Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg har laget en lang tråd som kan følges bakover som handler om å finne gode bøker til mine gutter på nå 8 og 10 år. Det har vært en vei å gå i når det gjelder å finne ting som fenger. Noe har skjedd i løpet av vinteren i forhold til at skriften har stått i veien for innholdet – det glir lettere nå. Jeg opplever at gutten min på 10 år av og til selv setter seg ned og leser uten at jeg eller skolen har tipset ham om det. Ikke at jeg har tvunget ham til å lese noengang, men jeg har lagt mye til rette for at han skal finne leseglede inni seg selv. Lydbøker, høytlesning og fortelling har han slukt rått – å skulle lese selv har vært en større hindring (dette gjelder ikke Donald – gode, gamle Donald er genial for å trene på å lese). Han har vært veldig positiv hele veien, og skolen har også gjort en god jobb med jevnt og trutt å jobbe med leselyst og leseferdigheter. Her kommer en liten oppsummering over hva gutta har lest i det siste (han på åtte henge med og leser stort sett det samme som storebror gjør):

Den største suksessen de siste månedene har vært Jeff Kinneys En pingles dagbok. Begge gutta har lest den første boka og eldstemann er snart ferdig med bok nummer to, En pingles dagbok – Rodrick ruler.  Bøkene er gitt ut på Gyldendal med målgruppe 10 – 12 år. Bøkene er skrevet som en dagbok (til og med skrevet med håndskrift) rikt illustrert og veldig morsom. Jeg får stadig referater og jeg hører sønnen min sitte å le på kveldene.  Utgangspunktet for bøkene er visst «trangen til å gjøre utrolig dumme ting fordi det virket lurt der og da». Pinglebøkene (nå tre stykker tror jeg) startet som en tegneseriestripe på internett (Wimpy Kid). Etter hvert så de dagens lys i bokform i 2007. Og siden har det bare gått én vei: Oppover. Og det med rekordfart. Bøkene ligger kontinuerlig på amerikanske bestselgerlister, oversettes til stadig flere språk. Forfatteren har en egen blogg her, hvor han blant annet skriver om bøkene som snart (selvfølgelig) blir film.

Kjærlighet funker dårlig for gutta mine. På skolen har de lest både Jørgen + Anne er sant (Vigdis Horth 1984), samt Tsatsiki og kjærligheten (Moni Nilsson-Brännström 2006). Begge er egentlig gode bøker tror jeg, men eldstemann har klaget fælt over begge to. Tror ikke det var helt treff nei. «Det er så kjeeeeeedelig mamma, jeg er ikke opptatt av sånt».

Da er det mer populært med litt action og fantasi. Jeg har tidligere nevnt Taynikma bøkene til Nils Kjær og Malin P. Mann. Det har til dags dato vært den største lesesuksessen for min sønn (han leste de da han var 8/9 år). Den siste tiden har han lest Menneskejegeren som Nils Kjær har skrevet alene og Toronsagaen som begge har skrevet sammen. Begge var veldig populære. Dragetreneren av Cressida Cowell var en stor opplevelse både i bok og som film, og nå er oppfølgeren Pirathåndboka også slukt rått.

 

Til slutt vil jeg nevne en bok vi har lest høyt sammen og som har vært veldig hyggelig. Det er boka Reddikhaien og andre fortellinger om Reven og Grisungen skrevet av Bjørn F. Rørvik og illustrert av Per Dybvig (Cappelen Damm 2009). Det er gitt ut mange bøker om Reven og Grisungen og de er helt fantastiske! Særlig åtteåringen min humrer og ler over de rare påfunnene og de merkelige sprellene som disse to finner på. Jeg liker illustrasjonene veldig godt, mens gutta synes de er litt ‘slurvete’. Samtidig ler de godt av bildene. Bøkene om Reven og Grisungen har jeg fått anbefalt av Bokdama. Takk for det.

Det var dagens rapport – hurra for barne- og ungdomslitteraturen!

11 svar til “Flere barnebøker for gutta på 8 og 10 år”

 1. Solgunn sier:

  Takk for kjempefin rapport! En pingles dagbok hørtes morsom ut, kanskje en gaveidé til tankebarna mine 🙂

 2. Elin sier:

  Har dere prøvd bøkene om Herr Grim skrevet av Andy Stanton? Morsomme bøker, som jeg kan tippe vil falle i smak for dem begge.

  Ellers vet jeg at bøker av blant annet Ruben Eliassen og Anthony Horowitz faller i smak blant gutta boys. Har også fått tilbake melding fra en gutt om at han digget Nino Glass-bøkene av Øistein Borge, så de kan jo kanskje også være et forsøk verdt? 🙂

 3. ziarah sier:

  Enig med kommentaren ovenfor, har hørt mye skryt av Ruben Eliassens Phenomena-serie. Og hva med Sigbjørn Mostues Alvetegnet? Endre Lund Eriksens Jafs er også knasende underholdende 🙂

 4. mittsnitt sier:

  Flott post! Lagres i bakhodet til gutta mine blir litt større. God helg!

 5. Synne sier:

  Hei!

  Vi har en låner på biblioteket som ser etter spennende OG lettleste bøker til sin 5. klassing! Skal tipse henne om denne tråden:)

 6. Mettemor sier:

  Der var du igjen med de gode tipsene. 🙂 Min niåring er stor på Donald pocket, men jammen leste han ikke en Leseløve på et par timer på biltur her om dagen: Frans i fotballtrøbbel, og i løpet av de neste to dagene London-mysteriet av Bjørn Sortland. Nå er han igang med en Hardy-guttene-bok, men nå går det litt treigere.

 7. Bokdama sier:

  Så kjempekjekt at Reven og Grisungen ble en hit hjemme hos deg også! Hurra for det!

  Enig i at du godt kan prøve deg på bøkene til Sigbjørn Mostue. De er svært spennende på en måte som allikevel er lett å forstå. Gode bøker med mange fine linker til gammel norsk fortellertradisjon – noe du sikkert kan like:-),

 8. Nekiam sier:

  Oooh, her har jeg jo neste geburtsdagsgave til lillebroren min (12). Tusen takk =)

  Husker jeg kjøpte Taynikma til ham for noen år siden, tror det var det som fikk ham til å begynne å lese såpass mye. Det ble storsuksess.

 9. […] er alltid på jakt etter lesestoff til gutta på 11 og 8 år. Den yngste gutten min har blitt oppfordret til å lese mer fra skolen. Han er positivt innstilt, […]

 10. […] tide med en oppdatering om hva 11-åringen og 8-åringen leser fortiden. For de som ikke kjenner tråden, så handler det om å finne bøker til mine to gutter som ikke alltid er like interessert i å […]

 11. mor og lærer sier:

  Dette var fin tråd. I mangelen av det «kjønnsdiskriminerende» Gyldendals Gode Guttebøker, trenger vi å belyse bøker som passer gutter.
  Selv holder jeg på med to bokserier med min sønn på 10. Han er ikke en god leser, men har heldigvis fått med seg lesegleden. Kaldt Blod er en serie på 18 bøker av Jørn Jensen, som jeg tror også har skrevet en del andre gode lettleste guttebøker. Den leser guttungen høyt for meg.
  Så bytter vi på å lese høyt for hverandre fra serien Alanya. Den passer både gutter og jenter, men har desverre litt mindre og «tettere» skrift.
  På skolen har jeg en liten lesegruppe med noen gutter som trenger ekstra lesetrening. (5.trinn) Vi leser nå Svein og rotta sammen.
  Ellers vil jeg anbefale Balders Bokblogg http://baldersbokblogg.blogspot.no/
  Han går riktig nok i 7.trinn. Men han begynte å skrive bloggen for to år siden, så det er også bøker for de ned mot 10 år.
  Takk igjen for fin tråd!!

Post et svar