Abonner
Poster
Kommentarer

Du

Du er en novellesamling og debuten til Thomas J.R. Marthinsen.

Jeg leser ikke noveller. Jeg forstår ikke noveller. Noveller er ofte veldig kjedelig. Jeg har mange fordommer når det gjelder noveller. Derfor har jeg ventet litt lenge med å lese Du av Marthinsen. Jeg fikk den i hånda, har visst om boka lenge, men den ble liggende i bokhylla og vente. Jeg leste en annen blogger som skrev at det som var så fint med noveller, er at du kan lese en om dagen. Ha den ved siden av romanen du leser. Det var lurt! Jeg fant ut at hvis jeg leser en novelle om dagen så blir det akkurat en måneds lesing av Du. Perfekt!

Jeg elsker å bli overraska! Thomas J.R. Marthinsen ser ut som en snill og ufarlig tenåringsgutt, men er en djevel i forkledning. Han skriver tett og med kraft. Det er nært, veldig nært. Det å skrive en hel bok i ‘du’ form synes jeg er interessant. I stedet for å skrive «Jeg står bøyd over noen utstilte gressklippere i kjelleren på kjøpesenteret» eller «Karl-Ove står bøyd over noen utstilte gressklippere i kjelleren på kjøpesenteret», så blir det «Du står bøyd over noen utstilte gressklippere i kjelleren på kjøpesenteret, Karl Ove, og jeg ser at du begynner å miste håret.» (s. 139). Det gjør noe med grepet på teksten og nærheten til innholdet. Noen ganger, eller ganske ofte egentlig, blir det ubehagelig. Det blir litt stalker nært. Hvordan kan man vite så mye om et annet menneske? Du er sånn og sånn, du gjør sånn og sånn. Jeg tenker noen ganger at fortelleren er gal. Han dikter opp andres liv.  Lager fantasier som er ubehagelige for den andre.  Men samtidig så er det jo mulig å være en allvitende forteller som forteller i du-form.

Men altså, jeg liker denne boka utrolig godt! Jeg synes hans skriver så fint. Det er mye varme i tekstene, det er mye humor (det liker jeg), det er mye menneskekunnskap og god timing. Det er ikke språklig jåleri og luftige floskler, men historier fortalt direkte og likefrem. Det er så fine slutter i de fleste av fortellingene. De henger i lufta som små bobler som flyter avgårde.

Jeg leste alle på to dager. Vil du vite hvilke jeg likte best? (å! Det er en fin ting med noveller – du kan trekke fram favoritter! Det er jo ikke helt vanlig med romaner: Vil du vite hvilke yndlingskaptiler jeg har?) Jo, de jeg likte best var Drittsekk, Bjørneboe, Spiritisme, Skyss, Sommerjobb, Frøken, Jakka, Knappen, Nabo, Du kommer hjem og Så dette var ditt liv. Oj – det var mange.

Jepp. Da er det bare å vente på mer fra Thomas J.R. Marthinsen. Jeg er klar. Og gjerne noveller.

På torsdag er han på Litteratur på Mono, debutantkveld.

9 svar til “Du”

 1. Titta sier:

  For en leselyststimulerende omtale! Martinsen er notert.

  Og hvis du ikke har lest Raymond Carver, kunne du kanskje teste ham mens du venter på ny Martinsen 😉

 2. Beate sier:

  Dette var kjempegodt skrevet, Knirk! 🙂 Ville bare si det.

 3. StineMa sier:

  Åh, noveller kan være små herlige skatter, og hvis jeg får lov til å anbefale deg to novellesamlinger så håper jeg du har lyst til å lese «Ambulanse» av Johan Harstad og «Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket» av Lena Niemi 🙂

 4. bai sier:

  Eg kunne ikkje vore meir einig. Du er ei svært god novellesamling. Eg prøvde å lese ho sakte, slik at ho skulle vare lenger. Det er det fine med noveller.

 5. Oda sier:

  Jeg har akkurat de samme fordommene som deg når det gjelder noveller. Men har etterhvert skjønt at jeg går glipp av mye bra ved å utelukke dem. Har likevel vært vanskelig å komme igang med novellelesing. Men lurer på om jeg skal prøve meg på denne etterhvert! Takk for fin anmeldelse =)

 6. knirk sier:

  Takk for mange gode novelltips. Jeg skal vurdere å lese flere noveller. :o)

 7. kasiopeiia sier:

  Åh, denne gleder jeg meg til å lese!
  Tiden er virkelig kommet for å gå til anskaffelse av et par novellesamlinger for min del 🙂

 8. Thomas sier:

  Knirk! Tusen hjertelig takk for gode ord! Hvis jeg må få si det, så føler jeg meg truffet. Kult lest!

 9. […] norske debutant i 2010: Du av Thomas J.R Marthinsen : “Han skriver tett og med kraft. Det er nært, veldig nært. Det […]

Post et svar