Abonner
Poster
Kommentarer

Blekkhjerte

Først et hjertesukk: Det irriterer meg at forsida på boka er hentet fra filmen Blekkhjerte. Det er et kjipt salgstriks som svekker bokas egenverdi. Film gjør seg best på film, og ikke som omslag på en bok!

Blekkhjerte har vært vår høytlesningsbok de siste ukene hjemme hos oss. Jeg og gutta (7 og 10 år) har lest oss gjennom 550 sider Blekkhjerte som er første bok i en trilogi skrevet av tyske Cornelia Funke. Jeg kan jo si med en gang at jeg aldri har lest noe høyt som har fenget til de grader som Blekkhjerte har gjort. Gutta mine har vært fullstendig hekta.

Styrken i denne boka er plottet. Det ligger en utrolig kul idè i bunnen; å kunne lese høyt så godt at du leser figurene ut av boka. Og det er jo dumt når man leser fram fæle skurker! En annen styrke i boka er karakterene. Feige og egoistiske Støvfinger og den asosiale bokelskeren Elinor er mine desidert favoritter, mens begge gutta mine holder en knapp på Farid, eks-røver og god til å snike seg rundt i mørket. Det er fargerike, rare, morsomme karakterer, som ikke lider av den klassiske helt/skurk (snill/slem)syken som fantasygenren ofte lider av.

En bedre forside?

Bokas svakhet synes jeg er språket til Funke. Hun strør om seg med metaforer (eller hva det heter) og det blir til tider litt voldsomt. Jeg burde spart på noen eksempler, men har bare ett: Stemmen hennes var borte som et klesplagg hun hadde sluttet å bruke (s. 503). Det er veldig mye i boka som er som ett eller annet. Nesten på hver side. Og det funker ikke alltid like bra.

Nå skal det sies at gutta mine ELSKER Blekkhjerte, og at jeg også likte boka svært godt. Derfor må vi få lov til å anbefale boka til alle dere bokormer der ute. Jeg tror ikke boka hadde funket som bok til meg alene – men som høytlesningsbok er den utrolig god.

Vi skal lese nummer to nå. Det blir fortsatt høytlesning, boka er alt for avansert for mine gutter å lese selv. Andre på samme alder klarer det fint, f.eks. hos Janke.

Takk til Janke for tips! Blekkhjerte anbefales varmt!

8 svar til “Blekkhjerte”

 1. Mettemor sier:

  Ja!!! Blekkhjertet. For et tips. Jeg tenker med gru på hva vi skal lese når Harry Potter begynner å nærme seg slutten. (Vi er snart ferdig med bok seks.) Det kommer til å bli en sorg så stor når «det er over». Men Blekkhjertet ser ut til å kunne bli neste prosjekt. Jeg hadde egentlig tenkt på de tre bøkene til Sigbjørn Mostu. Har dere lest dem?

 2. Janke sier:

  Flott at gutta dine liker boka!
  Jeg er enig når det gjelder metaforene – selvom de slo veldig godt an hos datteren min. Triologien ble litt langdryg for henne, så hun stoppet halvveis i toeren. Og hun har grått fordi jeg ikke vil fortelle om Støvfinger dør eller ikke. Nå leser hun Den onde greven. I følge hun er det helt fantastisk .-)

 3. knirk sier:

  Mettemor – Jeg har ikke lest Sigbjørn Mostu. Av en eller annen grunn har jeg ikke lyst til å lese de bøkene. Aner ikke hvorfor. Leser du Harry Potter høyt? Omg. Det er litt av en oppgave.

  Janke – Den onde greven? Hvem har skrevet den?
  Vi har begynt på Blekkblod nå – lover godt. Støvfinger har akkurat blitt lest hjem av Orfeus.

 4. […] Beste leseropplevelse med barn: Blekkhjerte av Cornelia Funke […]

 5. […] Filmatiseringen av fantastiske Blekkhjerte er et makkverk spør du meg. Dårlig karakterarbeid (Mortola og Farid – omg – det går ikke an), dårlig manus og alt for dårlig tid gjør at dette bare er tull. Jeg tror man har mer ut av filmen hvis man ikke har lest bøkene før og bærer i seg Funkes fantastiske univers. […]

 6. Marte sier:

  Jeg har lest de 2 første bøkene og nå er jeg i bok nummer 3
  🙂 Skikkelig spennende bøker,men jeg må si det skjer fæle ting hele tia. tør nesten ikke lese videre jeg.
  til Mettemor.
  Jeg har lest de 3 bøkene til Sigbjørn Mostu. skikkelig bra bøker. veldig spennende slutter i bøkene. som om du bare MÅ begynne på neste bok ^^

 7. […] i Grimms eventyr. Da var det strake veien til biblioteket – jeg er stor fan av Grimm. Funke har jeg lest før, så jeg var full av forhåpninger. Og den verden vi stuper inn i gjennom Reckless er helt […]

 8. Hanne sier:

  liker guttene dine! heier på Farid jeg og, elsker sånne far sønn greier.
  hvis jeg fikk bestemme skulle støvfinger og Farid være hovedpersonene

Post et svar