Abonner
Poster
Kommentarer

Harens år

paasilinnaArto Paasilinna er en forfatter som går igjen på mange blogger. Jeg kan jo ikke være dårligere, så nå har jeg lest Harens år, utkommet opprinnelig i 1975.

Hvis du synes verden noen ganger virker kynisk, distansert og at mennesker (evt. bare menn) framstår som kalde, materialistiske og lite omsorgsfulle så skal du lese Harens år. Den handler om Vatanen og haren hans. Det er en enkel, nær, surrealistisk og veldig morsom fortelling. Noe av det første som slo meg var at denne boka må Erlend Loe ha lest før han skrev Doppler, om mannen og elgen. Begge handler om en mann som er lut lei liv og familie, og som i stedet knytter seg til et dyr (hareunge/elgkalv).

Det står utenpå boka at dette er en «snurrig fabel». Det er tull. Fabler er moraliserende og belærende. Dette er rett og slett skrøner. Han er en supergod skrøner, den godeste Paasilinna. Jeg synes likevel at det hele tiden ligger en melankolsk grunntone i boka. Han skriver befriende enkelt og godt.

Det er noen scener i denne boka som jeg synes er utrolig gode, f.eks. den rasende, finske bonden som kjører traktoren sin ut i vannet, og som holder på å drukne. Han kan ikke svømme, men truer alle som vil redde ham med å banke livskiten ut av dem.

Denne boka er lettlest og underholdende. Anbefales!

14 svar til “Harens år”

 1. heklehatt sier:

  enig – denne boken er kjempemorsom! Burlesk og fantastisk. Jeg tenkte også at Erlend Loe må ha lest Paasilinna – han har jo når alt kommer til alt skrevet en bok som heter «Fakta om Finland», noe som kan tyde på at han både kjenner landet (litteraturen?) og har fått en viss fascinasjon for det. Paasilinna har også skrevet en bok som heter «Kollektivt selvmord», og han påstår i alle intervjuer at selvmordsraten i Finland gikk drastisk ned etter at denne boken kom ut..:-)

 2. Mettemor sier:

  Å, jeg vil lese Harens år. Og le. Le. Le. Jeg har lest De hengte revers skog. Også den anbefales, den har mye humor og samfunnskritikk i seg.

  Jeg leser Anna Karenina. Stor bok som tar tid. Og jeg lengter litt etter andre leseopplevelser også. Men snart er det ferie, og da –

  🙂

 3. knirk sier:

  Heklehatt, er det teit synes du? Hvis Loe har «rappa» ideen? Jeg synes ikke det er teit på den måten at jeg synes det er helt greit å gjøre det. Samtidig synes jeg at noe av orginaliteten til Loe blir borte – da jeg leste Harens år ble jeg litt skuffa på vegne av Doppler.

  Mettemor, det merker jeg også. At noen bøker tar mye lenger tid enn andre og at man kan bli litt utålmodig på vegne av bøker som ligger og venter. Men man må ha is i magen og nyte det man leser. Noen leser jo to bøker parallellt, men det har jeg aldri klart. En av gangen hos meg.

 4. StineMa sier:

  Jeg leste Pasilinnas Kollektivt selvmord tidligere i vår, og synes den var god, så denne boken (og et par andre av samme forfatter) står på leselisten min. Om jeg får tid til å lese den før til høsten vet jeg ikke, men jeg ser ihevrtfall frem til det 🙂

  Adrian Mole leste vi litt av på ungdomsskolen og har lenge tenkt at jeg skulle lese mer om han, for det var så artig, så nå er det vel snart på tide. Får bare håpe han holder seg selv om jeg har blitt 10 år eldre 😉

  Kjenner til problemet med å være emosjonell, hehe. Kjempe koselig å høre at du er glad for at jeg blir sykepleier! Det er alltid kjekt med sånn tilbakemelding, og jeg tar det til meg 🙂 En klem til deg for den! 🙂

 5. Hvis du likte denne, kan jeg anbefale ‘Den elskverdige giftblandersken’ av samme forfatter. 🙂

 6. Anonym sier:

  Har ikke lest noe av denne forfatteren før, men denne hørtes morsom ut:-) Og «Doppler» likte jeg veldig godt!

 7. Groskro sier:

  Hei Knirk, jeg er «anonym» rett over her, vet ikke hvorfor navnet mitt ikke kom opp, men jeg står for det jeg skrev altså! 🙂

 8. StineMa sier:

  Takk for kjempehyggelig kommentar i bloggen min! Er enig i at det er flott at de som virkelig liker og er stolte av yrket sitt viser det 🙂

 9. KariE sier:

  Jeg har bare lest den «elskelige giftblandersken» og syntes den var fornøyelig. Kollektivt selvmord venter i hylla. Jeg gleder meg til den. Men jeg skjønner at jeg trygt kan ta fatt på resten av bøkene også. Veldig bra. 🙂

 10. knirk sier:

  Jeg skal nok lese mer av Paasilinna, men akkurat nå har jeg en liste lang som et uvær med andre bøker som jeg gleder meg til å ta fatt på.
  Vi er heldige som har så mye fint å boltre oss i!

 11. heklehatt sier:

  Knirk: jeg er enig med deg, det må være lov å «rappe» idéer fra andre – litteraturhistorien er vel også full av bøker som har lånt, rappet og latt seg inspirere av andre forfattere/bøker. Men jeg synes kanskje det gjør seg bedre når referansen er «uttalt», når man kjenner de tidligere vekene og ser referansene/influensen. I dette tilfellet taper Loe genialitet, fordi det var Paasilinna som var den geniale… (Men du kan jo si Loe var genial som oppdaget Paasilinna før oss…)

  Mettmor: Jeg er motsatt av Knirk, jeg leser nesten alltid flere bøker paralellt. Det går som regel alltid bra, bortsett fra hvis jeg ender med ikke å lese noen av dem. Men en tungvekter som Anna Karenina lar seg f.eks fint kombinere med en mer lettlest en.

  Knirk2: ja, fy søren så heldige vi er som kan boltre oss i så mye flott litteratur! Et veldig fint perspektiv å ha i stedet for å la seg frustrere over alt man ikke rekker… God lesing:-)

 12. Ståle sier:

  Det kan synes som om Paasilinna kommer til å oppta mer plass i bokhylla mi… En god omtale som ga meg lyst til å supplere «Den elskelige giftblandersken»

 13. Anne sier:

  Ingen har nevnt «Den ulende mølleren» av den fasinerende finske forfatteren. Like god som alle de andre med en god mix av humør og alvorlige samfunnstema. – Anbefales også!

 14. knirk sier:

  Hei Anne; har ikke hørt om den, så takk!

Post et svar