Abonner
Poster
Kommentarer

Margjit Hjukse

blomstI Sauherad i Telemark bodde ei jente som het Margjit på gården Hjukse. En dag var hun på vei til kirka, men så langt kom hun ikke. Ut av skogen kom selveste Bergekongen og tok henne med inn i berget. Der ble hun skjenket vin og sovnet. Da hun våknet satt 13 småpiker klare for å pynte henne til bryllup. Margjit giftet seg så med Bergekongen og de fikk mange barn. Etter ni år i berget ble lengselen til Hjukse gård stor. Hun fikk lov av Bergekongen å reise hjem på visitt. Hjemme på gården traff hun foreldrene sine igjen og stor var gjensynsgleden. Utpå kvelden kom Bergekongen inn og krevde at hun ble med tilbake. Så forsvant Margjit i berget igjen og kom aldri mer ut.

Dette er et gammelt sagn fra Telemark som også balladen ‘Margit Hjukse’ omhandler. Jeg var så heldig å få høre Astrid Holtskog fra Sauherad fortelle denne historien på Fortellerscenen i går kveld. Astrid er en ekte tradisjonsbærer, hun hørte fortellingen fortalt av sine besteforeldre. Det gjorde det hele ekstra spesielt.  Hun sang også balladen. Den kan du høre Arve Moen Bergset synge her – så utrolig vakkert:

9 svar til “Margjit Hjukse”

 1. Lille søster sier:

  Har alltid likt den folkevisa. Og bergtakingsmotivet er utrolig rikt og inspirerende. I hvert fall har det inspirert meg i skrivingen.

 2. Groskro sier:

  Så fin den balladen er! Og så fint Arve Moen Bergset synger 🙂

 3. knirk sier:

  Ja, ikke sant?
  Jeg har sittet og hørt på Arve Moen Bergset på Youtube i hele dag…

 4. Mettemor sier:

  Svarer her også, jeg:

  Jeg ønsker meg fortellinger, Knirk. Mange! Strikke på bestilling? Hoi, hoi. Så lite som jeg strikker så tror jeg det går litt dårlig. Men jeg tar forespørselen som en kompliment, du. 😀

 5. predikeren sier:

  Hei,
  Det er bare vakkert!
  Flott at noen holder fortellingstradisjonen i hevd!
  Sagnet om Margjit Hjukse faller sammen med flere «bergtatt» eventyr. Her er det mange varianter, og jeg tror temaet forståes dypt i vår psyke, samtidig som det formidler gamle «sannheter». Slik jeg nevner det i «Berget det blå.»

 6. vaarloek sier:

  åh. ja, dette minner meg om andreklassen, folkemusikkdelen av musikkhistoriepensumet og Gåte. folkevisekonsert. musikalske good times. fyfan.

 7. Sveinung sier:

  Hey, kjære blogger, du failer.

  «Han leidde inn stolt Margjit med glede og gråt, så sette han henne i sin mo’ers stol.»
  Mora er død, og faren vil at ho skal være ny bondekjerring eller noe sånt.

  Ja.

 8. Alexander AkA http://bjarntleifwow.blogspot.com/ sier:

  Dette er bra, men har en oppgave, kan noen hjelpe meg? Skal skrive en fortsetelse på den :/ , noen som vill hjelpe meg?

 9. […] slik at det finnes et gammelt sagn om en Margjit Hjuske fra Sauherad (se mer og hør vakker musikk her) som blir «bergtatt». Kan det hende at Ibsen har hørt om dette sagnet og brukt hennes […]

Post et svar