Abonner
Poster
Kommentarer

Knirk blogger om Obama

Obama har reist og Knirk har tenkt til å gå ut over sitt mandat som litterær blogger (selvpålagt mandat) og blogge om Obamas besøk i Oslo. Knirk fulgte nemlig besøket svært nøye, både rent fysisk (vinke, vinke) og på tv. Knirk har stor tro på Obama og hun elsker Will Smith. Derfor har det vært noen fine dager med mange høydepunkt.

Knirk jobber som forteller og er derfor opptatt av å kunne forføre sine lyttere. Hun synes det er interessant hvordan hele Obamabesøket blir presentert som et fint, lite eventyr som luller alle inn i eventyrland, og historien er klassisk bygget opp etter Aristoteles definisjon av en fortelling med en start (ankomst Gardermoen en grå og mørk morgen – Obama smiler!), et høydepunkt (talen) og en avslutning (bye bye Norway – takk for gjestfriheten osv. ) og snipp snapp snute så var eventyret ute og hele Norge er lykkelige ever after.
Knirk har nå tenkt til å dele med dere de stedene under besøket hvor det knirket og skurret. Steder der boblen kunne ha sprukket enten pga. ting som går galt eller pga at publikum gjennomskuer boblen – eller bare steder som er litt flaue:

Er dere klare? Okei, here we go:

 • Pressekonferanse med artistene som skal med på konserten samme kveld. Dagsavisen sitt kritiske spørsmål til han countrysangeren ble ignorert, latterliggjort og ikke fulgt opp av Anne Lindmo (pusse, pusse overflate).
 • Will Smith fortalte samme historie (om ørene sine, lenge siden jeg har vært så nervøs foran et kamera på lenge) tre/fire ganger i forskjellige settinger (konserten, Skavlan, pressekonferansen) – sterkt regissert eller i hvert fall lettvint å bruke samme historie flere ganger. Det samme gjaldt Speldings historie om filolin/cello i oppveksten.
 • Intervjuet med Obama. Det ble gjort mye oppstuss rundt at ekteparet Smith var de eneste som fikk intervjue Obama. Intervjuet ble hypet veldig opp. La noen av dere merke til hvor langt det intervjuet egentlig var? Det var to spørsmål: Hva Obama mente med ‘expanding your moral imagination’ og hvilken innflytelse Michelle har på hans politikk. Det var det. Men av en eller annen grunn blir intervjuet presentert på en måte at vi nærmest ikke stusser over at hele greia er vel på …tja…2 minutter? Maks. Det virket da mye lenger (yes, of course, det var jo det som var meningen).
 • Sønnen til Will Smith så da ikke særlig glad ut for å være med på scenen? (neida, det kan vel ikke jeg vite)
 • Når Geir Lundestad lente seg over den stakkars reporteren da Obama var reist og sa med dirrende harme og selvforherligelse (vi hadde rett!) at besøket hadde vært så vellykket at noen i norsk presse burde tenkt seg om både en og to ganger før de forhåndsdømte (eh…skal ikke pressen stille spørsmål og være kritiske? Det er jo på en måte nettopp det de ikke har vært ved Obamas besøk).

 Tja…dette var Knirk sine subjektive opplevelser – det er sikkert flere!

Knirk har også lyst til å dele med dere høydepunktene – da hun følte at vi delte noe ekte sammen:

 • Talen til Obama
 • Da Michelle børstet jakka til Obama
 • Da Donna Summer lente seg mot Will Smith under pressekonferansen da Rybak snakket, smilte og hvisket «he’s so cute» (om Rybak altså…det var tydelig å se hun sa det)
 • Wyclef Jean sin fantastiske opptreden

Og egentlig var det bare fint at Rybak mista fela og at det lød litt surt, ja – da viste Askeladden litt muskler og vi skjønte at det finnes en ekte virkelighet under glamouren og eventyret om Obamas besøk i Norge.

Ett svar til “Knirk blogger om Obama”

 1. akeleiedamen sier:

  jeg sier ja takk til at Knirk knirker om andre saker også! Veldig interessant å lese om dine observasjoner, jeg fikk særdeles lite med meg både fysisk og via media. Men på nyhetene hadde de direkteoverføring fra da han takket for maten. FOr meg var det et glimt av ekthet- en smule animert (?) Obama, som litt mer skjødesløst enn han pleier sa noen bevingede ord og ga en skål for Alfred Nobel. Mye kan sies om denne fredsprisen og showet som må ha overflaten blank… Jeg er fortsatt veldig glad i Obama….Men presidentskapet tynger hans skuldre, han har fått et strammere kjeveparti, for å si det slik. Takk for innblikket!

Post et svar