusively, if not always openly, about her own experiences (…). (s. 36)

Begge er mennesker som skriver om seg selv på en helt annen måte en den klassiske selvbiografien. Begge påberoper seg litterær gyldighet utover den enkeltes livsfortelling. Getrude Stein og broren kampes om hvem som er geniet – begge mener det er seg selv («Gertrude and I are just the contrary. She’s basically stupid and I’m basically intelligent» – sagt uten humor fra bror)- det er noe ganske usympatisk over Gertrude Stein sin måte å plassere seg selv i midten av enhver situasjon. Men samtidig…..jeg har kommet så kort i boka. Kjenner henne lite fra før. Bare vibber jeg får så langt i lesingen.

Og Karl Ove? Nei, han er mest opptatt av jentene i klassen, kjønnsorganet sitt, musikk og faren sin. Han er 16 år.

Fint å lese disse to bøkene samtidig merker jeg. Kommer tilbake til saken…..

4 svar til “Gertrude Stein og Karl Ove Knausgård”

 1. Margrete sier:

  Eg trur du kan få glede av Knausgård. Lukke til!

 2. Karin sier:

  Ingen kommentar til Knausgård, men jeg digger den boka om Gertrude og Alice. Jeg leste den i fjor og synes den var veldig bra. Du kan lese min nesten panegyriske omtale her:
  http://karinleser.blogspot.com/2009/05/two-lives-av-janet-malcom.html

 3. Solgunn sier:

  Blir spennende å se hva du syns om Knausern…..har enda ikke begynt.

 4. mittsnitt sier:

  Interessant parallell. Jeg gleder meg også til å høre hva du synes om Knausgård. Selv likte jeg absolutt ikke boka. Men det er umulig å ikke bli engasjert av prosjektet.

Post et svar