Abonner
Poster
Kommentarer

Genesis

Forfatteren: Bernard Beckett

Forfatteren: Bernard Beckett

Da er turen kommet til at Knirk skal være med på Bokbloggturnè. Boka heter Genesis, er skrevet av Bernard Beckett.  I går omtalte Nekiam boka, og i morgen kan du lese hva Predikeren synes om den.  

Denne boka kan jeg si fire ting om:

 

– Den er tidvis spennende

– Den er tidvis kjedelig

– Den gjør meg sinna

– Den får meg til å føle meg dum

For å ta det siste først; jeg skjønner ikke denne boka jeg! Jeg gjør virkelig ikke det. Jeg forstår ikke hva som skjer til slutt. Rett og slett. Mest blir jeg muggen og forbanna.  Å lese en bok som ikke forstår er frustrerende. Altså; det er selvsagt mye man ikke forstår i bøker; ting som bare skal anes, ting som ligger mellom linjene. Men dette er annerledes. Jeg forstår ikke selve det grunnleggende plottet som rulles opp på de siste sidene. Der anmelderne sier ”aha!” og jubler over forfatterens genialitet. Jeg føler meg dum.

Når det er sagt så kan jeg jo si at jeg er en narrativ slave. Jeg må ha fortellingen. Jeg har ofte vanskeligheter med å forstå andre litterære genre. Genesis er en filosofisk roman som har mye årsak-virkning tenkning. Jeg er dårlig på det. Jeg forstår for eksempel sjeldent plottet i krimromaner. Jeg er skikkelig dårlig på sånt. Så det må med i betraktningen.

genesisMen når alt dette er sagt, så har jeg lyst til å komme med noen ting jeg tross alt likte med boka: Jeg likte godt formen; intervjuet mellom eksaminator og ’studenten’. Jeg likte historien til Adam. Jeg likte scenene ute ved havet hvor Adam redder jenta. Jeg likte det som skjedde mellom Adam og Art – jeg synes det var spennende å være med på tankeeksperimentet: Hvis man bare har en maskin å forholde seg til og denne maskinen ter seg som et menneske; begynner man da å forholde seg til maskinen som et menneske? Det var en fascinerende tanke.

Om boka anbefales? For spesielt interesserte. Jeg hadde gitt opp etter fem sider da jeg var ungdom – men jeg tror nok det er en del ungdom og voksne som kan ha glede av den. Særlig de som liker science fiction, tankesprang og spring, de som liker å tenke kloke tanker og vanskelige tanker og de som liker å tenke ”hva hvis……” ”hva hvis…..” ”hva hvis….” knyttet til mennesker, teknologi og rare framtidsscenarioer.

Jeg kan også nevne at Herr Knirk leste boka etter at jeg hadde gjort det, og han likte den veldig godt.

Du kan også lese om boka på Facebook hvor den diskuteres, blant annet hvorvidt boka bør regnes som en ungdoms- eller voksenbok. Hvis du kan gi et godt svar på hva forskjellen på ungdoms- og voksen litteratur er så bør du sende svaret ditt til tekst@cappelendamm.no og bli med i trekningen av mange fine bøker – alle høstens nyheter.

Har du lyst til å være med på neste bokbloggturné som Cappelen Damm arrangerer så gå hit for å sende en melding om det.

Post et svar