Abonner
Poster
Kommentarer

Barsakh

barsakhTredjemann ut; Simon Stranger med Barsakh.

Hvordan sier man egentlig Simon Stranger? Rett fram eller mer Saimen Streinsjer med amerikansk mystisk vri?

Jeg hadde bestilt Mnem, men fikk levert Barsakh i stedet. Greit nok. Jeg satte i gang og forsto raskt at dette er en ungdomsbok. Egentlig er det utrolig lite viktig om en bok er en voksenbok eller en ungdomsbok. Saken er om boka har noe å fortelle meg, Knirk. Og det har den.

Emilie er 15 år og på ferie på Gran Canaria. På en joggetur finner hun en båt med 16 flyktninger, mer døde enn levende, som er på vei inn mot øya etter mer enn 20 dager over åpent hav. Framst i båten sitter Samuel som er 18 år.

Jeg begynner å lese. Jeg tenker; jaha, dette er en ungdomsbok. Det er jo ikke det prosjektet mitt går ut på, men la gå – den virker lettlest.

Jeg leser. Mannen min sier det er frokost.

Vent litt.

Jeg leser videre. De kryper innover meg. Menneskene.

Det ble ingen frokost.

Det som begynner som en handlingsmettet og bra bok, blir en knyttneve virkelighet som slår godt. Det er høy puls og mye menneske i boka. Tema ‘båtflyktninger’ står plutselig lys levende foran meg. Samuel. Souleymane. Esowa.

De som dør ombord får noen utrolige vakre ettermæler av Stranger i det de blir lempet over bord og synker ned i dypet på ukjent hav.

Det er skrevet uten mye dramatikk, men det er en nerve i språket og i handlingen som pisker meg videre.

Det er balanse. Historien balanserer mellom verdighet og uverdighet, mellom de og oss, mellom mat og ikke mat. Helt bokstavelig. Kontrastene er enorme.

Emilie er råsterk. Hun har kontroll – både over seg selv, og over situasjonen da hun finner flyktningene.

Jeg må bare si som jeg sa om Persepolis; dette bør alle lese. Gammel og ung.

Jorid har også blogget om boka.

Jeg får bestille Mnem på nettet. Jeg vil lese mer av Mr. Stranger in the night.

14 svar til “Barsakh”

 1. Solgunn sier:

  Virker som en sterk bok, må nok lese den. Takk for tipset.

 2. Marianne sier:

  Simon er bra! Jeg må også lese denne etterhvert! Jeg har også lurt på uttalen, men antar at det er norsk uttale. Hadde en gang en kollega med samme etternavn, og etter at han hadde registrert seg på feks Amazon så fikk han alltid hilsenen «Hello Stranger» øverst i hjørnet når han skulle handle ting, hehe.

 3. heklehatt sier:

  knirk, jeg er imponert over leseprosjektet ditt – du raser fremover! og boka hørtes bra ut. Jeg er nysgjerrig på denne Stranger (tror det uttales rett frem, som i sanger) – vi konfirmerte oss sammen i sin tid(!), men det var 110 konfirmanter, så jeg ble ikke kjent med ham. Skulle ønske jeg var blitt det. Han virker som en spennende fyr. Skal sannelig kjøpe meg Mnem neste gang jeg kommer over den:-)

 4. Janke sier:

  Fantastisk – denne skal jeg lese. Stranger er Kongen – Mnem er himmelen!!

 5. knirk sier:

  Heklehatt; de bøkene jeg har lest i det siste er veldig tynne og ganske lettleste. Barsakh leste jeg en morgen i senga. Så fint!

 6. Unge Dreierstad sier:

  heii 😛 tenkte at jeg skulle skrive opp den anbefalte boka her, så ser du det fort. Den heter «Vann til elefantene» og er skrevet av Sara Gruen 🙂
  Bare si ifra neste gang du er sjåfør, så tar jeg eller mamma den med på øvelsen 😀

 7. knirk sier:

  Takk takk! Kan hende jeg bestiller den selv, for jeg vil nok lese den på engelsk.

 8. bai sier:

  Denne må eg få tak i! Eg har venta på ho, men eg har ikkje fått med meg at ho har komme.

  – Mnem er best. Trur eg. Det er vanskeleg å kåre ei favorittbok, men eg trur ho er nær opptil best i alle fall. (Og eg har høyrt han bli kalla Stranger (rett fram) under eit intervju, utan at han protesterte).

 9. Ståle sier:

  Dette høres dypt rørende ut, Knirk. Jeg tror det er så innmari viktig at vi slutter å se på flyktninger som «noen som velter innover Europa bare på pur hekkan for å begå forbrytelser og gjøre livet surt for oss hvite» (for å sette det på spissen). De aller fleste er mennesker som ikke føler de har andre muligheter enn å forlate alt de har kjent og kjært og som drar bort i rein fortvilelse. Slik jeg forstår omtalen din, gir Barsakh et blikk inn i slike skjebner. Og det er viktig litteratur – uansett om det er en ungdomsbok eller ei…

 10. Julie sier:

  Boka er kjempebra:)
  Alle BØR lese den. Han skriver kjempebra!

 11. […] 23, 2010 av knirk Dette er debuten til Simon Stranger. Jeg leste Barsakh for en stund siden (ja! fin!), og Mnem står og venter i bokhylla. Så da er vi […]

 12. Kristine sier:

  Boka er utrolig bra! For litt siden hadde vi besøk av han på skolen og alle fikk boka hans gratis. Ble helt forelsket i boka og når jeg var kommet til siste side tenkte jeg bare: å nei! Er den ferdig alt? Anbefaler alle å lese boka 😉

 13. […] plass, altså den boka med nest flest treff i bloggen min. Deretter følger Din næstes hus, Barsakh, Barnepiken og Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg. Dette er altså de seks bøkene med flest […]

 14. […] handler om Emilie, og hun har vi truffet før – i Barsakh (som jeg har skrevet om her). Denne gangen er hun hjemme og hun møter en mystisk fyr i en klesbutikk som klister lapper på […]

Post et svar