Abonner
Poster
Kommentarer

Persepolis

 

 

Marjane Satrapi

Marjane Satrapi

 

«Som du har vokst! Snart får du fatt i herrens baller!»

(gjensynsglede fra den iranske bestemora, s. 264)

Jeg trodde jeg hadde lest Persepolis av Marjane Satrapi, men det hadde jeg ikke. Tror jeg bare begynte så vidt på den en gang. Nå leste jeg hele i løpet av en ettermiddag.

For en stund tilbake bladde jeg gjennom læreverket for norsk for 2. trinn på videregående skole. Der fant jeg Persepolis som pensum. Bare utdrag, men likevel.

Persepolis burde være pensum i alle menneskers liv, synes jeg. En ting er at historien er god og at Satrapi har en svært god strek, men en annen ting er at man får innblikk i en fortelling som viser virkeligheten fra en litt annen side enn vi er vant til.

persepolis_lHovedpersonen reiser fra landet sitt, Iran, når hun er 14 år. Det er uholdbart å være der. Hun kommer til Vesten og det viser seg at hun ikke klarer å leve der heller.  

Historien er et levd liv, det er Satrapis egen historie hun forteller.  Hun gjør det så fint.

Det er ikke et svarhvitt bilde av virkeligheten hun gir oss. Hun er stolt av sitt persiske opphav, sin oppdragelse, sine foreldre og den persiske kultur. Samtidig er hun nådeløs i sin kritikk når det gjelder både Iran. Og vesten.

Fortellingen er lærerik, underholdende, smertefull, trist, ironisk, morsom, nydelig.

Hm….dette er den dårligste bloggposten jeg har skrevet. Jeg klarer ikke å si hva jeg egentlig mener, jeg har mange  meninger, men de er inne i meg og har ikke lyst til å bli fanget i tastaturet. Denne historien gjorde nemlig veldig inntrykk på meg. Ja, ja. Så får det bli med det.

Sa jeg forresten at det er en tegneserie? Det vet du kanskje, men det er det. Den er filmet også,  les om det her og her.

 

17 svar til “Persepolis”

 1. Metaingrid sier:

  Jeg er helt enig med deg. Persepolis er en fantastisk fin tegneserieroman. Satrapis beste. Og den fikk meg til å begynne å lese tegneserier. Det finnes utrolig mange gode tegneserieromaner der ute. Men Persepolis er alltid den jeg anbefaler først.

 2. knirk sier:

  Hm… har hun laget flere? Det visste jeg ikke.

 3. Sersdal sier:

  Nå i disse dager blir historien om hvordan de opponener mot myndighetene skremmende aktuelle. Jeg føler at jeg skjønner bedre hvordan det er i Teheran fordi jeg har lest Persepolis!
  En fantastisk bok, og en vidunderlig film.
  Bestemora er en heltinne 🙂

 4. Ladybug sier:

  Jeg syntes ikke dette var noen dårlig bloggpost jeg, knirk. Jeg har hatt Persepolis på ønskelisten min en stund, skjønner jeg har mye å se frem til.

 5. knirk sier:

  Jeg vil bli sånn bestemor! Helt klart.

  Neida, ikke dårligere skrevet enn andre ting jeg skriver her, men jeg klarer ikke sette ord på det jeg tenker og føler om boka. Og det er det jeg ønsker å gjøre i denne bloggen; beskrive hvordan jeg opplever å lese akkurat den og den boka.

 6. Metaingrid sier:

  Hei igjen!
  Du burde prøve Embroideries også. (Mer bestemor der). Damer som sladrer om ekteskap og seksualitet over samovaren. Den er veldig morsom og litt alvorlig også. Dessuten Kylling med svisker. Som handler om onkelen hennes. Bare les alle sammen.

 7. Groskro sier:

  Jeg har lånt filmen av Mettemor, men så har jeg kjøpt meg ny TV og greier ikke å få på DVD… Så for å få sett filmen Persepolis så må jeg ha besøk av min onkel, siden jeg selv ikke er noe teknisk geni…:-)

 8. Janke sier:

  Den er kjempebra – og desverre, mer aktuell enn noen sinne. I den grad man kan generalisere fremstår iranerne som et usedvanlig oppegående folk!

 9. Bokdama sier:

  En favoritt. Absolutt! Historien gjør enormt mye mer intrykk på grunn av de helt spesielle illustrasjonene. Vals med Bashir (ikke samme forfatter, men lignende tema) er en annen tegneserie som også er filmatisert. Anbefales også varmt!

 10. Sesselja sier:

  Jeg har ikke lest den, men vi lånte filmen på biblioteket og falt pladask. Det er så flott når du både får en sterk historie, gode doser humor, og solid håndverk i et og samme produkt.

 11. KariE sier:

  Jeg falt også pladask for Persepolis. Jeg så filmen og er helt imponert over tegningene. Historien er utrolig bra – som du sier; morsom, dramatisk trist….Og den er svært aktuell. For noen utfordringer de har, de som lever i grenselandet mellom øst og vest. Enten «landet» er i øst eller vest.
  Flott med tips om flere bøker av Satrapi. De skal jeg få med meg.

 12. Jorid sier:

  Kjøpte filmen for lenge siden. På tide å se den snart, skjønner jeg!

 13. knirk sier:

  Jeg har heller ikke sett filmen. Da har jeg det til gode.

 14. drengen sier:

  Tusen takk for lesetips! Persepolis er anskaffet og jeg gleder meg.
  Når den er lest står filmen for tur!

 15. […] må bare si som jeg sa om Persepolis; dette bør alle lese. Gammel og […]

 16. […] Marjane Satrapi: Persepolis […]

 17. […] som forteller om levd liv og mennesker som omgås hverandre. Jeg kjenner igjen stemmer og tema fra Marjane Satrapis «Persopelis», selv om de to bøkene er veldig […]

Post et svar