Abonner
Poster
Kommentarer

Magda

BergljotFjerde bok: Hvorfor jeg har plukket ut denne boka er egentlig litt rart. Jeg leste om forfatteren på nettet og der kom jeg over boka som altså heter Magda.

Magda.

Jeg fikk det for meg at jeg ville lese den. Satt meg i bilen, dro avgårde og kjøpte den. Jada, det gjorde jeg. Jeg likte nemlig tittelen. Jeg ble nysgjerrig på Magda.

Magda er Bergljot K. Nordals debutroman, den kom ut på Tiden forlag denne høsten. Den handler om en gammel dame (mange skriver om gamle damer for tiden – det er fint) som har mistet mannen sin. Jeg er i tvil om hvor mye hun sørger faktisk, noen ganger tenker jeg at hun sørger dypt, andre ganger virker det som om hun er mer forvirret enn trist. Uansett ligger den delen av historien jeg finner mest interessant i Magda sitt forhold til datteren og ikke minst sønnen Truls som bor i Berlin.

Vi forstår raskt at familien er Indremisjon og at sønnen er homofil. Her er duket for konflikter. Ikke støyende og konfronterende konflikter, men lavmælte erindringer fra Magda. Det som er litt fint er at selv om minnene hennes er lavmælte så er ikke Magda i nuet spesielt lavmælt. Jeg går etterhvert og venter på at hun skal bokse noen i magen mens jeg leser. Hun har nemlig nye joggesko og freshe bukser. Det har hun venta lenge på tror jeg.

Boka er fin. Den er fin og varm og forteller om ei dame som jamen har stått støtt i de viktige sakene i livet, virker det som. At de vågar å gjere sonen min så uviktig! Det er sjeldent en setning slår knockout på meg, men denne gjør det (s. 124). Den setninger oppsummerer boka for meg, og er en utrolig sterk setning som lyser rasende i neonrødt. Magda er krutt.

Jeg synes Nordal skriver veldig fint. Det er en fin fortelling, jeg synes kanskje slutten er litt fomlete – det er en balanse mellom hva som skal fortelles og hva vi skal gjette oss til, som kanskje er litt klumsete. Men jeg merker det bare fordi hun ikke klumser til noe annet. Hun virker som en trygg forteller, Bergljot K. Nordal, og jeg liker den første boka hennes veldig godt. Anbefales!

4 svar til “Magda”

  1. Tehme Melck sier:

    Interessant. Jeg hadde ikke hørt om hverken boka eller forfatteren, men ble nysgjerrig. Kanskje fordi navnet Magda betyr noe for meg.

  2. Visste du at forfatteren blogger også? På http://ballansering.blogspot.com/

  3. Janke sier:

    Takk Knirk, denne vil jeg lese.

  4. bai sier:

    Det er alltid så spennande å høyre om debutantane – det er tilsynelatande veldig mange av dei, og eg har lyst til å få meg alt, noko eg ikkje gjer. Men denne må prioriterast.

Post et svar