Abonner
Poster
Kommentarer

Merket

Jeg har lest Merket av mor og datter Cast som en del av Cappelen Damms bokbloggturnè.  Boka føyer seg inn i trenden med vampyrlitteratur, og dere som har fulgt bloggen min vet at det lar jeg meg lett fascinere av. Men det finnes grenser. Jeg tror Merket er den dårligste boka jeg har lest så lenge denne bloggen har levd.

Språket er elendig. Jada, de har lagt seg til et muntlig, ungdomlig språk, men det funker ikke. Det virker kunstig og tilgjort. Det er som om forfatterne har gjort alt de kan for å virke kule, frekke og ungdommelige – men språket henter de ikke fra seg selv, de konstruerer noe de tror er skikkelig fengende og litt på kanten, men det er bare flaut og dårlig. Jeg måtte le da forfatterne tre steder i boka omtaler oral sex. For meg virker det som om det er noe de har bestemt seg for («vi skal ikke være kyske twilight-forfattere, nei vi skal sjokkere») og som de skriver inn tre steder som et feilplassert dramatisk virkemiddel som kun er med for å vise at de er frekke forfattere. Omg.

Teksten er bygget opp utrolig rotete og med lite dramaturgisk bevissthet. Dialoger, beskrivelser og hendelser kommer hulter i bulter og det er mye rot og språklig uønsket hårvekst som noen burde nappet ut. I tillegg er det et vokabular som fort går på tomgang. Hvor mange ganger kan man bruke ordet drittkjerring på en side?

Men alt dette kan vi jo overleve. Det som er saken er at denne boka innholdsmessig er elendig. Jeg mener at boka har et grunnleggende menneskesyn som er forkastelig. Alle mennesker er delt inn i båser. Du har de kule (moteriktig, homofile, cherokee, cappuchinofarged hud) og de ikke kule (kristne, bønder, dialekt, feite, nerder, kjedelige A4 folk). Gjennom hovedpersonen Zoey (en utrolig lite sympatisk ungdom) møter vi dette verdisynet gjennom hele boka. Zoey er menneske og blir på første side i boka ‘merket’. Det betyr at hun må reise til en skole som heter House of Night for å gjennom gå transformasjonen til å bli vampyr (som egentlig ikke er vampyr, men noen supermennesker som Casts har konstruert, men som de kaller vampyrer). Hun reiser fra venninnen og eks-kjæresten sin, og snur umiddelbart ryggen til venninnen sin (et par dager etter kommer venninnen på besøk, men hun er rusa – hvordan kan hun være venninne med henne da? Nei, den tiden er over). I House of Night får hun straks nye venner, det er bondske Stevie Rae (som forfatterne til det kjedsommelige gjør breial og artig og Zoey synes det er så SØTT at hun er skikkelig bonde rett fra fjøset!) og homofile Damon. To dager etter at hun har ankommet House of Night er disse blitt så gode venner at lojaliteten mellom dem ligner den Rowling brukte sju bøker å bygge opp med Harry, Ron og Hermine. Jada. Kjempe troverdig….not.

Fienden er Afrodite. Hun er bitch, drittkjerring og ondskapsfull dust (begreper plukket vilkårlig fra Zoeys hyppige karakteristikk av henne). Zoey bestemmer seg med en gang for at dette er fienden. Vennene hennes sier det, da er det sånn og i løpet av første dagen Zoey er i House of Night bestemmer hun seg for at Afrodite må styrtes. Å bli kvitt Afrodite for å ta plassen hennes er målet til Zoey. Etter en dag! Snakk om å være fordømmende og handle uten kunnskap om situasjonen.

Det er en fiende til forresten. Han heter Elliott og Zoey misliker han umiddelbart første gang hun ser ham. Han er nemlig feit, rødhåret og hoster på en stygg måte. Hun prater aldri med ham, men gjør seg opp denne meningen i løpet av et øyeblikk ut fra hvordan han ser ut. Han er feit og rødhåret – da er han teit. Hva slags menneskesyn er dette egentlig? Fordi Elliott er svak, så er han verdt nada.

Den mørke hetten falt bakover, og jeg ble sjokkert over å se det knalloransje, bustete og ekle håret og et butt, blekt og fregnet fjes. Det var den irriterende Elliott-fyren! Så utrolig merkelig at han var her. Hva ville Mørkets døtre og sønner med ham? Jeg speidet rundt i rommet. Jepp, som jeg mistenkte, bortsett fra ham, fantes det ikke èn person som var stygg og teit her inne. Alle, og da mener jeg alle, med unntak av Elliott, var dødspene. Det var tydelig at han ikke hørte hjemme her.» (s. 186)

Det er da helt utrolig drøyt skrevet? Alle mot en – det finnes mange eksempler i boka:

Å, (herlig) den irriterende rødhårede Elliott-typen sto og lente seg mot veggen og sparket opp sagmugg. Det var så mye støv som virvlet opp at jenta ved siden av ham begynte å nyse. Hun sendte ham et stygt blikk og gikk noen skritt unna. Herregud, klarte han å irritere alle? Og hvorfor kunne han ikke brukt et eller annet hårprodukt (eller kanskje en kam) på det såteaktige håret? (s. 149)

Kan hende forfatterne prøver å være morsomme her, men jeg synes det er humor som smaker som oppkast. Elliott selv åpner munnen kanskje to ganger i løpet av boka. Vi blir aldri kjent med ham. Han er mobbeofferet og den svake. Og fremst i mobberekka står Zoey, helten vår. Zoey er i det hele tatt ekstremt opptatt av utseende og at mennesker viser karakter og styrke.

Jeg tror det enkleste grep i verden i denne boka hadde vært å snu rollene. Hvis man hadde skrevet boka fra f.eks. Elliot sitt perspektiv så hadde Zoey framstått som en skikkelig drittkjerring og bitch selv.

Okei, jeg er dessverre ikke helt ferdig enda. Jeg må si en ting til. Det universet som Cast konstruerer er en blanding av så mange referanser slengt sammen uten mål og mening at det hele framstår som….. jeg tror jeg må si…vulgært. Her finner vi egyptisk mytologi, indiansk mytologi, gresk mytologi, norrøn mytologi, populærkulturelle referanser, plastikk estetikk, gudinnedyrkelse, wicca, new age, klassisk dannelsestanker (disse hjernedøde folka er jamen gode på Shakespeare og Byron)  blandet med amerikansk individualisme og konservativ moralsyn blandet sammen i en grøt uten noen form for forankring.

Oj oj! Det er SÅ DÅRLIG!

Jeg finner ingenting ved denne boka jeg kan si noe positivt om. Jeg har tenkt – virkelig tenkt. Jeg unner ingen å lese så dårlig litteratur. Å tro at man må skape så slett litteratur for å fenge målgruppa er å undervurdere ungdom. Ungdom skal ha kvalitetslitteratur, også når det gjelder vampyrer og andre trender.

Jeg kan jo si til slutt at det er flere på Bokbloggturneen som har hatt en bedre opplevelse av boka. Hvis du går til gårsdagens omtale hos Abbandono og følger linkene bakover så kan du lese.

40 svar til “Merket”

 1. labben sier:

  Takk for advarselen. Jeg har ikke fått med meg noen av de populære vampyrbøkene enda, men har tenkt at det er på tide å orientere meg litt siden jeg jobber i bokhandel. House of Night og True Blood er to serier jeg har vurdert å lese, men førstnevnte høres ikke ut som noe for meg. Håper True Blood er bedre.

 2. SkyWize sier:

  Ingenting er som en saftig nedsabling i ny og ne. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg, og jeg forstår ikke hvorfor forlaget tar bryet med å oversette denne serien til norsk… Det finnes så mange andre, gode, ungdomsserier der ute!

 3. Solgunn sier:

  Morsomste; språklig uønsket hårvekst! Ellers stoler jeg fullt og fast på deg og holder meg milevis unna denne boka.
  Ps; vitner om utrolig dårlige konsulenter som har kjøpt inn og anbefalt denne boka hvis den er så full av rasisme og mobbing og elendig menneskesyn som det virker. Provoserende!

 4. Synne sier:

  Wow!
  At du klarer å slakte ei bok så fullstendig, uten skrupler! Jeg har visst fremdeles ei sånn «snill jente»-holdning. Saklig…

 5. Ingalill sier:

  Sterke ord 🙂 og fjær i hatten til meg for å ha takket bloggturne nei til denne.
  – forøvrig er jeg overbevist om at ungdomsbøker bør alle leses på originalspråk, eller svensk (alt er kulere på svensk), det skjer ytterst merkelige ting med det norske språk når oversettere skal prøve seg på ung, hipp, urban og edgy.

 6. knirk sier:

  Jeg pleier ikke å slakte bøker – det er første gang jeg gjør det. Det er jo som oftest noe positivt man kan trekke fram. Men denne gangen sleit jeg. Jeg ble nok ganske provosert underveis. Vurderte å skrive en ‘snillere’ omtale, men jeg må jo få lov til å glefse litt også. House of Night er en serie som uansett kommer til å selge godt. Håper jeg har klart å gi uttrykk for hvorfor jeg synes den er så dårlig. Samtidig er det jo fint at man blir engasjert! ;o) Men som sagt; les de andre omtalene også. Da blir synet mer nyansert.
  Og bokbloggturnè er å anbefale. Den siste boka jeg fikk (før denne), Vinterjenter, var en stor leseropplevelse.

 7. Lokki sier:

  Takk takk, klar tale fra deg denne gang! Og det hører jeg på!!
  Ha en strålende uke!
  En uke med en knakende god bok – får man håpe!
  God lesing!

 8. Jorid sier:

  Aldri så galt at det ikke er godt for noe – det kom jo et strålende bloggeinnlegg ut av den elendige boka 🙂

 9. Christine sier:

  Det var sannelig deilig å lese litt skikkelig slakt på en søndag! Det er nok av andre som har jobbet hardt for å trekke frem noe positivt med denne, så det er godt at de negative sidene kommer frem også. Takk for advarselen!

  Og takk for latteren 😉

 10. Eva sier:

  Syns det er bra at de som er med på bokbloggturneen seier det de virkelig meinar om ei bok. Likar ein den skal ein skryte, likar ein den ikkje skal ein slakte den eller fortelje kvifor ein aldri orka å fullføre boka.

 11. Unge Dreierstad sier:

  Hoho.. Jeg må si dette gleder meg litt.. Jeg har ikke lest boka selv, men jeg er så lei av tenårings-vampyrlitteratur at jeg tror jeg kaster opp snart. Jeg leste Første voka i True Blood serien, og kan ikke si jeg likte den noe særlig i det hele tatt, karakterene var kjedelige, og uten utvikling. Hele boka dreier seg om å ha sex med vampyrer, og sex-scenene er bedre skrevet enn hovedpoengene.. Jeg vurderte å lese Marked, men jeg tror jammen jeg styrer unna!

  Skal man lese om vampyrer bør man begynne med Bram Stooker’s Dracula!

 12. Elin sier:

  Godt å se det ikke bare er jeg som mislikte boka. Da jeg leste din omtale kom jeg plutselig på flere ting jeg ikke likte da jeg leste den, men sånn er det kanskje når man ikke er flink og noterer mer underveis… Men, ja, elendig bok. Søppel. Og dette gir forlagene ut tyligvis bare for å tjene penger.

  Min omtale finner du i bloggen min. 😉

 13. Silje sier:

  Hehe, denne anmeldelsen var fin. Jeg er jo en del mer positiv i min blogg selv om jeg er enig i mye av det du skriver. Poenget var bare at det dårlige språket og all overfladiskheten av en eller annen grunn ikke irriterte meg så mye at boken ble ødelagt. Den var så overdrevet at jeg så en slags humor i det. Jeg synes også at Vampire diaries som jeg leste for en stund siden var enda dårligere og hadde en mer usympatisk hovedperson. Det er godt det kommer både interessante, ærlige og såpass forskjellige blogginnlegg i løpet av disse turneene.

 14. […] I går var det søndag, og siste blogger som fikk sagt noe om Merket på turneen var Knirk. […]

 15. Ladybug sier:

  Jeg er veldig enig i det aller meste du har skrevet, men samtidig har jeg et elsk/hat-forhold til serien. Har hørt på de fire første bøkene på lydbok. Det er mye jeg misliker ved serien samtidig som jeg må vite hva som skjer fremover.

  Life After Jane skrev en god anmeldelse av bøkene så langt som jeg føler stemmer med mitt syn, anmeldelsen er ganske morsom 🙂

 16. Ladybug sier:

  Språket er forøvrig like kunstig ungdommelig og grusomt på orginalspråket!

 17. marielle85 sier:

  Enig med Elin,kom på flereting som irriterte meg underveis i boka, spesielt det med Stevie Rae og Elliott.Syns det er flott å lese ærlige bokomtaler 🙂 Kommer sikkert til å lese toeren også,bare fordi jeg er nysgjerrig :op

 18. knirk sier:

  Her var det mye respons! Denne boka engasjerer – og det er jo fint. Takk for mange gode kommentarer.

 19. Eli Frisvold sier:

  Ad «slakt». Er boka så dårlig som denne boka strengt tatt er (har selv blogget om den) må det kunne gå an å si det. Personlig mener jeg at en litteraturblogg godt kan være både krass og rampete!

  Selv har jeg begynt å sette grenser ved norske barne- og ungdomsbokdebutanter, som ofte ikke blir anmeldt overhode Hvis jeg ikke finne noe ( eller svært lite) positivt å skrive om en debutant er det kanskje litt trist hvis den eneste omtalen debutanten finner er slakt på en blogg.

 20. Julie sier:

  Jeg blogget også om denne i bokbloggturneen. Jeg skrev dog en litt mildere anmeldelse. Du beskrev på en enda bedre måte det med feks Elliot og Stevie Rae (jeg nevnte dette kun under fellesnevneren ‘stereotyper’), men etter å ha lest det her husker jeg at jeg lot meg bli oppgitt over det flate menneskesynet forfatterne ser ut til å ha.

  Jeg tok notater mens jeg leste, for å ha noen knagger å henge anmeldelsen på, og mener å huske at jeg hadde 15 negative punkter og 3 positive. 😛

  Godt å lese en skikkelig ærlig og kvass anmeldelse, sånn som den på Elin sin blogg tidligere i turneen! Sånn skal det være.

 21. Jeg har selv lest boken, og klassifiserer den som ganske lett underholdning. Jeg tror kanskje også den oppleves annerledes når den leses på originalspråket, har lest mange som sies at fjortis-språket blir verre når det oversettes.

  Vil ellers berømme deg for en særdeles grundig, god og interessant bokanmeldelse 🙂

 22. Vibeke sier:

  Jeg har lest alle bøkene i denne serien, og kan med hånden på hjertet si at ingenting av det du skriver stemmer. Språket i boka er ikke dårlig, den bare blir det når det blir oversatt til norsk. Engelske bøker bør aldri oversettes til norsk, det blir dårlig uansett. Hadde du lest den på engelsk, hadde ihvertfall oppfatningen av språket vært bedre. Boka er bra, ikke av de beste vampyrbøkene jeg har lest, men heller ikke av de dårligste. Dårligste blir nok Twilight. Og tro meg, det er en utrolig stor forbedring fra bok 1 til bok 6. Alt blir gradvis bedre for hver eneste bok. Bøkene er lang fra dårlige!

 23. hjerteboks sier:

  Okei, først vil jeg bare si at navnet er Damien, ikke Damon.

  Åhh, jeg blir så sint av å lese dette. Du kan ikke uttale deg om en slik bok uten å ha lest den på orginalspråket, nemlig engelsk. De fleste, kanskje alle, bøker som er oversatt fra engelsk til norsk er dårligere etter de har blitt oversatt. House of Night serien er ikke en bokserie du kan lese på norsk. P.C og Kristin bruker mange forskjellige ord og uttrykk som de har satt sammen selv.
  Språket er lett og morsomt, de forskjellige sammensetningene forfatterne har av ord er underholdende og karakterene har mange morsomme kommentarer.
  Jeg var veldig imot det da jeg så at bøkene var oversatt til norsk. Med en gang visste jeg at de ville få negativ omtale fordi det skriftlige språket rett og slett ikke funker på noe annet språk enn engelsk.

  Det utdraget du har om Elliot fra side 149 står ikke engang i den engelske boka! Ikke noe som ligner heller.
  «Jeg speidet rundt i rommet. Jepp, som jeg mistenkte, bortsett fra ham, fantes det ikke èn person som var stygg og teit her inne. Alle, og da mener jeg alle, med unntak av Elliott, var dødspene. Det var tydelig at han ikke hørte hjemme her.” (s. 186)
  Dette står heller ikke i den engelske boka. Den norske versjonen har tydeligvis fått Zoey til å virke som en sytete, overfladisk person, noe hun ikke er.
  Og så klart Elliot hoster stykt, han dør jo for guds skyld. Når House of Night vampyrenes kropper, umm, rejects the change, begynner de først å hoste og bli syke. Så hoster de opp blod og blodet vil renne ut av nesen deres, munnen og øynene.
  De mobber ikke alle folk med rødt hår. Neferet har rødt hår, hun er beskrevet som en skjønnhet uten like.

  Bumpkin Stevie Rae blir ertet, men hun står for den hun er. Hun blir sett på som søt og hun er en sterk person. Stevie Rae gjør alt for vennene sine, noe de setter pris på.
  Noen venner får du straks god kontakt med, noe du tydeligvis ikke har opplevd. Andre tar det tid med.

  Aphrodite, som hun heter, ikke Afrodite, kaller gjengen til Zoey nerder. De ignorerer henne. Det er ikke å rakke ned på nerder.
  Zoey må ta Aphrodites plass. På grunn av at Aphrodite har en såpass stor plass på skolen og har sine synske evner har mennesker dødd. Hadde det ikke vært for Zoey og vennene hadde et helt fly med stappfullt av mennesker styrtet. Alle kunne blitt drept.
  Ja, Aphrodite er en ondskapsfull bitch. I hvert fall i begynnelsen. SPOILER: Zoey og Aphrodite blir bestevenner etterhvert!
  Kjedelige A4 folk? Jeg kan ikke huske å ha lest noe om dem i noen av bøkene, jeg ble nylig ferdig med å lese dem og har lest alle bøkene uten Burned to ganger.

  Hvorfor skulle Zoey gidde å være venn med Kayla? Det er det vanlig at vampyrene mister kontakten med menneskene i livet sitt. Og Kayla er ei ondskapsfull bitch som lyver og ha gjort sitt beste for å stjele Heath en god stund for Zoey ble Marked. Ikke «Merket», MARKED!

  De rakker ikke ned på kristne folk. Senere i serien blir de kjent med noen nonner som hjelper dem masse i løpet av de neste bøkene.
  Likevel må du vel skjønne at de ikke liker the People of Faith på grunn av måten de oppfører seg mot vampyrene. De er en egen menighet, nesten som en sekt.
  I Southern Vampire Mysteries/TrueBlood er de fleste karakterene også i mot sekten The Fellowship of the Sun. Hvorfor? Jo, fordi de hater vampyrer og prøver å drepe alle hver gang de får mulighet til det.

  House of Night vampyrene er spesielle. hadde du lest de engelske bøkene ville du skjønt det. Det er åpenbart at forfatterne har laget en egen type vampyrer på grunn av hva de kaller dem. Det er ikke «vampire» det er «vampyre». Y-en viser forskjellen. De skriver også «magick» i stedet for «magic».

  Ja, de blander mytologi, religioner, trosretninger og mye annet. Det er det som gjør alt så interessant. Noe viser at alt har en sammenheng.

  House of Night skal gå fort. Alle bøkene pågår i løpet av få dager. Tror ikke noen av dem har vart så mye som en uke. De er spennende og det skjer mye. Det er vanskelig å legge dem i fra seg når du først har begynt.

  Twilight, Southern Vampire Mysteries, Vampire Academy, The Vampire Chronicles, Vampire Diaries, Night World og The Morganville Vampires har alle skapt sin egen versjon av vampyrer. Det er noe av det morsomste med det. Du finner mange forskjellige typer, og du kan enten velge en favoritt eller skape din egen ved å blande og/eller tilføye ting.

  ENGLESK, ENGELSK, ENGELSK, ENGELSK, ENGELSK!

  Les den på engelsk og så kan du igjen uttale deg om boka. Du vil merke stor forskjell, kors på halsen.

 24. Zoey sier:

  Herregud, kunne ikke vært mer enig hjerteboks!

 25. Amanda sier:

  Hei Knirk 🙂 Har nettopp lest boken selv og skrevet om den, derfor gikk jeg innom bloggen din nå for å se om du hadde lest den. Det virker som vi har ganske lik mening om denne boka, jeg ble faktisk skuffet når jeg leste den. Du kommer med mange bra poeng!

  Og til Hjerteboks; jeg har lest den på orginalspråket engelsk, uten at den ble noen stor leseropplevelse av den grunn…

 26. Samma kan det være.. sier:

  Merket er en av de beste bøkene jeg har lest. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor du er så negativ mot denne boken?
  Handlingen er god, og den er lett å lese. Jeg gir boken et terningkast på 5.
  – Fra jente på 14 år.

 27. […] leseropplevelse: Merket av PC og Kristin Cast (2010): “Språket er elendig. Jada, de har lagt seg til et muntlig, […]

 28. […] sidene vite hvem som er “våre”.  I Collins er de fattige de gode og alle de rike er onde. I Cast er det de de moteriktige, homofile, cherokee, cappuchinofarged hud som er kule, og de kristne, […]

 29. […] sidene vite hvem som er “våre”. I Collins er de fattige de gode og alle de rike er onde. I Cast er det de de moteriktige, homofile, cherokee, cappuchinofarged hud som er kule, og de kristne, […]

 30. Viktoria sier:

  Haha? 😛
  Ehhm. kan hende du mener jeg bare er ei som skal passe meg selv, men vi har tydeligvis litt forskjellig mening. Det var spesielt to ting jeg satte meg fast i; 1) Ja, Elliot-fyren sier veldig lite, men det han sier er faktisk negativt. Han bryr seg ikke om skolen eller andre. Afrodite og gjengen hennes bruker han som «kjøleskap», altså de liker han ikke de helle, fordi han er så sagt menneske. Og Zoey (jeg skal ikke si jeg liker holdningen hennes) mobber han aldri, hun lar seg bare irritere av han. Hun har aldri sagt ett vondt ord til han, og hun sier bare sitt førsteinntrykk. Hun fikk aldri tid tl å bli kjent med han. Men selv om han kanskje ikke hadde dødd, så tror jeg ikke han hadde prøvd å lage noe vennskap dem imellom. Og nr. 2) Afrodite oppfører seg som en drittkjerring, fordi det er hennes væremåte. Og de som sender ut sånne signaler, de får noe lignende tilbake. Ja, Zoey oppfører seg litt dumt i blant, som med de gutta i senere bøker, eller mye annet som skjer senere. Men hun vil ikke noe av det der. Hun vil bare ha ett sted hun kan føle seg hjemme, med en «familie» rundt seg. Og det at de blir bestevenner i løpet av den andre/tredje dagen, det handler om kjemi. noen passer det perfekt med, mens andre tar det lang tid. Hun knytter ikke så godt bånd med Shaunee og Eirin som hun knytter med Damien eller Stevie Rea.
  Vel jeg kunne ha sagt mer, men orker ikke nå. men men. Du likte ikke boka, neivel. det gjorde jeg 😉

 31. knirk sier:

  Klart du skal bry deg og skrive hva du mener! Det liker jeg. Takk for bra kommentar – det er godt smaken er ulik. :o)

 32. Isabel sier:

  Disse bøkene er noe av det mest .. grusomme jeg har lest.
  Jeg har lest de på både norsk og engelsk, og jeg kan helt ærlig ikke merke forskjellen.
  Språket er veldig dårlig, formuleringer er veldig dårlig. Jeg fikk ikke spesielt leselyst av bøkene heller. Denne boka er ikke noe jeg vil anbefale. Og jo, jeg prøvde å gi bøkene en sjanse! Jeg har lest helt til bok nummer 4, og jeg syntes alt blir bare verre og verre.

 33. […] og kontrollfreaks. Som så mye annen litteratur jeg har slitt med (f.eks. Stephenie Meyer, PC og Kristin Cast og Deborah Harkness) handler det om materielle verdier og om hovedpersoner som er løftet over alle […]

 34. […] er spennende. Hun trekker inn klassisk engelsk lyrikk. Jeg har påpekt flere ganger før (f.eks. her og her) hvordan noen forfatteren, særlig amerikanske ungdomsbokforfattere, stuper ut i verdens […]

 35. Rebecca sier:

  Altså… Du var veldig negativ til boken.
  Boken passer best til de som er mellom 12-16.
  Språket er på en måte tilpasset dem…
  Ingenting var rotete eller noe sånt.
  Datteren hennes var med på å gjøre boken slik som en tenåring snakker.. Derfor er den sånn.
  Du må tenke på andre vinkler.

 36. knirk sier:

  Hei Rebecca! Takk for kommentar. Du har rett i at jeg leser boka som voksen og at mange ungdom oppfatter boka annerledes. Det er morsomt at vi tenker ulikt om bøker, og forsett å forsvare dine favoritter. Det er bra!

 37. Lina sier:

  Utrolig enig med Knirk. Jeg er ungdom, og jeg HATER boka! Utrolig klønete begynnelse! Først er bestevennen hennes, Kayla «knust» over at Zoey var merket, men rett etterpå er det: -Ring meg senere!
  Skikkelig rart. Hva skjedde med at Kayla syntes det var fryktelig at hun var merket?

  Som om ikke det er nok, forfatterne blander inn alt de kan finne som inspirasjon. Unnskyld, men det blir for mye for meg. En utrolig slitsom bok, med en utrolig slitsom hovedperson som tenker stygt om andre som har fordommer mot mennesker og samtidig tenker så bra om seg selv.(det med at hun sier at hun ikke tåler mennesker med homo-fobi, foreksempel, men HUN respekterer dem utrolig mye, wooooh). Men hører hun noe stygt om andre personer uten å bli kjent med dem er hun ikke bedre selv. Hun begynner å hate dem, hun og.

  Forfatterne har også prøvd å få Zoey til å bli en litt «rebelsk» ungdom, noe de har prestert så dårlig at det er til å kaste opp av. Noen ganger er hun «utrolig søt og snill», men så kommer forfatterne plutselig på: Åja! Vi må jo ikke glemme at hun er litt rampete og… Og så legger de inn det første og beste de kommer på.

  Burde avsluttet her, men må få ut min frustasjon over boka: Zoey forteller om hvor pene alle er, og at hun skulle ønske hun var som dem, men samtidig, når hun beskriver sitt eget utseende beskriver hun det som om hun er verdens vakreste. Med høye kinnben, store øyne, fin hud osv… Hun beskriver seg selv flere ganger, og skryter av indianerslekta, og det eneste jeg klarer å tenke er: Javel! Jeg har skjønt at du er dritpen, og at du er fullstendig klar over det selv, du trenger ikke late som om du ikke vet det!

  Nei, æsj, utrolig latterlig bok. Jeg er fjorten år(ungdom, altså;P) og jeg har lest mye i mitt korte liv. Her kommer skrytinga mi: at jeg synes en vampyrbok er dårlig, sier nokså mye, for jeg tar de fleste bøker imot med åpne armer, og liker de fleste.

  Jeg kjenner flere som liker boka, men det er personer som ikke leser mye, og som ikke kan se konstrastene, de synes denne boka er bra, fordi de ikke har lest noe som er bedre, med bedre språk, som de kan se forskjellene med, og sammenlikne med.

  Så, kort oppsummert: Dårlig bok av forfattere som (det virker sånn hvertfall) har et enormt ønske om å bli unge igjen, og prøver å lage en «kul» og «ungdommelig» bok.

 38. knirk sier:

  Ha ha – bra kommentar! Du skriver godt Lina. Og akkurat den ene greia der glemte jeg å poengtere, bra du gjorde det. At hun misunner alle andre som er såååå pene og så er hun egentlig superpen selv, men vet det liksom ikke. Det er for teit.

 39. […] skrevet om disse stereotypiene i YA – litteratur tidligere (f.eks. når det gjaldt Cast sin House of Night), og de irriterer meg grenseløst.  Hvorfor har alltid de slemme rødt hår, kviser og er feite? […]

Post et svar