Abonner
Poster
Kommentarer

Eclipse

eclipseBok nummer tre i Twilight serien er nå lest, og dette synes jeg var den svakeste boka til Stephenie Meyer så langt. Det er akkurat som om boka skal være et slags forklaringsbind før bok nummer fire. Det er som om hun har litt for mange løse tråder, og så trenger hun da dette bindet til å samle trådene og bygge ut forklaringer som hun kan bruke i fjerde bind. Det virker litt lite gjennomtenkt. Og dessuten skjer det ikke så mye. Jeg begynner å bli litt lei plottet om at «de slemme vampyrene skal ta Bella».  Det har vi hørt før – både i første og andre bind.

Særlig første halvdel sliter jeg med. Jeg blir helt gal av alle som skal begrense Bellas frihet. Først er det faren som holder Bella i husarrest ut året. Hallo! Hun er over 18 år! Det er jo helt fjernt! Og så er det rigide, teite Edward som nekter henne å reise til La Push og Jacob fordi det er så farlig der. Hallo igjen! Hvem er farlig for Bella sa du? Edward er en kjedelig mark i begynnelsen av denne boka, overbeskyttende og lite sympatisk. Min sympati for Jacob vokser derimot i takt med antipatien mot Edward.

Men boka tar seg betraktelig opp i siste halvdel. Her viser Meyer styrke når det gjelder flere ting. Særlig interessant er det kompliserte forholdet mellom Edward og Jacob. Det synes jeg er interessant. De hater hverandre intenst, men likevel vokser det fram et slags merkelig vennskap som jeg synes er spennende å utforske. Jeg liker at Meyer holder et jerngrep rundt Bellas personlighet; hun er fremdeles klumsete og utrolig lite opptatt av klær og materielle goder. Det er også mange fine scener når Bella virkelig forsøker å forføre Edward hele veien – hun vil ha ham med kropp og sjel, mens han er både gammeldags og redd for å ødelegge. Det er litt motsatt enn vanlig; her er det jenta som vil ha sex, mens gutten holder igjen. Og det er mange fine legender fra Quileute folket – blant annet historien om the third wife.

Jeg synes Meyer sin karakterer av og til blir litt for pappfigurer uten dybde og forandring. Mot slutten kommer de mer til liv; særlig Bella, Jacob og faren Charlie (som hele veien har vært en av favorittene mine). Meyer er en forfatter som skriver veldig dialogbasert – det er fint og lettlest, men av og til mettes jeg av hennes enormt emosjonelle skrivestil. Og det er rart – men jeg synes altså at karaktererne er uten dybde, men likevel utrolig emosjonelle. Det går an – Meyer gjør det. Orker ikke forklare her.

Boka er som sagt for meg det svakeste ledd så langt, men langt fra dårlig, og jeg kaster meg med stor glød over fjerde bind på beskjedne 750 sider.

«I see that you can’t live without him now. It’s too late. But I would have been healthier for you. Not a drug; I would have been the air, the sun.»  Jacob Black, s. 599.

9 svar til “Eclipse”

 1. lesehest sier:

  Må bare komme med en kommentar, i USA så er dei ganske strenge, så det er ikkje sikkert at det hadde vore så uvanlig med husarrest ut året der, sjøl om ho er over 18, i motsetning til her i Norge.

  Likte boka veldig godt eg, men må seie eg irriterte meg over Edward si overbeskytting. Sjølv syns eg New Moon er det svakaste leddet, men kanskje det bare er meg som lar seg rive med? Likte ikkje at Edward var vekk:(

 2. knirk sier:

  Hei Lesehest.
  Takk for kommentar. Tenk at de er så strenge i USA, det visste jeg ikke. Du er vel myndig når du er 18 der og?
  Ja, det var jo kjipt at Edward var borte, men da fikk hun jo mye tid med Jacob, og det likte jeg!

 3. Solgunn sier:

  Veldig bra beskrivelse av boka! Imponerende, men jeg er ikke enig med deg når det gjelder hvilken bok som er best av 2ern og 3ern. Toern var mye kjedeligere enn denne. Men det har jeg jo allerede sagt. Kan være enig med deg i at Edward er overbeskyttende og ganske dustat i denne boka her, og jeg liker jo også Jacob bedre enn Edward, men likevel; jeg leste jo denne her på 1 døgn, og da er min konklusjon at dette er bra.
  Leser nå Hjemkosten av Victoria Hislop, den har så dårlig språk og er så dårlig oversatt at jeg holder på å få fnatt. Sett i forhold til Hislop burde Meyer fått nobelprisen 🙂

  Håper du får en hyggelig 17. mai 🙂

 4. knirk sier:

  1 døgn er imponerende Solgunn! God 17. mai til deg og.

 5. lesehest sier:

  du er vel sikkert myndig, men bur du heime har du sikkert dei samme reglane. F.eks ingen gutta på rommet, foreldra må sjekke vennane og skulen og alt er vel egentlig generelt strengare i USA. En får jo ikkje drikke alkohol før en er 21 heller, har lest litt om det sida eg skal til USA som utvekslingselev ditta året:)

 6. knirk sier:

  Hei Lesehest – så spennende at du skal til USA. Pass deg for vampyrene og god tur!

 7. Unge Dreierstad sier:

  Hei
  Jeg likte boka veldig godt, men er enig i at det er det svakeste leddet i Twilight serien. Men det jeg syns du kunne nevnt er at det er en mye gledere bok enn New Moon, i Eclipse tok jeg meg selv i å le av kommentarer, og noe av det er bare hysterisk morsomt f.eks (SPOILER) når Jacob kysser Bella, og hun slår han så hardt at hun brekker hånleddet, og han ber henne bruke et balltre neste gang. Eller alle kommentarene til storebror Emmet, som forøvrig er en av mine yndlingskarakterer : )
  Men bra anmeldelse!

 8. knirk sier:

  He he – sant nok Unge Dreierstad. Fint du supplerte meg der. Dette er en mye gladere bok, og det er fint etter å ha utforsket livets emosjonelle kjellerdyp i bok to. Det var en påkjenning!

 9. lesehest sier:

  hehe takk:) eg og ei venninne snakka om det, tenk viss eg møtte på en vampyr:P då måtte eg love ho å sende ho et bilde, men viss den hadde røde øye sa eg at eg kom eg til å springe, skjønt det hadde vel hjulpet lite:P

Post et svar