Abonner
Poster
Kommentarer

Pels, vår og faktafeil

hesten min i sommerpels

Hesten min har begynt å slippe pels. Det skjedde for to uker siden – han begynte å røyte da det var minus 20 kalde ute. Jeg så strengt på ham og ba han vente, men sånt er visst bestemt av lyset, ikke temperatur. Går det an å lime på pels som faller? Han må jo ikke fryse. Det gjelder å ikke børste når han røyter i kulda. Han står ute hele dagen og stallen er ikke oppvarmet. Kanskje jeg skal ta på han en pysj?

I dag var det greit, det er jo mildere. Hesten er rød, men han slipper alltid hvit pels først. Lange hvite hår som blir til baller av pels. Det er et vårtegn. Sammen med kjøttmeisen som sang så tappert i dag. Og det faktum at det er 1. mars i morgen. Sønnen min på 10 og jeg deler opp året etter kalenderen. Desember, januar og februar er vinter. Mars, april og mai er vår. Det er en fin inndeling som gjør at våren begynner i morgen.

Jeg kan litt av hvert om hester egentlig. Karin skrev et blogginnlegg om hvorvidt vi synes faktafeil er irriterende i bøker. Da jeg leste Sansoms Mørk ild for ikke lenge siden, så reagerte jeg på måten han skrev om hester. Hovedpersonen hadde nemlig en hest han var nært knyttet til. De red gjennom London på kryss og tvers i timesvis. Av og til skvatt hesten hans fordi uforutsette hendelser oppsto. Da skrek hesten hans alltid. Den skrek. Hester skriker jo ikke. Hvis de blir skremt så er det kun en ting som gjelder. De løper. De er fluktdyr, de er på menyen til så mange rovdyr og har ikke tid til å stå og skrike hvis de blir angrepet. Det ligger i hestens natur å flykte når de blir skremt. De skriker aldri. Det nærmeste er kanskje kåte hingster – de kan lage en lyd som ligner et slags skrik.

Mannen min (dyrlege) leste akkurat en bok (George R.R Martin: A game of thrones) hvor ulvetispa var død og ungene var nyfødte og levde enda. Det var snø og kaldt, og maggoten hadde begynt å gnaske på mora. Spyfluelarver klekker visst ikke i kulda, og hvis de hadde klekket inne i tispa tar det uansett så mange dager at valpene hadde vært døde. Eller noe sånt.

Vi diskuterte hvorvidt dette ødelegger kvaliteten på boka, og ble enige om at hvis det ikke er for mye går det bra. Det hakker bare litt. Sansom klarte seg fint selv om hesten hans skrek opp til flere ganger. Hvis det er gjennomgående i en bok, eller opplevelsen av boka allerede er på vippen, så kan det være ødeleggende for opplevelsen av å lese.

Så faktaene må være i orden.

Uansett – rideturen i dag rommet et løfte. Det lå i lufta. Det handlet om at jeg snart skal slippe å fryse. At jeg snart kan måke enda mer pels av hesten min. At fuglene har begynt å stille stemmebåndene i riktig leie. At det kommer til å dryppe, at humøret mitt blir løftet og at fregnene strutter på nesa mi. Da skal vi skal gallopere gjennom vårslaps oppover i skogen. Uten faktafeil.

11 svar til “Pels, vår og faktafeil”

 1. Er enig i at litt faktafeil i bøker kan aksepteres, men det er en hårfin grense på når dette forstyrrer så mye at lesegleden forsvinner.

  Vårtegnet ditt venter jeg også på, men gleder meg ikke. Med to hunder som røyter, er det det samme som et hus som ikke ser ut. Og med vårsol som strømmer inn gjennom vinduene……

 2. heklehatt sier:

  nydelig innlegg, knirk! jeg kjenner varmen fra hesten, blodet som banker, fuglene, grønne spirer gjennom snøen …

 3. eduanna sier:

  Bra innlegg 🙂

 4. drengen sier:

  Herlig innlegg og for en nydelig hest!

  Enig i at faktafeil i bøker kan tolereres men det kommer litt an på hva slags feil..

  Våren er tydelig i anmarsj, her er det tre hunder som har begynt å røyte. Det blir noen «hårdotter» av det siden alle er av den langhårete typen. Heldigvis har både bonden og meg et avslappet forhold til støv og hundehår…

 5. Ann Helen sier:

  Jeg føyer meg til rekken her. Nydelig skildret!

 6. knirk sier:

  Min kritiske mann sier tørt: Fugler har ikke stemmebånd. Ja ja – så var det faktafeil da! For f…..

 7. Solgunn sier:

  Tenk at våren begynner i morgen! Herlig! Vi har nå 22 minusgrader, men jeg er enig med deg, våren starter 1. mars 🙂

 8. Men vi er jo alle enige i at små og få ff er lov. Det irriterte ikke meg ihvertfall, jeg likte det jeg leste. Og var det ikke småfuglene du mente? De hadde nok hatt veldig små stemmebånd, hvis de hadde hatt…. 😀

 9. StineMa sier:

  SV: Det er ingenting å lure på! Bare å bestille den 😉

 10. Vibeke sier:

  Jeg er enig med resten, veldig fint innlegg 🙂
  Kos deg i vårsola!

 11. anita sier:

  Jeg leser det jeg kommer over av Arto Paasilinna for tiden. Han er morsom, ettertenksom, litt klok og ganske underholdende, MEN han tuller noe voldsomt med fakta. Det driver tankene mine langt unna boka og handlingen, og stemningen blir helt ødelagt. Så for meg er dette problematisk. Snev av Asberger?

Post et svar