Abonner
Poster
Kommentarer

Knirk goes norsk

Norsk-flaggJeg startet å blogge i januar. Etter den tid har jeg lest 31 bøker.

Tre av dem er skrevet av norske forfattere. Resten er for det meste engelskspråklig litteratur lest på originalspråket.

Som noen kanskje har fått med seg så har jeg et noe anstrengt forhold til norsk samtidslitteratur. Det kan du for eksempel lese om her og her (Avstand2 var jo et hederlig unntak). Jeg leser ikke norsk litteratur fordi jeg tror at jeg ikke liker norsk litteratur. Jeg tror at de gode fortellingene forsvinner i språklig formfjas. Men dette er en fordom (i følge Wikipedia er en fordom ’en forhåndsmening, som man fatter uten først å ha undersøkt saken’) – og jeg kan jo ikke bekjenne meg slike. Derfor skal jeg nå i gang med NORSK_~1et eksperiment. Jeg skal lese norsk samtidslitteratur! Fem bøker har jeg med hjem i dag. To av de har jeg plukket opp fra andre blogger, tre av dem er gitt til meg av min mor. Hun strakte sin lange bokpekefinger mot meg og sa ”Det er sannelig på tide, og når du er ferdig med norsk, så skal du lese svensk!” (og så ga hun meg Doktor Glas).

Greit, greit! En ting av gangen. Norsk først.

Min mor, som kan dette om bøker, har fõret meg med tre nyutgivelser. Den ene er det beste norske hun har lest på 20 år. På 20 år!

Så da, kjære lesere, blir det norsk. Forresten; Genesis kommer innimellom, for jeg er med på Bokbloggturnè. Og Pan skal jeg lese. Norsk, men ikke samtidslitteratur.

Jeg synes dette er et bra prosjekt. Knirk goes norsk. Jeg har til og med Doris Lessing liggende, ulest og veldig lokkende – men jeg er sterk i sjela og ønsker å møte mine egne fordommer. Så får vi se.

Visj mi løkk.

22 svar til “Knirk goes norsk”

 1. StineMa sier:

  Hurra! Norsk samtidslitteratur har mye bra å by på, så jeg gleder meg til å høre hvilke bøker du leser og hva du synes om de. Stjerne i boka 😉

 2. Karin sier:

  Hm, siden jeg deler noen av fordommene dine er jeg veldig spent på fortsettelsen. Jeg tror nok det er mye bra norsk samtidslitteratur der ute, men jeg synes den er litt vanskelig å finne… Jeg merker at når jeg leser norsk så blir det ofte klassikerne, og det er det jo ingenting gærnt i, men…

  Jeg er forøvrig veldig spent på hvilken bok moren din mente det var det beste hun har lest på 20 år….

 3. Marianne sier:

  Jeg er stor fan av norsk samtidslitteratur. Prøvd Carl Frode Tiller eller Karl Ove Knausgård? Og hva med Hanne Ørstavik og Trude Marstein?

 4. Midifila sier:

  No lurer vi fælt!

 5. Migrind sier:

  Gudd løkk, er spent på hva dommen blir.
  Mine favoritter er Tore Renberg og Erik Fosnes Hansen, men det er meg…

 6. knirk sier:

  Jeg tror de bøkene jeg har liggende er relativt smale. Det er ikke Tore Renberg, for å si det sånn. Jeg har forresten lest Knausgård….den tjukke om engler…hva het den? Den likte jeg veldig veldig godt faktisk. Ellers har jeg prøvd meg på Marstein, og det var ikke spesielt vellykket. Heller tvertom. Hanne Ørstavik kunne jeg tenkt meg å prøve, har ikke lest noe av henne.

 7. Solgunn sier:

  Huff Hanne Ørstavik er ikke akkurat min favoritt. Men jeg er virkelig spent på fortsettelsen her 🙂

 8. Janke sier:

  Simon Stranger!! Vigdis Hjorth!!! Linn Ullmann!!! Det er maase bra. Vaer forsiktig med Oerstavik, hun er …. vel, hun analyserer alt fra navlelo til vaeret. Gled deg, du kommer til aa faa det helt storveis!

 9. heklehatt sier:

  ja, nå er jeg spent! på hva du leser og hva du synes. Skal tenke meg om om jeg har noen fete anbefalinger. For det er mye bra der ute, innimellom mainstream-bøkene – som jo ofte er de som får mest oppmerksomhet i media (eller 10påtopphylla i bokhandlene…)

 10. thauke2 sier:

  Stig Sæterbakken!!
  Ingeborg ARvola!!
  Einar O. Risa!!
  Merethe Lindstrøm!!

 11. StineMa sier:

  SV: Hehe, jeg må jo prøve å komme igjennom den :p
  Så koselig at du liker bildene mine! Er fortsatt litt på prøve og feile-stadiet, men målet er jo å bli stadig bedre så da må man bare stå på 🙂

 12. knirk sier:

  Ja, her er flere titler og forfattere nevnt som ligger i bunken.

 13. Marianne sier:

  Kan jeg anbefale Carl Frode Tiller en gang til?

 14. KariE sier:

  Gleder meg til fortsettelsen – les fort.

 15. […] 26, 2009 av knirk Første kvinne ut i mitt prosjekt: Debutant Kjersti Annesdatter Skomsvold fra Lutvann. Hun skriver om en gammel dame som er redd. Hun […]

 16. Unge Dreierstad sier:

  Hei!
  Det aller fineste – Anna Bache-Wiig
  (handler om å være fjortiss på 80-tallet)

  Løvetannsng – Hilde Hagerup
  (handler om Gerd, som har det veldig vanskelig, og som har få venner. Ufattelig fin, og litt trist)

 17. knirk sier:

  Takk for tips til alle! Jeg noterer.

 18. […] 29, 2009 av knirk Prosjektbok nummer […]

 19. […] 6, 2009 av knirk Tredjemann ut; Simon Stranger med […]

 20. […] 11, 2009 av knirk Fjerde bok: Hvorfor jeg har plukket ut denne boka er egentlig litt rart. Jeg leste om forfatteren på […]

 21. […] 17, 2009 av knirk Nå må jeg ha en liten pause fra Knirk goes norsk. Jeg synes prosjektet er veldig spennende og er tilbake på det om noen uker. I mellomtiden må jeg […]

 22. Bokorm sier:

  Styr unna selvbiografier. Det er jo bare selvdiggende virvar.
  Les bøker som er samfunnsbevisste, les bøker som tar et standpunkt som kan være viktig for vår framtid. Da får du selv et løft .

Post et svar