Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg synes det er vanskelig å orientere meg i den såkalte bokhøsten. Det er nå alle de nye bøkene skal komme, debutantene skal leses og diskusjonene skal skje. Men….hvor er informasjonen? Jeg som bokblogger er selvsagt interessert i å holde meg oppdatert, jeg har lyst til å lese bøkene – men jeg vet egentlig utrolig lite om hva bokhøsten innholder og har på ingen måte oversikt over utgivelser, selv om jeg også har fått med meg at Saabye Christensen kommer med ny roman.

Når man googler ‘bokhøsten 2010’  får man fint lite med treff; noen artikler fra tidligere år – noen linker til artikler som bruker begrepet ‘bokhøsten’. Det eneste stedet jeg finner er Bok og Samfunn som i disse dager legger ut høstlistene til forlagene her. Dette er veldig positivt og oversiktlig, men du må klikke deg videre inn for hvert forlag. Jeg savner en saftig, samlet, fristende oversikt over Bokhøsten – litt sånn som vi kan sikle og fråtse over sammen. Planlegge og tenke. Vurdere og forkaste. Diskutere og fundere.

Ingen av de store bokhandlerene på nettet har laget en samleside for bokhøsten, det synes jeg er merkelig. Er ‘bokhøsten’ egentlig et tomt begrep? Gis det egentlig ut jevnt med utgivelser i løpet av hele året? Er bokvåren og bokvinteren egentlig det samme som bokhøsten? Eller er det faktisk sånn at på høsten er det største slippet? Det er rart at det finnes så lite info. Kanskje medio august er for tidlig.

Har du funnet en oversiktsside over bokhøsten? Hva skal du lese? Er du i gang? Er det noen som kjenner til høstens debutanter? Jeg har lyst til å lese debuter.

14 svar til “Bokhøsten – hvem, hva, hvor?”

 1. God formiddag.
  Ja, det eneste jeg har fått med meg av ovnsfersk litteratur denne sensommeren, er Saabye Christensens siste bakverk. Den fikk jeg imidlertid veldig lyst til å jafse i meg! (leste omtalen i Aftenposten på fredag).
  Men ditt utsagn «jeg som bokblogger er selvsagt interessert i å holde meg oppdatert» er temmelig fjernt for min del. Jeg bryr meg simpelthen ikke stort om debutanter og nyere litteratur, iallfall ikke på den måten at jeg sjekker forlagssider, bokhandlere og hvaikke.
  «Bokhøsten» låter i mine ører som et særdeles konstruert (og kanskje tomt) begrep – omtrent som sommerens «blockbusters» på kino. Jeg styrer rett og slett unna.
  Når det er sagt, plukker man selvfølgelig opp mange interessante tips hos andre bokbloggere, både om forlengst avdøde forfattere og spirende debutanter.
  Håper du snuser opp noe spennende (og rapporterer sporenstreks)!
  Eders ærbødigst,
  1 stk. sort svane.

 2. Titta sier:

  Kanskje NRK har det du etterlyser:

  http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.6979624

  Ellers var bokhøstmagien sterkt svekket allerede på slutten av mitt bibliotekar-liv (siste arbeidsdag i september 2001). Bøkene kom når forlagene vurderte at markedet var klar for dem, tror jeg. Imidlertid ble det alltid gitt ut en katalog med ‘vaskeseddel’-informasjon om årets bøker i god tid før jul. Den brukte jeg som planleggingsredskap dengang da. men den katalogen gis kanskje ikke lenger ut?

 3. Karin sier:

  Før så var det en katalog som het «Årets bøker» eller noe sånt… Jeg savner den. Jeg innbiller meg at siste gang jeg så den var i 2007 eller noe… Veldig praktisk ved julegavehandling og ønskelisteskriving…

  Jeg kjenner ikke så mye til høstens debutanter, men jeg har lest to av vårens og det gjør at jeg har blitt mer velvillig instilt til høstens:-)

  Synes forøvrig at «bokhøsten» ofte blir preget av en tre-fire bøker som får veldig mye spalteplass, så faller resten litt gjennom… Veldig synd, for jeg tror det blir gitt ut mye bra der ute…

 4. Geir Isaksen sier:

  «Årets bøker» – denne utmerkede katalogen – utkom siste gang høsten 2005.
  Den magiske datoen for forlagenes høstlister skal visstnok være mandag den 23. august.

 5. Jorid sier:

  Ettersom det nå en gang er sånn at jeg jobber i Bok & samfunn, vil jeg bare si at jeg syns det var hyggelig å få «hederlig omtale» 😉

 6. Eli Frisvold sier:

  Er du litt tålmodig kommer etterhvert forlagskatalogene ut som jpg… eller hva det nå heterigjen… pdf kanskje – fil på de respektive hjemmesider. De kan vel også fåes i trykt format fremdeles men antakelig i et mindre opplag enn før. En samlet oversikt over hele bokhøsten blir vel alltid noe subjektiv men forlagene har jo også pressekonferanser i løpet av høsten. Og det gir jo en pekepinn på hva forlagene SELV mener er de viktigste utgivelsene. Men ER disse utgivelsene de viktigste? Neppe. MEN – de bøkene forlagene regner med selger best og som gir mest inntekter er det nok. Og hva som blir ANMELDT i avisene er nok også ganske tilfeldig.

  Nei fr Knirk, du må nok lage denne oversikten sjæl! Bokhøsten : tror nok at det fremdeles kommer ut flest bøker om høsten ( julesalget you know) men i motsetning til føritida er bokutgivelsene nå mer spredt utover året. Egentlig litt bra!

 7. bai sier:

  Eg veit at Tiden sin haustkatalog er klar. Elles pleier eg stikke innom forlaga sine hovudsider, som fleire andre også nemner, og kikke etter haustlistene der. Innimellom kan ein vere heldig å komme over forlagskatalogar i større bokhandlarar også – som i Akademika på Blindern. Der har eg funne haustlister. Det siste tipset er jo å sende ein epost til forlaget.

  Eg kan forresten anbefale Gaute Heivoll si bok som kom ut forrige veke. «Før jeg brenner ned» er ei utruleg flott bok.

 8. Tar jeg ikke helt feil pleier Bok og Samfunn å sende ut et eget magasin om bokhøsten til abonnentene sine. Jeg fikk et slikt i fjor.

  Selv orienterer jeg meg her:
  http://www.haugenbok.no/kommende.cfm?kpr=10-1_0
  Og ved å snuse på katalogene på forlagenes hjemmesider. Men det må nevnes at ikke alle datoene hos Haugenbok er helt oppdatert.

  Og her:
  http://cdon.no/b%C3%B8ker/forh%C3%A5ndsbestill_h%C3%B8stens_nyheter/

  Årets bokhøst er supersterk, særlig når det kommer til krim. Her er noen debutanter tatt fritt fra hukommelsen:

  Noman Mubashir: Ooslostaner
  Mala Naveen: Desiland.
  Alexandra Beverfjord: Kretsen
  Asle Skredderberget: Metallmyk
  Mikael Godø: Skitne penger ( Krimdebutant, men ikke egentlig debutant)
  Solveig Moen Rusten: Se min kjole ( Krimdebutant, men ikke egentlig debutant)
  Benedicte Meyer Kroneberg: Ingen skal høre hvor stille det er
  Terje Bjøranger: Den tredje søsteren
  Hogne Hongset: Traktaten
  Eystein Hanssen: De ingen savner

  Jeg har tenkt å fokusere mest på krim og barne – og ungdomslitteratur denne høsten og planlegger å lese meg gjennom det meste av krimmen ved siden av noen skjønnlitterære debutanter. Ift krim er det mange sterke debutanter: Metallmyk var bra, Tysteren med Jan Erik Fjell er allerede utropt som en bedre bok enn Nesbø sine av Moss Avis og «De Ingen savner» skal også være veldig god.

  Det bør også nevnes at en stor bestselger fra USA, John Connolly har sin første bok oversatt til norsk denne høsten «Det sorte hjertet» appellerer til alle som liker nifse bøker med seriemordere. Samme forlag gir også ut «Glassdemonen» av Helen Grant. Også kommer jo siste bok i serien til Suzanne Collins.

  Synes forøvrig det er flott at du spesielt vil lese og anmelde debutanter. Det er viktig at vi bokbloggere kan sette søkelys på dem og bidra til å gi utgivelsene deres litt mer blest, synes jeg.

 9. Beate sier:

  Ja jeg savner også en bedre oversikt over hvilke bøker som kommer ut i høst. I fjor leste jeg flere gode debutant-bøker, men de fant jeg nok mer tilfeldig på biblioteket og blant andre bokbloggere.

  I år gleder jeg meg til den nyeste romanen til Carl Frode Tiller 🙂

 10. knirk sier:

  Det er jo merkelig at cdon skal ha den beste oversikten, men det er jo nesten sånn! Jeg oppfordrere bokhandlere til å lage gode nettsider som omhandler bare bokhøsten. Jeg er sikker på at det også ville bedre salget deres. Takk for mange tips og tanker rundt saken.

 11. Bokdama sier:

  Cappelen Damm, hvor jeg jobber, kommer med papirkataloger. En for «voksenbøker» og en for barne- og ungdomslitteratur:-). Bokhøsten er for vår del igang i det vi bokslippene starter og vi har våre presentasjoner av bøkene. Pressekonferansen er 23. august.

 12. En Bøk sier:

  Jeg anbefaler «Den tredje søsteren» av Terje Bjøranger, debutant i år.

 13. ziarah sier:

  Jeg er så heldig å jobbe i bokhandel, og det innebærer å få delta på bokmøter med forlagene (de av dem som gidder å ta turen opp til Tromsø iallfall, Gyldendal har ikke vært her på to-tre år). Der får vi en presentasjon av forlagets bokhøst, nyutgivelser, debutanter, etc., i tillegg til leseeksemplarer. Det er et lukka arrangement, men jeg kan forsøke å blogge litt om de ulike høstlistene hvis jeg får tid.

  Jeg har forøvrig også fått med meg at det er høye forventninger til debutanten Mala Naveens Desiland. Skal se om jeg ikke får kokt sammen et lite blogginnlegg med tips! Gjorde noe lignende i fjor.

Post et svar