Abonner
Poster
Kommentarer

Fortellerfestivalen 2009

fortellerfestivalen-2009-499x350Til helgen går Fortellerfestivalen av stabelen i Oslo. Jeg anbefaler alle å komme. Det er på Det åpne teateret på Grønland og programmet finner du her.

Jeg sitter i programstyret for festivalen og kan anbefale alle hovedforestillingene. Jeg gleder meg spesielt til lørdagskvelden med Ben Haggarty og Kate Corkery. Sistnevnte forteller irske myter om det mystiske og udødelige folket  Tuatha De Danaan. Fortellingen til Peter Chand om hans foreldre som flyttet fra India til England på 50-tallet har jeg også store forventninger til. Her kommer litt informasjon, sakset fra det siste nyhetsbrevet:  

SYMPOSIUM – ORDETS MAKT – FREDAG 22. MAI KL: 10-16
Språket former vår forståelse av virkeligheten. Den som behersker god muntlig kommunikasjon har stor makt og innflytelse på sine tilhørere. Tre interessante foredrag om retorikk, ordenes opprinnelse og dialog. Med KJELL LARS BERGE, ARNE TORP og STEINAR BRYN.
Pris: 450,- inkl lunsj (400,- stud og medl av Norsk Fortellerforum) Påmelding:
www.fortellerfestivalen.no

FEM FANTASTISKE HOVEDFORESTILLINGER

Ben Haggarty er en av Europas fremste scenefortellere. Han samarbeider blant annet med den verdensberømte cellisten Yo Yo Ma og disse har hatt forestillinger sammen i bl.a Carnegie Hall og Art institute of Chicago. På Fortellerfestivalen treffer du han lørdag 23. mai klokka 21.15 i forestillingen «Plain of regret«. Haggarty er kjent for sine monsterfortellinger og uten å røpe for mye kan vi si at dette er Bens egen versjon av en øst-europeisk klassiker. Det kommer til å bli rått og fullblods!

I tillegg til Ben Haggartys Plain of Regret på lørdag, vil vi på det sterkeste anbefale de andre av årets hovedforestillinger. Mangoes on the Beach med Peter Chand fredag kveld er den sanne historien om Peters foreldre, og deres reise fra Punjab i India til et nytt liv i England på 50-tallet. Fortellingen er vevet sammen med fire tradisjonelle indiske eventyr, og berører kastesystemet, adskillelse, kjærlighet og evige familiebånd. Vi kan love en forestilling som er tidvis oppskakende, tidvis tankefull, men alltid fortalt med entusiasme og godt humør. Lørdag presenterer vi Collapse med Georgiana Keable, en forestilling som spinner ut fra spørsmålet om hvorfor så mange store og komplekse sivilisasjoner har kollapset. I forestillingen reiser vi til flere land og tider der tingene går mot oppløsning, men til tross for dramatiske undergangshistorier er forestillingen ikke deprimerende, men fascinerende. Lørdag går også hovedforestillingen med irske Kate Corkery – Tales from Tir Na No’g. Kate besøkte Oslo under Rumifestivalen i høst og hun sjarmerte sitt publikum i senk. Tir Na No’g er Landet for evig ungdom, et sted som i følge irsk mytelogi tilhører det evig vakre Tuatha De Danaan-folket. De mangler ingenting, men likevel da de en dragning mot menneskene. Av og til søker de å finne seg elskere her, og dette er starten på man en god fortelling. Søndag får alle muligheten til å bli bedre kjent med den anerkjente danske fortelleren Kasper Sørensen. Han lover oss Farlige historier og de av oss som har sett Kasper fortelle lover en svært underholdene forestilling. 

HISTORIER FRA VIRKELIGHETEN
Lørdag blir det et gledelig gjenmøte med Yrkesfortellinger. Fire personer kommer for å fortelle fra jobbene sine. De er alle personer som jobber med å avslutte noe; bilopphøgger Thomas London, begravelsesagent Terje Fossli Pedersen, sykepleier Ågot Bell Espeseth og advokat Cecilie Schjatvet.

Søndag vises Avslag. Dette er en anderledes forestilling hvor Helga Samset vil intervjue Einar og Bente Hugo om den unge asyl-søkeren Sahra fra Somalia. Sahra var 15 år da hun måtte reise hjemmefra. Foreldre og søsken var borte. Seks år senere er Sahra ureturnerbar flyktning i Norge. Bente og Einar Hugo har ved hjelp av klokskap, faglig innsikt og mye tid og hjertevarme hjulpet Sahra med å rekonstruere sin egen historie. Forestillingen handler mye om hva sannhet er og om vi egentlig kan forstå hverandres fortellinger når vi har så ulike referanser.

GRATIS FAMILIEPROGRAM PÅ TEATERPLASSEN PÅ LØRDAG OG SØNDAG
Vi inviterer til fortellerteater, sang og lek for hele familien! Tore Rahn, Atri Sudmann, Georgiana Keable, Siri Thuen, Tjodun Felland, Kristine Haugland og Raymond Sereba tar med seg sine beste fortellinger, trommer og sanger! Ute på plassen kan alle være med å leke – vi har hoppetau, rockeringer, kritt og vi kan «Kongen befaler» og «Rødt lys». Programmet er gratis og passer for alle. Inne på teatret er det forestillinger for eldre barn – (fra 7 år) – på engelsk på lørdag og på norsk på søndag. Kl 14.15 begge dager (40 kr for barn og 70 kr for voksne)
.

8 svar til “Fortellerfestivalen 2009”

 1. Mettemor sier:

  Å, så spennende. Hadde jeg bodd i nærheten vet jeg hva jeg skulle gjort kommende helg.

 2. Avil sier:

  Der skulle eg absolutt ha vore! Og så på fredag 22 mai, då. Den dagen boka mi kjem frå trykken.

 3. knirk sier:

  Mettemor – kast deg på toget/flyet/båten da vel!

  Avil – er det sant? Da må du jo ha tusen sommerfugler i magen. Det må være en veldig fin, ganske rar og litt skummel følelse – hvis jeg skulle gjette.

 4. Unge Dreierstad sier:

  Apropos forteller. Kan du ikke legge ut 17. mai talen du holdt på barneskolen, det var en veldig fin tale!

 5. knirk sier:

  Tusen takk Dreierstad.
  Jeg skal tenke på det.

 6. bai sier:

  Eg såg plakat for dette arrangementet på MS Innvik her om dagen og har verkeleg tenkt å gjere eit forsøk på å få det med meg. Det ser kjempespennande ut.

 7. Elin sier:

  Det hadde vært moro, men Oslo er litt for langt unna og jeg har litt for mye å gjøre akkurat nå… Trøster meg med at jeg var på et veldig bra, morsomt og inspirerende forteller i Alta på onsdag. 🙂

 8. Elin sier:

  Oisann, «fortellerkurs» skulle det være.

Post et svar