Abonner
Poster
Kommentarer

Møte med Doris Lessing

grassJeg har lest The grass is singing av Doris Lessing.

Det er mitt første møte med Lessing, hun har bare vært et navn for meg før. Hun har ikke engang hatt et ansikt – bare et navn jeg har hørt mange ganger i løpet av livet mitt.

The grass is singing er hennes debutroman fra 1950. Det er starten på en litterær karriere som endte med Nobelprisen i litteratur i 2007 og utgivelsen av boka Alfred and Emily i 2008 som hun påstår at er hennes siste.

Hun var 30 år da hun debuterte, og nå fyller hun snart 90 år. I 60 år har hun skrevet.

Det har vært en så stor glede for meg å gjøre et bekjentskap som ganske raskt gjør at jeg forstår at dette vil forandre meg. Ikke nødvendig forandre meg i en grunnleggende betydning, men jeg merker at det å lese denne boka åpner for mye mer enn en opplevelse av en enkelt bok.

Jeg har møtt Doris Lessing, og det har åpnet en ny liten verden – en ny sti å gå på i den skogen som er mitt liv. Mon tro hvor den fører meg?

Det er kult.

Det er fint.

Det er rått!

Dette samsvarer kanskje med det Lesley Hazelton skriver i en artikkel i New York Times: ”Doris Lessing is the kind of writer who has followers, not just readers”.

The grass is singing er glimrende. Helt fantastisk. Bare god. Satt i Afrika handler den om fæle, fine Mary som gjør sitt livs feil ved å gifte seg med snille, fine Dick. Det handler om fæle, grusomme Mary som møter slavene – og særlig Moses – en svær, svart mann som blir sentral i hennes liv og undergang. Boka åpner med at Mary har blitt drept. Deretter ser vi tilbake på Marys liv, følger henne fra starten til den brutale slutten.

Man merker at det er nobelpriskvalitet over en debut som dette (som om jeg egentlig har peiling på det…not). Hun har ikke samme stålkontroll i formen som jeg fant hos Carol Shields, men hun har en nerve som jeg synes er fascinerende. Og så er det noe med bildene hennes – jeg får mange sterke bilder av det hun skriver og alt er så nært. Jeg burde hatt noen sitateksempler, men jeg har glemt å merke meg noen underveis. Det er utrolig at dette er hennes første bok.

Jeg skal lese mer av Doris Lessing. Veldig snart skal jeg lese mer av Doris Lessing.

lessing1Så ble jeg nysgjerrig på Lessing selv. Dere som leser dette kjenner henne sikkert, men jeg gjorde ikke det. Så da googlet jeg, leste, studerte litt for meg selv. Oj oj oj. For en dame!

For det første er hun vakker – jeg klarer ikke ta øynene fra ansiktet hennes. Hva er det egentlig med det ansiktet? Hun ser så utrolig klok og sterk ut – med en anelse humor og faenskap på lur.

For det andre har hun et liv bak seg som er som en roman selv. Født i Persia, vokst opp i Rhodesia. Sluttet formell skolegang da hun var 14 år, og flyttet hjemmefra året etter. Hun har selv beskrevet barndommen sin som “an uneven mix of some pleasure and much pain” (fra www.dorislessing.org). Gift to ganger, selvstudert, og politisk aktiv som kommunist fram til 1954. Gjennom hele livet sterkt politisk engasjert. Hun anses å være feminist, opptatt av ekteskapet DorisLessing2og kvinners liv. Hun sier blant annet: «There is a whole generation of women, and it was as if their lives came to a stop when they had children. Most of them got pretty neurotic – because, I think, of the contrast between what they were taught at school they were capable of being and what actually happened to them.»  Her snakker hun om sin mors generasjon, men jeg tror jaggu mange kan kjenne seg igjen i dag også. The grass is singing speiler også dette gapet på en framifrå måte. Jeg leser et sted at bøkene hennes er autobiografiske, mye er hentet fra hennes eget liv.

For det tredje virker hun som en steil, klok, egenrådig, og utrolig kul dame. Rett og slett. Jeg kom over dette klippet fra Youtube, fra når hun får vite at hun får Nobelprisen i litteratur.

Det er helt utrolig bra! Se her:

 

Mer Doris Lessing? Ja takk!

28 svar til “Møte med Doris Lessing”

 1. Hun sa i et intervju at å bli kåret til «Årets budeie» (i Norge), var en av de gjeveste prisene hun hadde mottatt.

 2. Ladybug sier:

  Hun virker som en utrolig sprek og oppegående dame! Jeg hadde engang en plan om å lese denne boken, men jeg har ikke kommet så langt. Skal se om jeg finner boken på biblioteket en gang jeg er der.

 3. Katrine K sier:

  Morsomt å se videoen, hun virker så ærlig. Takk for et veldig inspirerende innlegg, nå fikk jeg også veldig lyst til å lese noen av bøkene hennes.

 4. Mettemor sier:

  Å så fint innlegg om en kul dame, og så heldig du er som har gjort en stor oppdagelse og fryder deg slik over den.

 5. Solgunn sier:

  Fantastisk flott om Doris Lessing! Hun har lenge vært en av mine favorittforfattere, hun er herlig!

 6. knirk sier:

  Ja, jeg fryder meg rett og slett. Jeg har proppet ørene til mannen min full om Doris Lessing i hele dag. Og det med budeieprisen var gøy – jeg googlet det – les her:

  http://no.wikipedia.org/wiki/%C3%85rets_budeie

  og her:

  http://www.vg.no/bildespesial/spesial.php?id=5679&imgId=241045

 7. Stine sier:

  Slike innlegg får meg til å ville lese boken med en gang. Men jeg må nok få lest litt av det jeg har planlagt først. Boken er ihvertfall satt opp på leselisten 🙂

 8. KariE sier:

  Åååh, nå fikk jeg lyst til å lese Doris Lessing! Takk 🙂
  Jeg leste Jane Somers dagbøker da jeg var ganske ung og jeg likte de veldig godt. Jeg husker at jeg sleit i begynnelsen, men etter hvert var jeg sjeleglad for å ha tatt fatt på bøkene. Jeg lærte viktige ting – som å se verden med andres øyne. Gamle menneskers øyne. I en alder da jeg var og ønsket å være fokusert på meg selv og mine egne behov, klarte Lessing å åpne øynene mine. Få meg til å være tolerant uten at det føltes som noe offer. Det har gledet meg masse. Jeg trenger vel ikke si at bøkene anbefales.

 9. Unge Dreierstad sier:

  Når du snakker om debut så må jeg nevne at jeg nettopp har lest en hysterisk morsom, kosli, spennende bok som heter «the eyre affair» skrevet av Jasper Fforde. Den er beskrevet som «a silly book for smart people» og jeg må bare varmt anbefale den!

 10. Janke sier:

  Knirk!! Takk for bra innlegg!! Det er lenge siden jeg leste lessing sist, men nå er hun i bunken for sommerlektyre. Takket være deg! 🙂

 11. knirk sier:

  Fint, takk! Dreierstad, jeg har notert meg tipset.

 12. Flott innlegg! Ble veldig glad for at du også lot deg begeistre av Det synger i gresset og Doris Lessing! Den boka slo meg helt i bakken. Den andre jeg leste, Sommeren før mørket, hadde ikke helt den sammem virkningen, men den var også kjempebra. Har nå lånt Det femte barnet, og skal lese den i løpet av sommeren.

 13. Lena sier:

  Hei.

  Jeg har til gode å lese Doris Lessing, enda hun er representert i bokhyllene her i huset… Det er jo så mange bøker og så mange forfattere, hvordan skal man rekke over dem alle… En del bøker må jeg lese om og om igjen også. Luksusproblem… Jeg har lest McCall-bøkene, de er lettleste og fornøyelige, filmen har jeg ikke sett. Orkesteret hans høres artig ut! I det hele tatt tror jeg han er en spennende type, og har du sett for en ENORM litterær produksjon mannen har bak seg?? Både fiksjon og fakta – utrolig.
  Mulig jeg leste de bøkene du nevnte av Maria Gripe da jeg var liten, vet jeg har lest bøker av henne. Burde kanskje lese dem iom at bloggen min minner om dem. Takk for komplimentet forresten!!
  Nei, jeg er en katastrofe med nål og tråd, jeg er nærmest det kvinnelige motstykket til Farbror Melker… DESSVERRE! Mormor var sydame, hadde jeg enda arvet litt talent derfra. Derfor blir det bare til å drømme om de vakre klærne jeg fant…

  Lena

 14. knirk sier:

  Ja, jeg lurer litt på hvor veien går videre med Lessing etter dette. Skal jeg gå rett på Den gyldne notatbok eller skal jeg prøve meg på noe annet?

 15. Ja, jeg vet heller ikke. Skal en lese i kronologisk rekkefølge kanskje? Det ble innfallsmetoden for meg, pluss at jeg fikk anbefalt Det femte barnet, av Janke blant annet.

 16. Bente sier:

  Tak for inspirationen, knirk! Jeg har heller ikke læst Doris Lessing, men har bestemt fået lyst efter at have læst dit indlæg.

  Ang. Lessings kvinder og børn-citat, så er jeg helt enig: Du kan også finde kvinder i dag, som har den følelse. Selv plejer jeg at sige, at jeg som feminist vågnede op af Tornerose-søvnen, da jeg blev mor. I hele min skoletid (i 70’erne) havde jeg lært, at mænd og kvinder havde de samme muligheder. Men jeg blev klogere – det holder kun, til man får børn!

 17. Groskro sier:

  Hei Knirk, nå har jeg lest hva du har skrevet om Doris Lessing, i tillegg til alle kommentarene, så da jeg fikk se boka «Det femte barnet» av Lessing til 60 kr.under Oslo bokfestival så slo jeg til! Så takk for et godt innlegg!! 🙂

 18. heklehatt sier:

  Og jeg ble inspirert også – takk for påminnelsen! tror jeg må opprette en rubrikk på bloggen med liste over bøker jeg VIL lese. når du står i butikken, husker du plutselig ikke alle de gode tipsene lenger. Men lessing, det skal jeg klare!

 19. bai sier:

  Eg såg dette klippet på Dagsrevyen på NRK, då Lessing fekk prisen, og gjekk rett til bokhandelen og kjøpte The grass is singing og The golden Notebook. The grass is singing skuffa ikkje, og eg er veldig enig i det du skriv. Eg gleder meg også til å lese meir av denne dama. Ho er fascinerande.

 20. bai sier:

  Må forresten legge til at eg lo godt då eg høyrde Anne B. Ragde (av alle menneske) ytre noko i retning av at det var dårleg gjort at Doris Lessing skulle få nobelprisen, så utakknemleg som ho var, når det var så mange andre forfattarar som ville sette meir pris på prisen.

 21. knirk sier:

  Ha ha! Ja, det er jo derfor prisen gis ut – for at den som får den skal sette pris på den. Da kan de jo gi den til meg! Jeg kommer til å bli megaglad!

 22. […] hadde mitt første møte med Doris Lessing for ikke så lenge siden. Det kan du lese om her. Det var en stor opplevelse og jeg har vært helt klar til å følge opp med mer […]

 23. […] Doris Lessing: The grass is singing […]

 24. […] plass å avslutte jula med selveste Doris Lessing. Jeg forelska meg fullstendig i Lessing i fjor (Grass is singing og Martha Quest) og ville nå følge Martha videre i livet gjennom A Proper Marriage. Boka utgjør […]

 25. […] jeg leste Doris Lessing i fjor ble jeg bergtatt. Jeg fikk det for meg at jeg skal lese alt Lessing har skrevet. Det er en utrolig […]

 26. […] har skrevet et alle tiders innlegg om boka her. Jeg må si meg enig med Knirk, dette er en imponerende […]

 27. RandiAa sier:

  Du verden så mye respons du fikk på denne….interessant post. Jo, Doris Lessing fortjener den anerkjennelsen hun har fått. Jeg husker til og med at jeg «brukte» henne med mannlige kadetter på Luftkrigsskolen for mange år siden, vi leste hennes novelle He – og det ble dra diskusjons-respons på den. (Selv om den er skrevet for mange år siden, så har den noe allmenngyldig i seg – dette å kunne kommunisere, nå hverandre…)

 28. Rose-Marie sier:

  Veldig godt innlegg om en av mine favorittbøker av en forfatter jeg fremdeles har mye igjen å lese av!

Post et svar