Abonner
Poster
Kommentarer

Assassin’s apprentice

assassins-apprenticeEtter å ha lest en del norsk litteratur var jeg sulten på god fantasy som kunne ta meg med til et annet sted, en annen tid, en annen virkelighet. Valget falt på en bok jeg har hatt stående i bokhylla i årevis, men som jeg aldri har begynt på. Boka heter Assassin’s apprentice og er første bind i trilogien The Farseer Trilogy. Den er skrevet av Robin Hobb, en amerikansk forfatter som også skriver under navnet Megan Lindholm. Hvorfor to forfatternavn? Tja…ikke vet jeg….

Uansett; Assassin’s apprentice har en snerten tittel spør du meg. Jeg blir leselysten bare av å tenke på hva bokas tittel skjuler. Boka er på nærmere 500 sider, så det er mange muligheter og hemmeligheter som kan holdes på plass mellom to permer.

Boy er hovedpersonen. En fattig gutt, en ingen, som blir gitt til en stallmester hos kongen. Der vokser han opp blant hunder og hester, men det tar ikke lang tid før vi får vite at han er bastardsønnen til prinsen som står i første rekke til tronen. Dette skaper mye uro i hoffet og mange vil bli kvitt gutten. Han blir i sin tur valgt til å bli læregutt til Chade, en mann som ingen vet finnes, men som er kongens leiemorder. Landet blir samtidig angrepet av Red ship raiders, som plyndrer landsbyer og forvandler folk gjennom forging, en slags zombiefisering som tømmer folk for følelser. Det er et ganske kult konsept det med the forging, selv om det ser kjempe teit ut når man leser om det slik jeg skriver om det her.

Likte jeg boka?

Tja, hmf, hm….. Jeg likte konseptet, jeg likte plottet, jeg likte universet som Robin Hobb skaper. Jeg liker utrolig godt den plassen hunder har fått i historien – hovedpersonen har nemlig evner som gjør det mulig for ham å kommunisere med dyr, særlig hunder. Det er mange fine scener rundt dette.

Det var en relativt tung bok å komme gjennom. Det ligger et godt driv og et fint univers i bunnen, men tidvis er Robin Hobb litt kjedelig. Jeg synes kanskje den største svakheten hennes ligger i karakterskildringene. Jeg får aldri helt tak i personene. Jeg klarer liksom ikke helt å se de for meg. Det mangler noe i forhold til etableringen av de forskjellige personene – de kommer ikke til meg når de introduseres og da blir de hele veien litt diffuse. Og det gjør seg ikke i fantasy. Synes jeg.

Men jeg har tenkt til å bestille bok to; Royal Assassin. Tror jeg.

Jeg tror ikke forfatteren er oversatt til norsk. Hun har en litt rar hjemmeside her.

11 svar til “Assassin’s apprentice”

 1. Solgunn sier:

  Aldri hørt om forfatteren – ikke Robin Hobb eller Megan Lindholm….og så hørtes den litt vanskelig ut….Men fint blogginnlegg – du er alltid så grundig!

 2. Karin sier:

  Vi har massevis av Robin Hobb bøker i hylla (som du kanskje også ser på headingen på bloggen min), men jeg har ikke lest noen… Jeg vet ikke hvilken serie jeg skal starte med… Har du lest noen andre serier av henne også? Noe å anbefale??? I følge min kjære så er The Farseer Trilogy ganske god, men jeg ble en anelse skeptisk når du skriver at karakterskildringene er litt flate… Men den høres jo bra ut likevel…. Hmmm….

 3. knirk sier:

  Takk Solgunn!

  Karin; ja du har jo Robin Hobb i headingen din! Det var litt morsomt. Jeg har ikke lest noe mer av Hobb. Både broren min og mannen min likte Farseer Trilogy godt. Synes du skal prøve deg. Det blir spennende å høre hva du synes. Jeg har også en mistanke om at jeg går glipp av noe pga. språk. Det er en del ord jeg ikke får med meg, hun har et rikt ordforråd, og jeg gjør meg ikke bryet med å slå opp. Jeg lagde meg ønskeliste i går, og der står engelsk norsk ordbok, så jeg kan slå opp litt mer…….

 4. Unge Dreierstad sier:

  Hmm.. Jeg tror kanskje jeg må lese den boka 🙂
  Jeg må bare bli ferdig med de 100 andre jeg har planer om å lese først.

 5. knirk sier:

  Ja, Unge Dreierstad – og snart skal du få en diger bunke bøker av meg og da blir det ikke noe bedre vet du…;o)

 6. Unge Dreierstad sier:

  Åhh.. Jeg gleder meg allerede! Det er tross alt ikke sååå lenge til juleferien, og når ferien kommer så har jeg kanskje til og med litt fridtid, så jeg kan lese 😀
  Jeg må innrømme at jeg har så godt som ikke lest noe som helst siden sommerferien. Og det er jo litt for gæli! Men sånn er det vel når man fremdeles går på skolen 🙂

 7. knirk sier:

  Du er jo elev og leser hele tida. Da jeg tok mastern min leste jeg ikke noen ting på to år…annet enn fag. Så ferier er en gylden anledning!

 8. […] nok om det. Jeg leste første bok i The Farseer Trilogy i fjor og synes den var sånn passe. Royal Assassin er bok nummer to og tipper 750 sider. Liten skrift og ingen avsnitt. Noen ganger […]

 9. […] uansett. Fitz Chivalry er kongens bastard, bare en guttunge når serien begynner med Assassin’s Apprentice. Deretter vokser han med prøvelsene i Royal Assassin  hvor han blir kongens lojale våpen, hans […]

 10. […] Traders. Jeg har lest den første trilogien, The Farseer Trilogy, tidligere (behøring beblogget her, her og her). Første bok i Liveship har jeg påbegynt og den er på bare 880 sider – […]

 11. […] Jeg har lest den første trilogien hun skrev (The Farseer Trilogy med følgende tre titler: Assassin’s Apprentice, Royal Assassin og Assassin’s Quest). Når jeg leser omtalene jeg skrev over de bøkene ser […]

Post et svar