Abonner
Poster
Kommentarer

La den rette komme inn

Johan Ajvide Lindqvist har skrevet en bok om mord, vampyrer og en ensom gutt som finner veien inn i mysteriets mørkeste indre. Boka, La den rette komme inn, har vært en bestselger, og filmen kom i fjor. Den fikk gode anmeldelser.

Året er 1981. Livet i Stockholm-forstaden Blackeberg er som vanlig. Folk lever sine hverdagsliv og driver med sitt. Så rykkes tingene ut av sine vante baner. En tenåringsgutt blir finnet drept. Halsen er skåret over, og liket er tømt for blod. Ryktene om et ritualmord sprer seg. Innbyggerne lammes av frykt, men 12 år gamel Oskar fascineres av det bestialske mordet. Uten å være klar over det blir han etter hvert dratt inn i mysteriets mørke sentrum. (fra bokas bakside).

Jeg vet et ord som dekker min opplevelse av denne boka: Ekkel. Noe av det er bra ekkel; en type spennende gru som får deg til å se deg over skulderen når du sitter og leser. Men en annen type er ekkel som jeg ikke liker ekkel; mye splætter (blod, gørr, slim, monstre som spiser mennesker), men også pedofil zombie som jakter på den unge vampyrjenta som er 12 år i kroppen, men eldre i liv. Jeg liker ikke all kjønnsfikseringen på de unge hovedpersonene.  Jeg skulle ønske de var eldre.

Boka er spennende i begynnelsen når plottet legges opp. Senere blir historien mer platt og lite raffinert. Jeg blir aldri overrasket rent plottmessig, og jeg synes ikke forfatteren får fram et fint vennskap mellom jenta og gutten. Det gjør visst filmen, har jeg hørt. Men – absolutt, det er bra ting med boka også. Lindqvist har en del gode beskrivelser, blant annet om hvordan tørsten etter blod arter seg hos en vampyr. Han klarer å gjøre noen scener svært spennende og det er mange fine karakterskikkelser med. Boka gikk unna, 500 sider på et par dager – den er lett å lese.

Jeg er jo ingen krimleser, men hadde håpet på et litt kult vampyrdrama, men nei…. mest ekkelt. Jeg fant ikke helt den såre undertonen som boka sies å ha.

Under stjernene hadde en helt annen opplevelse av boka og den kan du lese om her.  Bai likte den også bedre enn meg, og det kan du lese om her.

11 svar til “La den rette komme inn”

 1. Lothiane sier:

  Interessant å lese din opplevelse av boka! Tror din oppfatning minner mer om den Beates rasteplass hadde, hun var ikke spesielt glad i denne. 🙂

 2. Solgunn sier:

  Jeg leste Menneskehavn av samme forfatter for en stund siden. Jeg syns den var ALT for skummel for meg, selv om den var veldig bra skrevet. Bestemte meg derfor for at jeg ikke skulle lese La den rette komme inn, — ekkelt ekkelt. Men filmen lot jeg meg overtale til å se, og den var god så lenge jeg ble advart mot de ekleste scenene.

 3. Midifila sier:

  Eg har ikkje lese boka, men likte filmen veldig godt!

 4. Groskro sier:

  Jeg har også lest denne boka, og jeg elsker krim og trodde derfor jeg skulle like den. Men nei, denne ble for ekkel, og i tillegg er visst ikke bøker med vampyrer helt min greie heller.

 5. KariE sier:

  Jeg gav opp boka. Jeg er ikke laget for slikt stoff! 🙂 Men filmen gikk altså bra.

 6. knirk sier:

  Jeg skal snart se filmen. Vi får se om opplevelsen blir bedre…

 7. Jeg har sett filmen, men orket ikke lese boka. Både mobbingen og det ekle som skjedde ble for mye i en bok, syntes jeg. Merkelig nok orket jeg det på film. Nydelig film, på sitt merkelige vis.

 8. Ladybug sier:

  Jeg har fundert litt på om denne boken er noe for meg, men etter å ha lest din anmeldelse så heller jeg mot nei(det ekle hørtes litt for ekkelt ut).

 9. bai sier:

  Eg likte ho betre enn deg, ja. Heilt sant!

 10. Margrethe sier:

  Jeg tror jeg har sett filmen til boka, men ble heller ikke imponert. Det ble for mye gørr og gugg. 🙂

 11. […] den rette komme inn: Jeg leste boka i fjor, og var sånn måtelig begeistra. Det samme gjelder filmen. Jeg klarer ikke å se forbi det […]

Post et svar