Abonner
Poster
Kommentarer

Jeg var på hytta i helgen og der fant jeg en bok jeg nok har snust på tidligere også, men aldri lest. Det er nobelprisvinneren Pär Lagerkvist sin bok Barabbas (1950). Lagerkvist fikk Nobelprisen i litteratur i 1951. Barabbas er fangen som folkemengden krever løslatt i stedet for Kristus i påsken i år 30. Pilatus foreslo at Jesus skulle løslates, men folket krevde å se Jesus på korset.

Lagerkvist har skrevet Barabbas sin fortelling og den begynner med Barabbas som står og ser Kristus dø på korset.

Tro? Ikke tro? De samme spørsmålene som utfordrer det moderne mennesket, plager også Barabbas. Var det en falsk mann han så dø på korset, eller er det sant det han hører? At mannen er Gud sønn? At han utfører mirakler? At han virkeliggjør budskapet : Å elske hverandre. Et fremmed budskap for en mann som Barabbas! Han undres, Barabbas, på samme måte som vi undres i dag. Selv om han var der, og vi er så langt unna, så er det de samme spørsmålene. Det er utrolig fascinerende. Å søke etter en Gud, å fornekte Gud – menneskets rotløshet – det er mesterlig skrevet av Lagerkvist.

Først og fremst er det en utrolig historie som bretter seg ut for leseren. Jeg kan høre bjellene til de spedalske i de mørke gatene i Jerusalem natterstid. Da våger de å komme fram, men bjellene varsler om deres tilstedeværeslse. Jeg kan se Den Fete, elskerinnen til Barabbas, jeg kan se gruvene der han er lenket sammen med Shakah i åresvis. Det er noe makabert, dystert og umenneskelig ved den samtiden Lagerkvist maler foran våre øyne. Boka er utrolig spennende – han skriver godt og med nerve. Han har ikke samme poetiske språk som Enquist har, men det er stor litteratur, ikke tvil om det.

Alle burde lese Barabbas, den falne mannen, den frikjente – det er utrolig fascinerende å lese Kristus sin historie fra en helt annen synsvinkel. Jeg leste forøvrig boka på svensk, det var fint.

Anbefales!

12 svar til “Barabbas – Pär Lagerkvist”

 1. bai sier:

  Ja, denne boka kan eg også anbefale! Ho er god.

 2. sesselja sier:

  Mens jeg synes boka var umåtelig kjedelig.

 3. Titta sier:

  Jeg likte den, men enda bedre likte jeg Lagerkvists løst sammenhengende kvartett Sibyllen/Ahasverus’ død, Pilgrimer på havet/Det hellige landet. Jeg benytter enhver given anledning til å anbefalle disse – som er fint oversatte til norsk, men enda nydeligere på svensk, dersom en uanstrengt leser svensk, da.

  Men det er bøker som krever klangbunn hos leseren for å fungere – eller formidling, tror jeg. Da jeg leste bøkene så jeg stadig vekk for meg filmscener i hodet mitt – vakre, poetiske, storslåtte, der indre og ytre dramatikk alternerer. Verket alluderer til bibelske historier, men også i stor grad gresk mytologi.

 4. Beate sier:

  Denne fikk jeg lyst til å lese. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg er litt fascinert av Israel og spesielt jesu tid (selv er jeg ikke kristen). Merkelig 🙂

 5. Julie sier:

  Nå ble jeg fristet til å lese denne! Den havner på ønskelista (som allerede er milevis lang). 🙂

 6. Janke sier:

  Notert! Takk skal du ha!

 7. å ja! – denne boken husker jeg som fantastisk – jeg kom tilfeldigvis over den og skjønte straks at det var en liten perle. Jeg husker spesielt godt det at Barabbas strevde med tanken om at Jesus døde i hans sted – at han på sett og vis levde på nåde. Sterkt.

  Historien fra en annan synsvinkel – for de som liker et annet perspektiv på de kjente religionshistoriene, kan jeg anbefale José Saramagos «Jesusevangeliet». Fascinerende lesning!

 8. knirk sier:

  Takk for tips – både om mer Lagerkvist og om Saramagos, den fikk jeg lyst til å lese.

 9. Sigrid sier:

  Nok en gang noterer jeg meg en bok du har anbefalt. Selv er jeg ikke kristen, men jeg synes religionshistorie er kjempespennende!

  Etter du kommentaren du la igjen hos meg gikk det opp for meg at jeg er utrolig dårlig på å kommentere her, selv om jeg stort sett leser hvert eneste innlegg med glede og begestring 🙂 Og det blir jo nesten for dumt å skryte av bloggen din bare i andres kommentarfelt og ikke ditt eget. Her må man bli flinkere..

 10. Solgunn sier:

  Hadde ikke hørt om boka før…men nå er den notert! Fikk kjempelyst til å lese den, takk takk 🙂

 11. […] Barabbas (Lagerkvist 1950): Først og fremst er det en utrolig historie som bretter seg ut for leseren. Jeg kan høre bjellene til de spedalske i de mørke gatene i Jerusalem natterstid. Da våger de å komme fram, men bjellene varsler om deres tilstedeværeslse. Jeg kan se Den Fete, elskerinnen til Barabbas, jeg kan se gruvene der han er lenket sammen med Shakah i åresvis. Det er noe makabert, dystert og umenneskelig ved den samtiden Lagerkvist maler foran våre øyne. Boka er utrolig spennende – han skriver godt og med nerve. […]

 12. […] på måker etter å ha lest boka.  En annen stor leseropplevelse er Pär Lagerkvist sin roman Barabbas (1950) som forteller om livet til Barabbas, tyven som blir benådet på bekostning av […]

Post et svar